Societat

La Barceloneta vol un model de desenvolupament que recuperi “el vincle amb la mar”

Entitats del barri presenten el projecte ‘Barceloneta Proa a la Mar' i un Pacte Local per ajudar a recuperar la tradició cooperativa i a generar economia de proximitat

Busquen d'aquesta manera donar solucions a l'atur, l'alta taxa d'absentisme escolar i la pressió turística

Una quinzena d'entitats de la Barceloneta han presentat aquest dilluns pel matí en roda de premsa al Consorci El Far el projecte Barceloneta Proa a la Mar i, dins del context del projecte, també el Pacte per l'Ocupació i el Desenvolupament Local per al 2015-2020 . Aquest pacte ha recollit l'adhesió d'unes cinquanta entitats, entre les quals, el compromís dels partits polítics ERC, BComú i les CUP, a més de centres educatius, serveis, empreses i veïns particulars.

El projecte Barceloneta Proa a la Mar és una iniciativa comunitària impulsada pel Grup Motor, que aglutina entitats i veïns del barri, per esperonar el desenvolupament local de la Barceloneta. Aquest equip té el seu origen en la Taula d'Ocupació i Economia Local conformada al 2012 per aquesta quinzena d'entitats i, mitjançant la participació ciutadana oberta, han elaborat un “projecte integral a mitjà i llarg termini” que busca de donar “solucions col·lectives” a problemes del barri.

Els veïns de la Barceloneta pateixen una taxa atur d'al voltant del 12,5%, a més d'un índex alt d'absentisme i fracàs escolars, l'empobriment de les rendes familiars (del 69% de la renda mitjana de Barcelona el 2012) i d'una pressió turística “cada vegada més evident”. Com explica Josep Maria Navarro, de la Cooperativa de Desenvolupament Local, amb el projecte esperen poder aprofitar oportunitats i potencialitats que “ajuden a recuperar la tradició cooperativa i a generar economia local”. En aquest sentit, les entitats del barri proposen la dinamització del mercat laboral i la creació de noves iniciatives econòmiques en el camp del sector nàutic i marítim, el turisme, el comerç i la sostenibilitat.

En síntesi, Pepa Picas, de l'Associació de Veïns de l'Òstia, i Oriol Casabella, de l'AVV Barceloneta, han remarcat els tres grans objectius estratègics del projecte que són la dinamització de l'economia local, la millora de les oportunitats laborals, i la millora de l'èxit educatiu d'adolescents i joves.

Cultura marítima

El pacte local, per la seva banda, és el compromís de desenvolupar un model socioeconòmic comunitari, “vinculat a les necessitats socials” de la Barceloneta, respectuós amb l'entorn i elaborat a partir de la participació ciutadana.

Entre les mesures es destaquen aquelles que busquen “promoure els oficis mariners, des de la pesca fins al món nàutic i marí”. Per a aconseguir-ho, plantegen generar noves propostes específiques adreçades a les persones desocupades, així com “prioritzar la cultura marítima a les escoles”. Segons Patricia Giménez, del Consorci El Far, es busca un definir un model de barri que “impliqui empreses del territori” i que “recuperi el vincle amb el mar”.

Per a l'àmbit del turisme, vistos els precedent dels excessos de la pressió turística de l'estiu del 2014, el pacte proposa promoure iniciatives que apropin la memòria històrica i social del barri a un turisme “més crític i responsable”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia