Societat

Col·lectius

La Barceloneta treballa en equip

Veïns i entitats impulsen un pacte local per millorar la formació i l'ocupació al barri

Aposten per recuperar el vincle amb el mar

400 persones han trobat feina en el darrer any en el marc del projecte

“A la Barceloneta treballem molt en equip, col·laborem els uns amb els altres i, quan hi ha un problema, ens hi bolquem.” La Pepa Picas, de l'Associació de Veïns de l'Òstia, descriu d'aquesta manera la personalitat del barri mariner, on ahir es va presentar el projecte Barceloneta proa a la mar. La iniciativa –impulsada per veïns, entitats socials i centres educatius del barri– està impregnada d'aquesta essència i aposta per dinamitzar l'economia local, crear ocupació de qualitat per als veïns i millorar l'èxit educatiu d'adolescents i joves. El projecte –que sorgeix del pla comunitari de la Barceloneta– incideix, doncs, en el desenvolupament socioeconòmic del barri i ho fa des d'un vessant participatiu.

Barceloneta proa a la mar va néixer la primavera del 2013, com a resposta a una elevada taxa d'atur al barri, un alt percentatge d'abandonament dels estudis i un empobriment progressiu de moltes famílies. “És un projecte del barri i per al barri”, resumia ahir una de les treballadores del pla comunitari, Anna Lite. En aquesta iniciativa s'emmarca el Pacte Local per a l'Ocupació i el Desenvolupament de la Barceloneta 2015-2020, elaborat a partir d'un procés participatiu en què han fet aportacions uns 200 veïns. El document és una aposta pel treball conjunt dels diversos agents del territori i fixa línies d'actuació com ara promoure l'ocupació local, fomentar la formació dels veïns per augmentar la seva ocupabilitat i recuperar el vincle amb el mar. En aquest punt, es parla en concret de prioritzar la promoció de la cultura del mar a les escoles i de promoure els oficis que hi estan relacionats. D'altra banda, s'advoca per recuperar la tradició cooperativa de la Barceloneta, per protegir i dinamitzar el comerç local, per garantir la participació ciutadana vinculant en la presa de decisions sobre la gestió del turisme i perquè la taxa turística reverteixi en les necessitats socials de la Barceloneta. Al pacte s'hi han adherit, de moment, una vintena d'entitats, com ara el Consorci el Far i la Confraria de Pescadors. Els promotors, però, voldrien que s'hi sumés el districte de Ciutat Vella. “Fins ara, el suport que hem rebut de l'Ajuntament s'ha concretat en plans d'ocupació i en una petita aportació econòmica”, va dir Lite. Els impulsors volen que el districte hi destini més recursos i que faciliti que el projecte es pugui desenvolupar fins a la seva finalització.

Una experiència d'èxit

Una de les iniciatives que ja s'han posat en marxa en el marc del projecte Barceloneta proa a la mar és el punt d'informació i orientació laboral (PIOL), un espai des d'on s'acompanya, es forma i s'insereix veïns que estan a l'atur i on es fomenten les seves potencialitats. El PIOL es va professionalitzar fa un any amb la contractació de la tècnica d'inserció laboral Diana Agra –a través d'un pla d'ocupació– i les xifres parlen per si mateixes. De 600 persones ateses, 400 han trobat feina –la majoria són contractes de sis mesos i molts s'han renovat–, i ja hi ha una cinquantena d'empreses que hi col·laboren.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia