Societat

Els centres d'aliments van atendre 9.000 famílies

L'any passat, la demanda va continuar creixent, però va fer-ho en una proporció més baixa que el 2013

Càritas alerta que moltes famílies que van accedir al programa encara no n'han pogut sortir

Els nou centres de distribució d'aliments (CDA) que hi ha a les comarques gironines van atendre, l'any passat, un total de 8.951 famílies. Tot i tractar-se d'un 8% més de famílies que un any abans, és un augment significativament menor que el que es va registrar el 2013 en relació amb el 2012, i que va ser del 36%, i més reduït encara si es comparen les dades del 2014 amb les del 2011. En quatre anys, la demanda d'aliments en aquests centres, gestionats per Càritas, ha crescut un 86%. El gerent dels CDA, Caye Gómez, va raonar que el fet que la demanda hagi crescut un 8% en el darrer any posa en relleu una certa estabilització de la situació en l'aspecte quantitatiu. “És un indicador que s'està reduint l'impacte de la crisi”, va dir Gómez. Les dades dels primers quatre mesos de l'any confirmen aquesta tendència a l'alça però estable.

A l'altra cara de la moneda, però, hi ha el nombre de cistelles d'aliments distribuïdes en el decurs del 2014. Se'n van repartir 112.431, un 21% més que el 2013. I és que, segons van coincidir a destacar Gómez i el director de Càritas, Ramon Barnera, l'increment de la quantitat de cistelles que es distribueixen és una mostra clara que la situació de pobresa en què estan les famílies està esdevenint crònica. D'aquí que, segons hi van afegir, moltes famílies que van accedir al programa en els seus inicis (anys 2008 i 2009) en continuen sent usuàries perquè les seves circumstàncies no han millorat. “La pobresa es cronifica i per tant no es pot treure el peu de l'accelerador”, va declarar Barnera. L'atenció a aquestes prop de 9.000 famílies gironines va permetre fer arribar aliments bàsics a un total de 28.598 persones. “S'estabilitza el nombre de famílies que tenen molts problemes”, va reblar el director de Càritas.

Un 70% de les famílies que van passar pels CDA l'any passat tenen menors al seu càrrec i un 42% són autòctones. En segon lloc, i amb un 28,5%, se situen les famílies marroquines.

Per intentar evitar que els CDA siguin uns “supermercats per a gent pobre”, els beneficiaris d'aquest programa són convidats a participar en tallers formatius que tenen com a objectiu facilitar-los eines personals per ajudar-los a sortir-se'n de la situació en què estan. Són tallers sobre estratègies per estalviar a la llar, manipulació d'aliments i alimentació cuina i saludable, entre altres qüestions. L'any passat es van organitzar 65 tallers formatius i van participar-hi 679 famílies.

L'any passat, els CDA van distribuir aliments per valor de 2,8 milions d'euros. D'aquests, 1.697.125 quilos, valorats en més de dos milions d'euros, van ser donacions en aliments. I es van invertir més de 770.000 euros en la compra d'aliments (755.026 quilos) que es van creure necessaris per oferir una dieta equilibrada als beneficiaris del CDA. Els aliments que es van rebre a través de donacions van representar el 72% dels productes distribuïts.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia