Societat

salut

L'envasat genèric del tabac té un suport majoritari a l'Estat

Un estudi revela que el 60% dels ciutadans espanyols són partidaris d'introduir el paquet de cigarretes que elimina marques i que subratlla la nocivitat del producte

La mesura és fonamental per allunyar els joves del tabac

El 60% dels ciutadans de l'Estat són partidaris d'introduir l'envasat genèric per a les cigarretes de tabac, segons el resultat d'una enquesta feta pública ahir per la Societat Espanyola de Metges de Medicina de Família i Comunitària. Es tracta d'un tipus de paquet que elimina la visibilitat de les marques tabaqueres i destaca encara més els efectes perniciosos de la substància.

Els resultats de l'enquesta, que ha demanat l'opinió a 1.538 fumadors i a 2.074 no fumadors, es va donar a conèixer a l'inici de la XVI Setmana sense Fum, que se celebra amb el lema Començo amb una calada i acabo amb una vida. En la presentació de l'estudi, els metges van insistir que aquest tipus d'envàs contribueix a fer disminuir el consum de tabac de manera evident, tal com ja ha passat a Austràlia, on es va introduir aquest sistema ja fa dos anys. A Europa, els primers països a aprovar-ho han estat Irlanda, la Gran Bretanya i França. Finlàndia i Noruega tenen previst fer-ho aquest any.

“Si fas un envasat genèric, amb capses sense marques, queden les imatges dels missatges sanitaris i dissuasius, que es veuen més grans i tenen més impacte en el fumador”, va argumentar la doctora Ana Furió. En aquest objectiu de fer “menys atractiu” el paquet de tabac, es pensa preferentment en la figura dels menors, amb la idea de tallar l'accés de nous consumidors, ja que l'edat d'inici a l'hàbit de fumar és entre els 12 i 18 anys, i un dels factors que hi influeixen és l'associació que fan els més joves entre les marques i una certa imatge de glamur.

Tot i estar-hi majoritàriament a favor, un 30% dels enquestats dubten que el paquet genèric tingui incidència en la reducció del nombre de fumadors, i només un 34% consideren que sí que en tindrà. Segons Furió, aquesta disparitat d'opinions és la mostra més evident que el ciutadà no és conscient encara dels beneficis que tindria la mesura en la lluita contra el tabac. “La nostra tasca és insistir en aquest sentit”, va dir.

L'enquesta aporta altres resultats que demostren fins a quin punt ha avançat la consciència ciutadana de la necessitat de tancar portes i espais al tabac. Un 90% dels enquestats declaren que no fumen al cotxe quan hi ha nens i un 80% consideren obligat prohibir el tabac dins del vehicle. “Fa vint anys es fumava habitualment dins del cotxe. És una consecució social i és bo que es reguli, perquè és un espai tancat i la repercussió sobre la salut de nens i joves és molt important”, va dir el president de la Societat de Metges de Família, Josep Basora.

D'altra banda, un 77% dels enquestats consideren que cal eliminar el comerç il·legal de productes de tabac.

Aconseguir que hi hagi 65.000 fumadors menys cada any

Les infermeres i infermers, a través del seu col·legi professional, van reivindicar ahir la tasca del personal sanitari en el control de les persones que fumen. Creuen que poden aconseguir que hi hagi 65.000 fumadors menys cada any gràcies a la prevenció i la promoció de salut que fa el col·lectiu. A través d'un comunicat, el col·lectiu proposa deu accions que el personal sanitari ha de desenvolupar, com ara que les infermeres siguin les principals promotores d'aquestes polítiques de promoció de la salut i que fomentin el compliment de la normativa dels espais sense fum. També proposen oferir informació per deixar de fumar a tots els pacients atesos en l'àmbit de la sanitat, sigui quina sigui la seva patologia, i aplicar en el dia a dia l'educació amb relació a la nocivitat del fum.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia