Societat

Un ull electrònic retrata els usuaris de ferrocarrils que hi entren sense pagar

La imatge captada es transmet a un interventor que identifica l'infractor i imposa la sanció corresponent

FGC ja ha provat el sistema amb èxit

L'any 2003, el volum de frau als Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) arribava al 4,78%. El 2013, després d'aplicar diverses novetats tecnològiques, el frau havia baixat fins al 0,041% i l'any passat encara va millorar situant-se al 0,017%. De cara a aquest any, els responsables de FGC pretenen seguir avançant en la reducció del frau gràcies a la generalització d'un sistema electrònic de detecció de persones que entren a les estacions sense pagar.

El dispositiu consisteix en un ull electrònic que fotografia els usuaris que accedeixen al sistema fent servir el mètode del trenet, pràctica consistent en posar-se darrere d'una persona que valida el bitllet i passar aprofitant l'interval durant el qual les portes de l'accés queden obertes. Les imatges captades s'envien en qüestió de segons a un telèfon mòbil d'un interventor que gràcies a les imatges captades pot identificar l'infractor, aturar-lo, comprovar que no ha validat el seu bitllet i imposar-li la sanció corresponent.

Les imatges captades pel dispositiu, conegut com a detector, no queden emmagatzemades en cap arxiu per una qüestió de protecció de dades, segons van explicar fonts de FGC. El sistema ja s'ha testat uns anys amb plena eficàcia a l'estació de Provença, i des d'ara s'instal·la a l'estació de Catalunya i, de mica en mica, s'anirà generalitzant el seu ús a tota la xarxa.

A nivell general, el frau al conjunt del sistema del transport metropolità de Barcelona arriba als 20 milions d'euros. Segons les dades de Ferrocarrils, la xarxa de trens de rodalies és on hi ha més volum de frau, seguit del metro. Precisament, a Barcelona hi ha activa una aplicació de mòbil, #memetro, que facilita als usuaris saber a quines estacions hi ha controls de revisors.

LA FRASE

El transport públic és cosa de tots i fer-lo sostenible depèn del comportament cívic de tots els usuaris
Santi Vila
conseller de territori i sostenibilitat
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia