Societat

El TSJC frena Wert

Desestimada una mesura cautelar demanada pels advocats de l'Estat, que volien facilitar l'escolarització en castellà

Els jutges recorden que la llei prohibeix la segregació d'alumnes per qüestió de llengua

El procés d'inscripció escolar iniciat dilluns en totes les escoles del país no quedarà alterat i continuarà segons els terminis i la normativa previstos per la conselleria d'Ensenyament. Això és així perquè el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va fer pública ahir una resolució judicial en què desestima una petició de l'advocacia de l'Estat que demanava que s'alterés el període de preinscripció per tal que els pares que ho desitgessin poguessin demanar l'escolarització dels seus fills en castellà com a llengua vehicular.

La iniciativa dels advocats de l'Estat es va dur a terme per indicació del Ministeri d'Educació i Cultura, liderat per José Ignacio Wert, que coincidint amb l'inici de la passada campanya electoral va presentar un recurs contra les normes de preinscripció de la Generalitat amb l'argument que no s'hi respectaven els drets dels alumnes castellanoparlants.

La pretensió de Wert era aconseguir un “termini especial perquè els pares poguessin demanar la utilització vehicular del castellà en proporció raonable”, i per això reclamava al tribunal que dictés una mesura cautelar que ara ha estat desestimada. Un dels arguments que feia servir l'administració espanyola és que la Generalitat no informa correctament els pares de la possibilitat de demanar l'ensenyament en castellà, circumstància que ha desestimat el tribunal. En aquest sentit, el TSJC considera que “no es pot constatar”, en una primera aproximació, que l'administració catalana sigui “inactiva” a l'hora d'informar els pares.

Sobre la qüestió de la informació als pares hi ha un vot particular del magistrat José Manuel de Soler Bigas. Aquest jutge considera que s'hauria d'acceptar “parcialment” les mesures cautelars sol·licitades pel que fa al tema de la informació facilitada en el moment de la preinscripció perquè fa referència a “centenars de milers” d'alumnes. Aquest jutge creu que cal requerir a Ensenyament que faciliti la realització de la sol·licitud d'ús vehicular del castellà per a tots els alumnes preinscrits o matriculats pel curs 2015/2016.

En l'argumentari de la resolució del TSJC se sosté que allò que demana l'Estat és una qüestió ja “esgotada” per la llei d'educació de Catalunya, en què s'impedeix la segregació dels alumnes per raó de llengua, i pel Tribunal Constitucional, que “ha establert que la Constitució imposa, en tot cas, l'ús vehicular del castellà”.

El tribunal considera que el sistema educatiu ja garanteix l'escolarització amb les dues llengües oficials en la proporció que determina la Generalitat i que el que demana el ministeri ho poden demanar els pares de manera “lliure” en qualsevol moment.

El ministre, content

Tot i rebutjar les mesures cautelars demanades, el ministre Wert va fer una valoració positiva de la resolució assegurant que l'alt tribunal català “reconeix” que el sistema educatiu català no pot excloure el castellà i que l'ha d'incloure en una proporció raonable. “Està expressat amb claredat en el fonament tercer i creiem que ens dóna la raó.”

Homs acusa l'Estat de voler “destruir el català”

La difusió de la nova resolució judicial sobre la llengua a les escoles va enfrontar, una vegada més, el govern de la Generalitat amb el Partit Popular. El portaveu del govern, Francesc Homs, va afirmar que aquest és un cas que evidencia que l'Estat “vol destruir el català”, i per això acudeix de manera recurrent als tribunals. Segons Homs, el govern de Rajoy “posa al servei d'un interès partidista tota la maquinària de l'Estat”. Aquestes paraules van ser replicades pel portaveu del PP al Parlament, Enric Millo, que va lamentar les paraules “dissonants”, els “insults” i el “to burlesc” d'Homs.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia