Societat

Funcionaris contra la burocràcia

Més de 800 persones de 40 països participen alhora en una marató creativa de 48 hores per millorar el servei públic

Un 90% són funcionaris amb ganes de superar les traves administratives per atendre millor els usuaris

En la Govjam de Barcelona han participat 45 persones

En Josep Maria Nin fa 32 anys que treballa a l'administració pública i mai s'ha sentit identificat amb la imatge que molta gent té dels funcionaris. Mai s'ha donat per vençut, mai ha tirat la tovallola. I això que no li ho han posat fàcil. “Sovint et sents impotent perquè el sistema no et permet posar el teu granet de sorra; al contrari, et fa caure en un forat... i l'única manera que tens de sortir-ne és la il·lusió i la motivació”, explica.

La Gemma Marmol va entrar fa vint anys a l'Ajuntament de Sant Quirze i continua tenint les mateixes ganes de canviar les coses que el primer dia. Potser encara més. “És important obrir finestres, trobar eines per poder modificar un entorn tan rígid com el de l'administració pública. I canviar l'enfocament per posar l'usuari en el centre de totes les actuacions”, comenta.

La Gemma i en Josep Maria han estat dues de les més de 800 persones de 40 països diferents que han participat en una marató creativa de 48 hores per millorar l'administració pública. A Barcelona, l'esdeveniment, batejat com a Govjam –una contracció entre government i una jam de jazz–, i organitzat per l'empresa We Question Our Project, s'ha celebrat a l'Escola d'Administració Pública de Catalunya. Durant dos dies, mig centenar de persones, ajudats per experts en disseny de projectes, han deixat enrere prejudicis i idees oxidades per obrir portes, detectar necessitats i inventar noves fórmules per solucionar els problemes de la gent.

“Hem de canviar la manera de treballar, cal aprofitar el talent per repensar el servei públic”, assegura Dídac Ferrer, de la Universitat Politècnica de Catalunya. Ahir, mentre treballava en grup per donar forma a les idees de nous serveis, expressava la seva confiança en el fet que “cal aplicar el valor del treball en comú perquè en un món co, les organitzacions que no s'adaptin moriran”.

Un 90% dels participants en la Govjam són funcionaris o treballadors de l'administració pública. Gent que lluita contra el tòpic, però també contra les traves d'un sistema excessivament burocratitzat i pesant que acaba ofegant la iniciativa personal. “El que no pot ser és que sigui tan fàcil contractar un viatge o fer la compra per internet i que en canvi sigui tan complexa la relació amb l'administració per demanar una llicència d'obres menors per fer una petita reforma”, manifestava Ferran Farriol, empleat de l'Administració Oberta de Catalunya. Farriol entén que algunes coses han millorat, però indica que cal continuar innovant per introduir les tecnologies a tots els nivells. “Hi ha una tendència clara en els serveis personalitzats i l'administració hi ha de saber donar respostes amb el llenguatge del ciutadà.”

Aquesta voluntat de servei públic, la convicció que és possible aprofitar millor els recursos existents i que una bona atenció implica posar-se en la pell del ciutadà són alguns dels elements que tenen en comú les persones que han participat a la Govjam de Barcelona. Per la Gemma, que també va ser-hi en l'edició de l'any passat –aquesta és la tercera–, l'experiència ha estat enormement encoratjadora. “M'ha servit per visualitzar que el canvi real és possible, que es poden trobar eines per moure una estructura tan antiquada com la de l'administració. Del que es tracta és de posar en primer lloc l'usuari i pensar com oferir-li el servei”, remarca.

Aquest any, el grup de la Gemma ha hagut d'idear un servei relacionat amb la llei de la dependència. I ahir a la tarda ja estaven treballant per presentar un prototip d'un assistent digital amb un munt de prestacions. “Podem semblar il·lusos, però és molt emocionant coincidir en un mateix espai amb tanta gent que comparteix els teus mateixos ideals i que tenen un profund sentiment de servei públic”, assenyala la Gemma.

Els organitzadors de la Govjam estan parlant amb la Generalitat per intentar crear grups de treball que puguin reunir-se cada dos o tres mesos per incorporar la idea d'innovació en la funció pública.

No pot ser que sigui tan fàcil contractar un viatge i tan complex obtenir una llicència d'obres menors
Ferran Farriol
administració oberta
El sistema et fa caure en un forat i l'única manera de sortir-ne és la il·lusió i la motivació
Josep Maria Nin
escola d'administració pública
És important obrir finestres, trobar eines per modificar un entorn tan rígid com el de l'administració
Gemma Marmol
ajuntament de sant quirze
Hem de canviar la manera de treballar, cal aprofitar el talent per repensar el servei públic
Dídac Ferrer
upc

D'una idea secreta a un prototip

El procediment de creació parteix d'una idea comuna en tots els participants dels 40 països, que és secreta fins que comença la sessió i es dóna a conèixer alhora per via telemàtica. Aquest any va ser la representació del pany d'una porta. “El més important de l'experiència és ajuntar-te amb altres persones que no coneixes i fer un projecte junts en 48 hores”, explica la Itziar Pobes, organitzadora de l'esdeveniment a Barcelona juntament amb en Marc Garcia a través de l'empresa We Question Our Project.

Però per crear també cal fer un bon clima, i això es va aconseguir amb jocs d'escalfament, disfresses i molta empatia i ganes de fer les coses bé. “T'adones que molta de la gent que ve ja està fent coses perquè tot funcioni millor. I descobrir això és important. Són activistes de la innovació”.

Però les jornades no serveixen només per parlar, per intercanviar experiències, per generar idees. “No val només pensar, també cal fer, perquè si et quedes parlant divagues”, diu l'Itziar. És per això que els promotors demanen als participants que donin forma a les seves idees. I és així com sorgeix el que ells anomenen prototip, que no és res més que alguna cosa que es pot tocar. Pot ser un dibuix, un paper plegat o una creació de plastilina. Ahir, la jornada va començar amb moltes idees i va acabar amb prototips concrets que fins i tot es van baixar al carrer i es van mostrar a la gent.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia