Societat

La síndica insta a actuar contra les molèsties que causa Can Vies

Arran d'una queixa, recorda a l'Ajuntament que garantir el dret dels veïns més propers a una qualitat de vida digna no admet demora

Adverteix el deure de complir i fer complir les decisions adoptades democràticament

Fa poc més d'un any que es va produir el desallotjament i enderroc parcial del centre social ocupat Can Vies, al barri barceloní de Sants, i la crisi que va originar aquest fet –ara ja atenuada– és una de les que haurà de tancar el nou govern municipal que encapçala Ada Colau. És un conflicte complex, amb diferents arestes i protagonistes. Entre les parts implicades hi ha els veïns més propers a Can Vies, que segueixen denunciant que el soroll no els deixa dormir quan s'hi fan festes nocturnes i reclamen que l'Ajuntament executi sense modificacions el projecte d'urbanització de la coberta de les vies de Sants, que a hores d'ara preveu que el centre social autogestionat vagi a terra. Les queixes dels veïns han arribat fins a la síndica de greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, que els ha donat, en part, la raó. En un informe amb data del 25 de març, la defensora insta el consistori a actuar contra els actes lúdics que s'hi facin sense autorització i sense respectar els drets del veïnat, i adverteix “el deure de complir i fer complir les decisions adoptades des de la legitimitat democràtica”.

“Els veïns hem aguantat molt i estem en una situació límit”, comentava fa uns dies a aquest diari un membre de la plataforma Adéu Can Vies, a través de la qual vehiculen les queixes les persones que viuen a l'entorn del centre social. Tot i que en els darrers mesos l'ambient ha estat més calmat, els veïns recorden festes fins a altes hores de la matinada i destaquen el soroll i l'incivisme com a principals molèsties. La Guàrdia Urbana ha aixecat diverses actes al respecte, que ratifiquen les denúncies veïnals. Vilà és conscient que el consistori “s'enfronta a un conflicte de difícil gestió”, però creu que “no ha estat capaç d'evitar, com a mínim durant un llarg termini de temps, la reiteració dels fets denunciats i no autoritzats”. “Ha quedat acreditat que els veïns han hagut de suportar i encara suporten molèsties i comportaments incívics als quals no estan obligats per cap norma democràtica”, conclou. La síndica recorda que amb l'arribada del bon temps és possible que es reprenguin les activitats lúdiques a Can Vies i, per tant, que tornin les molèsties. “Assegurar el dret a la intimitat i a una qualitat de vida digna dels veïns directament afectats per sorolls i activitats extemporànies no admet ni suspensió ni demora”, adverteix a l'Ajuntament.

Les tasques de reconstrucció del centre social, en què el col·lectiu continua treballant sense llicència d'obres, també han estat motiu de queixa per part dels veïns, tot i que en aquest cas la síndica creu que el consistori està fent les actuacions necessàries per aconseguir aturar les obres. De fet, va ordenar-ne el cessament a final de l'any passat i les va precintar al febrer, tot i que a Can Vies n'han fet cas omís.

Avaluar conseqüències

La tercera qüestió sobre la qual es pronuncia la síndica és l'execució del projecte d'urbanització de la superfície del calaix ferroviari, aprovat per l'anterior govern de Xavier Trias i consensuat amb els veïns. Vilà apunta que el consistori “ha de ser eficaç en l'execució de les seves decisions emparades per la legitimitat democràtica i congruent amb els seus actes”, tot i que recorda que hi ha la possibilitat d'introduir modificacions en la definició del projecte. “El procediment a seguir, però, haurà de ser el mateix que l'emprat per a la seva aprovació”, subratlla.

La síndica, d'altra banda, apunta que en aquest conflicte “la intervenció municipal ha de ser proporcionada en l'aplicació de les mesures legals coactives, avaluant contínuament la seva eficàcia i conseqüències i intentant assolir el màxim consens”. Insta, però, a “no menysprear el dret del col·lectiu ocupant de Can Vies a discrepar dels objectius municipals i a defensar pacíficament el model d'organització social que consideri adient”. Vilà tanca la resolució –que no és vinculant– suggerint la concessió temporal a precari d'espais lliures a col·lectius, com el de Can Vies, que vulguin desenvolupar una activitat cultural i lícita de forma autònoma.

LES FRASES

Assegurar el dret a una qualitat de vida digna dels afectats per sorolls i activitats extemporànies no admet demora
Cal respectar també la discrepància com a expressió de llibertat mentre no perjudiqui la ciutadania
Maria Assumpció Vilà
Síndica de greuges de Barcelona

Revisar el protocol de desnonaments a Barcelona

La síndica de greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, també ha plantejat recentment al consistori la necessitat de revisar el protocol d'actuació i execució dels desnonaments a Barcelona, vigent des de 2013. En aquest cas, l'informe de la defensora del ciutadà es deriva d'una queixa de treballadors de l'Institut Municipal de Serveis Socials i el seus representants sindicals, que no estaven d'acord amb el protocol i creien que no existeix la garantia de recursos públics adients per restablir el dret a l'habitatge de les persones afectades. En la resolució del 4 de juny, la síndica proposa ampliar el nombre de pisos de lloguer social del Consorci de l'Habitatge i incrementar el fons d'habitatges transitoris, com ara els allotjaments temporals i els pisos d'inclusió social. Vilà demana, un cop més, que es posi en marxa un pla de xoc urgent per augmentar el nombre d'habitatges de lloguer social, i recorda que es poden dur a terme diverses actuacions amb aquest objectiu, com ara la compra de pisos a entitats financeres.

D'altra banda, la síndica considera que els serveis socials han de ser avisats del llançament amb temps suficient per poder treballar una solució amb la família, ja que una actuació preventiva pot evitar conseqüències molt més perjudicials per als afectats. Vilà també destaca que en el moment del llançament no és necessària la presència dels treballadors dels centres de serveis socials i, en canvi, considera imprescindible la intervenció dels professionals del Centre d'Urgències
i Emergències Socials de
Barcelona per atendre les persones que requereixen atenció psicosocial urgent. La defensora del ciutadà, a més, creu necessari incorporar els cossos policials en el protocol de desnonaments per a una millor coordinació.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.