Societat

Les cebetes de sempre ‘ho peten'

Els petards de tota la vida són els més venuts dins del ventall de possibilitats que ofereix el mercat

El sector detecta un increment de la demanda en relació amb l'any passat

Menudes i entremaliades, imprevisibles i alhora segures i aptes per a totes les mans. Les cebetes són, per a moltes persones, un article imprescindible per a la nit més curta de l'any. “Tothom les compra sempre perquè són les més tradicionals i són molt segures”, assegura Éric Calluela, venedor de petards d'una caseta situada a la cruïlla entre el passeig de Sant Joan i el carrer Trafalgar, a Barcelona.

I és que ni els articles de pirotècnia més acolorits, amb les formes i funcions més estrafolàries, en les capses més sofisticades i amb els noms més exòtics i llampants han tingut res a fer contra les bombetes de tota la vida. Així doncs, malgrat que els fabricants busquin noves maneres de reinventar-se i cridar l'atenció dels consumidors, per Sant Joan, els petards de sempre continuen marcant el ritme de la revetlla.

Un record d'infància per a moltes persones, fins i tot per als més menuts, com en Lluc, de 12 anys, que explica per què en compra: “Em recorden quan era petit.” I és que són moltes les persones que s'inicien en el món dels petards amb les cebetes. També són un record per a l'Oliver, de 16 anys, que explica, mentre fa cua a la caseta del passeig de Sant Joan, que “són un clàssic”, i destaca que la gràcia de les bombetes és que “no s'encenen i les pots llançar als amics perquè no passa res”.

Les bengales també han estat un dels articles més comprats d'aquest any. A la Sira, de 17 anys, que ja té comprats els petards per a la revetlla d'avui, són les llums i els colors el que més li agrada dels petards, perquè “fan més bonic i donen més ambient”. També ha comprat cebetes, perquè “les pot tirar tothom i no fan por a ningú”. Venedors i usuaris coincideixen a afirmar que l'èxit d'aquests articles es deu a la seguretat que generen, la facilitat amb què es poden usar, la tradició que tenen i els records que desperten. Les traques, les piules i les bombes de fum també es troben entre els productes més venuts. Així com els coets, un altre clàssic de la nit. El soroll també és un element molt buscat entre els joves com l'Ivan, que ho tenen ben clar: “M'agraden els que fan molt soroll i sempre compro els mateixos.”

Pel que fa a les vendes d'aquest any, algunes venedores com Laura Solà, que treballa al local del número 88 del carrer Aragó, afirmen que es continua fent caixa malgrat la crisi. A diferència d'Éric Calluela, que diu que “es nota que la gent no gasta tant”. Sense xifres exactes, des de Pirotècnia Igual expliquen que “el ritme de vendes és bo i més elevat que en els darrers anys, encara que no molt més”.

Aquest any, 1.268 establiments, 80 més que l'any passat, han venut articles pirotècnics arreu del territori durant la campanya Revetlles de Sant Joan 2015, i Barcelona ha estat al capdavant (amb 854 punts de venda), seguida de Tarragona (amb 177 punts), Lleida (amb 120) i Girona (amb 117).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia