Societat

Badalona reobre els espais públics al col·lectiu musulmà

El nou govern d'esquerres lloga a la comunitat musulmana el mateix centre cívic que l'executiu del PP li havia negat

S'hi apleguen cada dia a resar mentre duri la celebració del Ramadà

El mes de gener passat, el govern de Badalona, aleshores del PP, va vetar un acte que una associació de dones musulmanes havia de celebrar en un centre cívic municipal. L'argument esgrimit feia referència a l caràcter aconfessional d'aquest tipus d'equipaments. Durant el mandat de Xavier Garcia Albiol, la comunitat musulmana també veia com es posava fi a les oracions dels divendres a la plaça Camarón de la Isla, a Sant Roc, i com havia de fer front a tots els impediments possibles per trobar espais on celebrar el Ramadà.

Ara, quan la comunitat musulmana està submergida en la seva celebració més important de l'any i quan el govern de Badalona ha canviat de mans (passant del PP al govern d'esquerres de Guanyem Badalona en Comú, ERC i ICV-EUiA), aquest col·lectiu torna a veure com se li obren les portes dels equipaments municipals, amb el pagament previ de la taxa corresponent.

La comunitat islàmica que viu al sector de Llefià i la Salut fa ús aquests dies, i fins al final del Ramadà (previst entorn del 17 de juliol), de la sala d'actes del centre cívic de la Salut. Unes 200 persones s'hi apleguen cada nit, la majoria d'origen marroquí, tot i que també hi són presents altres nacionalitats. L'alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater (Guanyem Badalona en Comú), ha explicat que l'ús dels equipaments públics ja està regulat i que el nou govern municipal, partint del dret a la llibertat de culte de tots els ciutadans, s'ha limitat a buscar un espai que estigués disponible. Sabater ha recordat que la comunitat musulmana està pagant les taxes corresponents, com faria qualsevol altre col·lectiu.

El president de la comunitat Bilal, el col·lectiu que s'aplega a l'oratori de Llefià, Mohamad el Boukhari, ha mostrat la seva satisfacció pel restabliment de les relacions amb el govern municipal: “Estem molt contents. Només estem demanant que se'ns tracti com a la resta de ciutadans i per això paguem el preu que correspon per llogar el centre cívic.” El Boukhari assegura que les pregàries s'estan desenvolupant sense cap problema –“tenim un bon dispositiu humà per organitzar-ho tot”, sosté– i recorda que el PP “mai es va avenir a solucionar el problema de la manca d'espai” amb què es troben durant el Ramadà.

El govern de Xavier Garcia Albiol va permetre a la comunitat musulmana, durant tot el mandat, utilitzar un espai públic, l'antic institut B-9, però aquest espai queda aïllat i lluny d'on viuen molts musulmans de Badalona. Els populars van evitar sempre autoritzar les oracions enmig del nucli urbà. També van posar totes les traves possibles fins evitar que s'obrís una mesquita a la zona industrial.

LA FRASE

Ens hem limitat a llogar a la comunitat musulmana un equipament públic disponible
Dolors Sabater
alcaldessa de badalona (guanyem badalona en comú)

Oracions distribuïdes en tres punts

Aquest any i durant el mes del ramadà, la comunitat musulmana de Badalona es distribueix entre tres escenaris per pregar. Dos d'aquests ja els han fet servir de manera regular, i són el poliesportiu de Montigalà, on tenen un acord amb l'entitat que el gestiona, i l'altre és l'antic institut B-9, al barri de Sant Roc. En aquest punt la majoria de musulmans són pakistanesos que viuen a la zona de la ciutat i que, abans de l'arribada del PP al poder, van intentar negociar l'obertura d'una mesquita en un polígon industrial. Aquest tema, de moment, no s'ha reprès.

A Montigalà es concentra sobretot el col·lectiu islàmic del barri de la Pau. Ho han estat fent des de fa molts anys. Tant els divendres al migdia, durant tot l'any, com ara cada nit, amb motiu del Ramadà. Els últims anys, els musulmans de Llefià i la Salut s'havien desplaçat fins a aquest poliesportiu, a falta d'un espai més proper.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia