Societat

Consens i aval per fixar les dates de la Setmana Santa

El papa Francesc vol pactar amb coptes, ortodoxos i protestants una data única per celebrar la Pasqua

Els sectors de l'ensenyament, el comerç i el turisme veuen la mesura molt beneficiosa

La possibilitat que la Setmana Santa se celebri sempre en la mateixa data, que podria ser el segon diumenge d'abril de cada any, com ha insinuat el papa Francesc, agrada a tothom. Responsables dels sectors del turisme, el comerç i l'ensenyament, els que tenen l'activitat més lligada al calendari, consideren que “l'estabilitat” seria molt bona.

El papa Francesc ha admès que treballa en la possibilitat que l'Església catòlica es posi d'acord amb els cristians coptes, els ortodoxos i els protestants per celebrar la Pasqua de manera conjunta i renunciar a celebrar-la segons el seu propi calendari. En una trobada amb sacerdots de 90 països a Roma el 12 de juny passat, va dir que és un escàndol que les diverses religions cristianes celebrin la Setmana Santa en dates diferents perquè fan servir calendaris diferents. I fent broma va posar un exemple: “El meu Crist ressuscita avui i el teu la setmana que ve? Això no és seriós.” En el mateix to, va assenyalar que si l'Església catòlica segueix la tradició establerta en el Concili de Nicea (any 325) de celebrar la Pasqua de Resurrecció el diumenge després de la lluna plena que segueix l'equinocci de primavera, “correm el risc de festejar la Pasqua a l'agost d'aquí a 60 anys”. “Hem d'aconseguir posar-nos d'acord”, va afegir.

“D'això, ja fa més de cinquanta anys que se'n parla”, explica el monjo de Montserrat Bernabé Dalmau, que opina que Francesc trobarà més consens dins de l'Església catòlica per fixar una data que, després, per consensuar-la amb les altres esglésies cristianes. Creu que una disposició papal no serà abans de dos anys. “Vol visualitzar la unitat dels cristians”, manté Josep Torrens, d'Església Plural.

Trimestres curts o llargs

“Estaria molt bé. Tot i que nosaltres creiem que la religió ha de quedar fora de l'escola, és clar que la Setmana Santa és un element cultural, una tradició. En aquest cas, però, els mestres sempre ens hem queixat del trasbals que suposa que caigui cada any en una data diferent. Aleshores passa que hi ha anys en què un trimestre és massa llarg i l'últim massa curt i això trasbalsa molt tant els docents com els alumnes”, manté Ramon Font, portaveu del sindicat Ustec.

“Per nosaltres, l'estabilitat és molt positiva, perquè la gent es podrà planificar. No com ara, que sempre estem en la incertesa”, diu Martí Sarrate, president de l'ACAV, l'Associació Catalana d'Agències de Viatges. “Si sempre fos en les mateixes dates, les famílies es podrien planificar millor”, diu Miquel Àngel Fraile, secretari general de la Confederació del Comerç de Catalunya.

Itàlia és el país catòlic per antonomàsia. El papa Francesc, a sobre, bat rècords de popularitat: més del 80% de la població italiana valora molt positivament Bergoglio. Al pontífex no se'l qüestiona, almenys públicament. Així, la seva proposta de fixar un dia per celebrar la Pasqua ha tingut el beneplàcit de l'opinió pública i dels mitjans, tant conservadors com progressistes. Tots han coincidit a definir la proposta com una “revolució” que enfortirà l'Església, i una mostra més que vol aplicar canvis a tots els nivells. L'ala conservadora de la cúria vaticana –enfrontada amb Francesc– no ha criticat la proposta, però ha manifestat poca confiança que sigui viable, almenys a curt termini.

LES FRASES

El papa Francesc vol visualitzar la unitat dels cristians
Josep Torrens
portaveu col·lectiu església plural
Ara pot passar que hi hagi un trimestre massa llarg i que l'últim sigui massa curt, i això ens trasbalsa a tots
Ramon Font
portaveu sindicat d'ensenyament ustec
L'estabilitat és molt positiva, perquè la gent es podrà planificar
Martí Sarrate
president associació agències de viatges
Les claus

Una decisió geopolítica

alba sidera

De la necessitat que l'Església catòlica i l'ortodoxa celebrin la resurrecció de Crist el mateix dia, se'n parla des de fa molt de temps. És un debat antic. Les dues esglésies celebren la Pasqua el diumenge successiu a la primera lluna plena després de l'equinocci de primavera, però cadascuna ho fa d'acord amb un calendari diferent: l'ortodoxa segueix el julià i la catòlica, el gregorià.

Tal com havia fet al seu moment Pau VI, el papa Bergoglio ha parlat diverses vegades de la conveniència d'unificar la data de la Pasqua cristiana. Però no havia llançat mai la proposta d'una manera tan explícita i directa com ha fet aquesta vegada.

No és casualitat que ho hagi fet ara: l'any que ve s'ha de celebrar a Istanbul un concili panortodox. I el papa pretén donar mostres de bona voluntat al patriarca de Constantinoble, Bartolomeu, amb qui té bona relació, per tal que convenci les esglésies orientals d'apropar-se a l'occidental. Canviar la data de la Pasqua pot semblar una qüestió menor, però es tracta d'una decisió geopolítica: Francesc vol reforçar la unitat dels cristians, sobretot en les àrees de l'Orient Mitjà on estan perseguits. I anunciar que els catòlics estan disposats a cedir en la qüestió de la data és un primer pas.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia