Societat

Requeriment a la consulta de Tortosa

L'Estat demana un informe a l'Ajuntament sobre el caràcter sectorial de la votació del monument franquista

La subdelegació del govern espanyol a Tarragona ha fet arribar un requeriment a l'Ajuntament de Tortosa sobre la convocatòria de la consulta del monument franquista d'enmig del riu Ebre, prevista pel pròxim 28 de maig. Segons la petició, l'Estat reclama una còpia de l'expedient de la consulta, concretament dels decrets d'alcaldia del 25 i el 26 d'abril, que aprovaven la convocatòria i el seu reglament, així com un informe que justifiqui el caràcter “sectorial” d'aquesta. En declaracions a l'ACN, l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha reiterat que la consulta no és “referendària” i que l'únic que vol el consistori és saber l'opinió dels ciutadans sobre un monument que hi ha al terme municipal per promoure una acció posterior.

L'alcalde de Tortosa ha volgut transmetre un missatge de tranquil·litat i confia que sigui “una formalitat que no tingui més transcendència”, però ha alertat que alguns dels últims requeriments que ha rebut l'Ajuntament han acabat als jutjats. “No estem proclamant cap independència, ni ens estem adscrivint a una altra província. Si 19 dels 21 regidors no podem consultar què és el que l'Ajuntament ha de promoure respecte a un monument que és al seu terme per promoure una acció posterior, al final no podrem fer res”, ha lamentat Bel. L'Ajuntament continuarà endavant amb els preparatius de la consulta sobre el futur del monument franquista, que planteja als tortosins l'opció de retirar-lo i museïtzar-lo o bé mantenir-lo i reinterpretar-lo.

D'altra banda, Òmnium Cultural va rebutjar ahir la consulta, com també ho han fet el Síndic de Greuges, el Parlament i l'ANC. Òmnium defensa retirar-lo i sosté que no pot esdevenir un monument a la pau.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia