Societat

SOCIETAT

Tarragona s'endinsa des d'avui en el Concurs de Focs

Pirotècnies de la Xina, Galícia, el País Valencià i el País Basc competiran fins dissabte a la nit en la mostra

La ciutat organitza actes paral·lels com ara sopars a l'aire lliure i un concert a casa Canals

Llum, colors i foc. Aquests són els ingredients amb què les quatre pirotècnies participants en la vint-i-sisena edició del Concurs Internacional de Focs Artificials de Tarragona intentaran seduir el jurat i aconseguir el cobejat primer premi, valorat en 26.000 euros. Tres companyies estatals i una quarta vinguda des de la Xina han estat les seleccionades d'entre un total de divuit candidates a disparar, des d'aquesta nit fins dissabte, des d'un lloc únic: la punta del Miracle, a la platja del mateix nom de la ciutat.

En competició

La cita, com ja és clàssic, serà a dos quarts d'onze en punt durant quatre nits consecutives. L'encarregada d'estrenar enguany la mostra serà una de les dues pirotècnies participants veteranes en la competició: l'empresa Xaraiva, procedent d'Ourense, que dispararà l'espectacle més modest pel que fa a quantitat de material previst, 410,72 quilos. Xaraiva ja va participar l'any 2011 en el concurs de Tarragona, en què va quedar en tercer lloc, i el 2014, quan les condicions meteorològiques van impedir que es pogués valorar la seva proposta per culpa de l'acumulació de fum.

Demà serà el torn d'una de les companyies que s'estrenen a Tarragona, l'alabesa Valecea de Berantevilla, que porta a priori el projecte més ambiciós pel material que cremarà, amb 1.060 quilos de pirotècnia involucrada en el seu espectacle.

L'única participant que ja ha guanyat algun cop el concurs de Tarragona, Pirotecnia Valenciana de Llanera de Ranes, complirà la seva tercera participació en la mostra divendres a la nit, amb un espectacle de 990 quilos de material. La companyia, guanyadora a Tarragona el 2013, pren part en el concurs gràcies a la seva condició de guanyadora del concurs de focs Villa de Bilbao, amb què la mostra tarragonina té un acord de col·laboració.

Finalment, el punt i final el posarà dissabte la nota exòtica del concurs, la xinesa Firevision, que va ser l'encarregada dels espectacles pirotècnics de les cerimònies dels Jocs Olímpics de Pequín el 2008. Arribaran de la Xina carregats amb 884 quilos de material i amb l'experiència d'haver guanyat fa dos anys el concurs de focs de Logronyo.

Sopars i música

Coincidint amb l'inici del concurs (que enguany, a més, es retransmetrà per primer cop en directe per la Xarxa de Televisions Locals a través de Tac 12), la ciutat posa en marxa tot un seguit d'activitats per veure els focs des d'un punt de vista diferent. Un dels que més èxit tenen és la setena edició dels Sopars Sota els Focs, que organitza per setè cop l'Associació de Restaurants de la Part Alta (ARPA) al passeig de les Palmeres, i que des d'ahir ofereix la possibilitat de tastar 35 àpats diferents al preu de cinc euros, i combinar-los amb una cervesa o un dels còctels de la nova Focsteleria.

El festival Bouquet, que combina música i patrimoni, oferirà divendres i dissabte concerts especials al pati de casa Canals que culminaran amb l'observació del castell de focs des d'un punt privilegiat. Divendres actuaran Fito Luri i Xavier Pié, i dissabte, Les SoMMeliers, en els dos casos amb entrades a vint euros.

LES XIFRES

3.344,72
quilos
de material pirotècnic es dispararan des de la punta del Miracle durant els quatre dies de concurs.
4
pirotècnies
competiran i seran valorades pel jurat, que estarà format per dotze persones.
26.000
euros
és el valor del primer premi, que representa assumir els espectacles de focs de Santa Tecla 2016.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia