Societat

Societat

Fent surf amb cadira

L'esportista d'elit paraplègic Álvaro Bayona impulsa una fundació per trencar tabús i compartir l'experiència de practicar esports adaptats

Patenta un sistema de surf de rem que promouen en l'escola de vela de Cabrera de Mar

Surt cada dia amb la planxa, on s'instal·la la cadira que ell mateix ha patentat per fer que el surf de rem sigui un esport adaptat per a persones amb discapacitat. Álvaro Bayona és un esportista d'elit que fa sis anys es va quedar paraplègic quan una allau li va caure al damunt mentre feia surf de neu. La lesió no el va limitar a continuar fent el que més li agrada: practicar esports extrems de mar i de muntanya. “Hi ha molta por i estic sol, amb això, i per això he d'anar a competir a fora”, explica, quan està a punt per entrenar-se per als campionats d'Europa d'esquí-surf que es faran a Israel i, després, els de surf adaptat a Califòrnia. Amb la seva furgoneta equipada amb tot el que li cal per fer esport, aquest jove es trasllada arreu del món. A l'estiu es planta a peu de platja al costat del Club Nàutic de Cabrera on, des de fa tres anys, col·labora amb l'escola de vela per fer les activitats nàutiques accessibles a persones discapacitades. “És un lluitador que encomana les ganes de passar-s'ho bé dins l'aigua”, diu admirat un dels responsables de l'escola.

Reconeix que des de ben petit la seva passió era l'esport i no amaga el seu esperit competitiu: “Si a mi m'ha funcionat, per què no ha d'anar bé a tothom?”, es pregunta. Ara té entre mans crear la Fundació Alvin Bayona per aconseguir trencar tabús i acostar aquestes noves experiències amb l'esport adaptat i fer-lo més accessible a persones amb limitacions de mobilitat. “Ningú no m'ha regalat res, ho faig perquè és el que m'apassiona. S'han de perdre moltes pors que tenim tots plegats”, explica quan es prepara la cadira que ell mateix ha dissenyat i patentat per lligar sobre la planxa per poder enfilar-s'hi a sobre amb un sol rem.

Des que va inventar aquest sistema, el 2014, que s'ha dedicat a fer xerrades i a promoure la pràctica del surf de rem adaptat a nivell mundial. Fa uns dies, acompanyava mar endins un grup de pacients de l'Institut Guttmann que visitaven la platja de Cabrera. “És fàcil mantenir l'equilibri, ningú es tomba i, si es cau a l'aigua tampoc passarà res”, assegurava amb un somriure un dels assistents en sortir de l'aigua. Sortides com aquestes i activitats per fomentar la rehabilitació a través de l'esport és un dels objectius de la fundació. “Si volem arribar a més gent per continuar fent les activitats com a pioners en la rehabilitació d'esports adaptats s'han de buscar inversors, perquè aquests anys no hem rebut cap ajuda”, lamenta Bayona.

Campanya de mecenatge

Per tal d'aconseguir els diners per registrar la fundació durant els propers mesos es farà una campanya de mecenatge. Serà el primer pas perquè els inversors interessats puguin aportar el finançament per donar continuïtat al projecte social bo i ampliant els recursos per a material i personal preparat per dur a terme les activitats. “Cabrera és un bon lloc per fer-hi esport adaptat, perquè hi ha gent amb experiència i les instal·lacions són accessibles”, explica Bayona, que a l'últim moment necessita un cop de mà per sortir de l'aigua. Des de fa un parell d'estius, l'Ajuntament es va preocupar de millorar els accessos per a persones amb algun tipus de discapacitat que tenen facilitats per aparcar, accedir a l'aigua amb rampes o amb cadira amfíbia o atrevir-se a provar el surf de rem.

Arran de mar
. A tocar del Club Nàutic de Cabrera de Mar, les instal·lacions de l'escola de vela estan a tocar de l'aigua, on hi ha molt poca sorra. Els poc més de cinquanta metres de platja que hi ha en aquest tram estan adaptats a persones amb poca mobilitat.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia