Successos

judicial

Arriba a l'Audiència el judici de la pianista de Puigcerdà

El fiscal demana set anys i mig de presó per un delicte contra el medi ambient per contaminació acústica i per haver ocasionat lesions psíquiques a una veïna

Fixen el judici per a l'11 de novembre

El judici contra la reconeguda intèrpret de Puigcerdà Laia Martí ja té data de judici. Serà l'11 de novembre que ve a l'Audiència de Girona, a l'edifici del nou Palau de Justícia. La pianista s'asseurà al banc dels acusats com a presumpta autora d'un delicte contra el medi ambient per contaminació acústica i per haver ocasionat lesions psíquiques a una veïna del pis de dalt que es va queixar durant anys del soroll i que va acabar denunciant els fets a la policia. El fiscal sol·licita per a ella una pena de set anys i mig de presó i quatre d'inhabilitació per exercir de pianista, així com una multa i una indemnització per a la veïna que superen els 20.000 euros.

Sala no insonoritzada

Els fets van començar l'octubre del 2003 al carrer Claustre de Puigcerdà, quan la família de la jove, que llavors tenia 26 anys, va instal·lar un piano al domicili perquè practiqués, ja que estava cursant estudis oficials de música. Segons l'escrit de conclusions provisionals del ministeri públic, la noia tocava l'instrument cinc dies a la setmana –de les nou del matí a la una del migdia i de les dues a les sis de la tarda– sense que la sala on assajava estigués insonoritzada, de manera que superava “el nivell màxim d'immissió sonora” permès per la llei. El març del 2006 la suposada afectada va denunciar la situació a l'Ajuntament, que va demanar quatre cops que el soroll s'acabés o que s'insonoritzés l'habitació. La família no en va fer cas fins al juliol del 2008, quan es van traslladar a una casa més aïllada (la veïna va marxar temporalment del pis entre el novembre del 2007 i el juny del 2008).

L'advocat de Martí, Marc Molins Raich, pensa que la petició de la condemna contra la seva clienta és un “greu error tècnic” perquè no es pot considerar el soroll d'un piano una font de contaminació acústica lesiva del medi ambient, com el que podria provenir d'una discoteca o d'un aeroport.

El lletrat Marc Molins Raich argumenta, a més, que aquest fet no hauria d'haver-se criminalitzat, sinó “enjudiciar-se, com a màxim, per via civil o administrativa”. “Parlaríem de proporcionalitat del delicte respecte a la pena si l'acusació fos encertada, però és una injustícia”, diu l'advocat, que va concloure, així mateix, que tot plegat representa una hostilitat cap a una jove promesa de la música catalana, que ha estudiat al Conservatori del Liceu de Barcelona i que ara compagina els estudis amb actuacions i gires.

El TSJC va recordar que la fiscalia de Girona té previst rebaixar la seva petició inicial de pena contra la pianista si en el judici s'aprecia que l'activitat no va ser tan molesta o que va adoptar mesures per corregir el soroll.

Indult parcial

Alhora, estudiarà un indult parcial per als acusats si la sentència els condemna a unes penes “excessivament rigoroses”. Tant Laia Martí com els seus pares s'enfronten a set anys i mig de presó i a indemnitzacions que superen els 20.000 euros. La veïna que vivia al pis de sobre va patir pertorbació de la intimitat i la tranquil·litat, angoixa reactiva al so del piano, alteració del son, pànic, sentiment d'impotència, hipervigilància, irritació, susceptibilitat i problemes en l'embaràs. També va rebre tractament psicològic i psiquiàtric i va estar de baixa gairebé mig any.

LA DATA

10.2003
És quan
la família de la jove va instal·lar un piano a la casa perquè practiqués, ja que cursava estudis de música.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.