Un urbanisme discutit

A l'Ajuntament de Montcada i Reixac se li ha girat feina després del decret d'alcaldia signat per l'alcalde César Arrizabalga per investigar les planificacions urbanístiques que va projectar el cap d'àrea de territori, Antoni Jiménez, durant el gener del 2003 i el novembre del 2006 després que el nom de qui també va ser regidor del PSC a Sant Andreu de Llavaneres fos mencionat en la interlocutòria de Garzón per la seva estreta vinculació amb Lluís Garcia, Luigi, el cervell del cas Pretòria. Jiménez, que no esta imputat en el cas, va aterrar a l'Ajuntament de Montcada procedent de l'àrea d'Esports de l'Ajuntament de Santa Coloma, on el seu cap era el regidor del PSC Antoni Carmona, la filla del qual, Vanessa Carmona, també va treballar a l'Ajuntament de Montcada, a Urbanisme, d'on va marxar fa un any i mig. Algunes de les actuacions urbanístiques a Montcada van ser molt criticades per l'oposició en el moment de portar-se a aprovació en el ple. Ahir la junta de govern local va aprovar posar a disposició de la fiscalia tots els documents d'aquest període.

Les Torres Bessones i el centre lúdic a Aismalibar

El febrer del 2004, la societat Malca 2 SL, del grup Alcaraz, adquireix la societat La Rasa, que s'havia creat per construir un hotel en uns terrenys qualificats d'equipaments. El setembre del mateix any es va portar a sessió plenària l'aprovació inicial per modificar el pla general metropolità i retirar la construcció de l'hotel. A canvi, es faran pisos de protecció oficial i de renda lliure. Els grups a l'oposició, ERC i PP, hi voten en contra per la pèrdua de terrenys d'equipaments per a la ciutat i adverteixen que l'únic que hi guanya és el privat. El govern, per la seva banda, justifica l'actuació perquè en els antics terrenys d'Aismalibar, propers a La Rasa, ja s'han iniciat, el juliol del 2004, els tràmits per fer-hi un altre hotel dins el projecte de centre lúdic anomenat El Punt. Segons es recull en l'acta, la modificació es fa basant-se en la clau 10, creada arran dels Jocs Olímpics del 1992 per encabir equipaments excepcionals.

El desembre del 2004 es porta a aprovació provisional la modificació per fer-hi dos blocs de pisos, coneguts popularment com les Torres Bessones, i el març del 2005 s'aprova el text refós per enviar a Urbanisme de la Generalitat. D'altra banda, el projecte del centre lúdic continua tramitant-se, i l'abril del 2005 s'aprova el projecte d'edificació presentat per l'empresa adjudicatària que ha de portar a terme la construcció i que tindrà la gestió de l'equipament per un període de 50 anys. L'adjudicatària és la Societat Explotadora del Centre de Montcada, de la qual forma part Construccions Riera. Aquesta empresa també surt mencionada en la interlocutòria de Garzón, en ser una de les integrants de la societat Centre Comercial Gramenet quan conjuntament amb Excover i Proinosa s'havien de fer càrrec, fa uns set anys, del projecte original Cúbics, investigat per Garzón. L'empresa Construccions Riera ha declinat fer declaracions. L'octubre del 2007 es va inaugurar el centre lúdic però el maig del 2009 l'empresa gestora Secem tancava els cinemes del centre i construccions Riera anunciava suspensió de pagaments.

D'altra banda, les dues torres de 14 pisos d'altura i 108 habitatges, oficialment Residencia Las Lomas, als terrenys de la Rasa, ja estan aixecades però la crisi immobiliària en dificulta la venda.

La cerveseria

La requalificació dels terrenys que ocupava l'antiga cerveseria Dos Torres, un lloc de trobada i esbarjo, per fer-hi habitatges va provocar la indignació de molts veïns que volien que la zona es mantingués com a equipament i zona verda per la zona. L'octubre del 2005, el ple de l'Ajuntament aprovava inicialment la requalificació dels terrenys per fer-hi habitatge públic. A canvi de la requalificació s'obtenien dos edificis històrics, un al carrer Colom i l'altre al carrer Sant Lluís, on hi ha els terrenys de la cerveseria. El juny del 2006 i en un ple extraordinari es fa l'aprovació provisional del pla i alhora s'aprova un conveni urbanístic per tirar-lo endavant que inclou un contracte d'arres firmat per responsables de l'empresa municipal Montcada Òptima, l'Ajuntament i els propietaris dels terrenys i les cases a Colom i Sant Lluís perquè es faci efectiu el lliurament al consistori dels equipaments a canvi de la requalificació dels terrenys de la cerveseria. De moment, l'empresa Recober encara no ha començat la construcció dels habitatges.

Font Pudenta

Al barri de Font Pudenta de Montcada, la constructora Alcaraz va construir un edifici de pisos protegits i de renda lliure. La manera com es va ferla requalificació dels terrenys i l'altura del bloc de pisos va ser motiu de queixa entre els veïns del barri.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.