Salvem el Crit porta a judici els amos de Can Barella de Mont-ras i demana una pena per delicte contra la natura

El ministeri fiscal no presenta acusació i demana que els absolguin

Segons l'escrit provisional de l'acusació particular, els acusats, Juan Lao Hernández i Ramona Mulinari Florencia, van adquirir la finca el 1996 quan ja estava inclosa dins l'àmbit del PEIN Muntanyes de Begur des del 1992 i està classificada com a sòl no urbanitzable i de protecció d'elements paisatgístics i forestals.

Tot i això, segons l'acusació, els nous propietaris de Can Barella van voler convertir la finca en una zona recreativa i van dur a terme obres de pavimentacions, enjardinaments amb flora d'espècies al·lòctones, tancaments de camins públics i tales massives d'arbres, entre altres coses, sense cap tipus d'autorització i projecte, i van contravenir el conjunt normatiu que afectava la zona. Algunes actuacions que es van dur a terme a la finca, com ara els moviments de terres, obertura de camins nous, i tala massiva d'arbres eren, segons l'acusació, «visibles des de molt llarga distància». Centrant-se en la tala d'arbres, l'acusació particular assenyala que se'n van talar centenars i que es va arrasar completament el sotabosc. Aquesta tala d'arbres es va fer tant a la zona boscosa de la finca com als penya-segats que donen a la platja, sense que es dugués a terme cap procés de replantació, que és com preveien els plans de restauració.

L'acusació particular també assenyala que els acusats, el juliol del 1996, van dur a terme obres d'urbanització a la finca, consistents en la pavimentació de vials interiors de la finca, enjardinament «i fins i tot la construcció d'una rotonda», tot contravenint les normatives a més de no disposar de cap autorització. En l'escrit acusatori, es detalla que les sol·licituds de llicències per fer les obres es van sol·licitar quan aquestes ja estaven fetes. Les sol·licituds van ser denegades pels ajuntaments de Palamós i de Mont-ras, termes municipals on es troba la finca, i per altres organismes competents.

Camí de Cap de Planes

L'acusació també destaca que el març del 2007 els acusats, tot i que els havia estat denegada la sol·licitud, van eixamplar el tram del camí de Cap de Planes, entre la platja de Castell i el límit amb el terme de Mont-ras. En aquella zona a més, segons l'acusació, hi van introduir espècies al·lòctones que estaven prohibides expressament.

Per aquests fets, l'acusació particular demana una pena de quatre anys i sis mesos de presó per als acusats a més d'una multa de 46.950 euros, i que també se'ls condemni a restaurar la finca.

El ministeri fiscal i la defensa consideren que no es van fer obres que posessin en risc greu l'equilibri dels sistemes naturals de la zona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.