Punt divers

L'escarabat roig que mata les palmeres arriba a Barcelona

L'escarabat morrut roig ha arribat a Barcelona. L'insecte ha estat rebatejat a Catalunya com el morrut de les palmeres (Rhyncho-phorus ferrugineus Olivier) i afecta greument les palmeres canàries fins a matar-les, tot i que també pot arribar a atacar les palmeres datileres. Fins ara s'han localitzat quatre exemplars en punts tan distants com el carrer Numància i el Poble Sec. Un exemplar ja s'ha arrencat, un altre és a punt. Dos més s'estan tractant in extremis pels tècnics de l'Institut de Parcs i Jardins per si es poden salvar o si més no, per allargar-los la vida perquè són molt bonics.

Però el més preocupant és que se sospita que l'escarabat podria haver infectat ja altres conjunts de palmeres de Barcelona. Més concretament, les que hi ha als jardins de la Villa Cecília i els de la Quinta Amèlia, al barri de Sarrià, on han detectat que alguns exemplars estan rosegats amb el mateix tipus de ferida que fa el morrut. Fins i tot se sospita que el pateixen el conjunt de palmeres de la part alta de l'avinguda Diagonal.


El toc d'alarma

La primera víctima coneguda va ser un bonic exemplar que hi havia al pati de l'Escola Bressol Municipal Xiroi del carrer Anglesola, quasi tocant a Numància. Aquesta va ser sacrificada i arrencada de soca-rel aprofitant un dia que la canalla feia festa.

Va ser un pare qui va donar la veu d'alarma en veure la inclinació anòmala de l'arbre que amenaçava de deixar caure alguna branca. "Una fulla de palmera pesa molt i pot arribar a fer mal tant pel seu pes com per les punxes que té. I més en una escola", segons un portaveu del departament d'Agricultura. Al pati d'aquesta escola hi ha altres arbres que no han estat infectats, però pels voltants hi ha més palmeres perquè és una zona d'antigues torretes amb jardí i alguns dels exemplars s'han conservat i s'han integrat en l'arbrat del carrer. Al mateix carrer Numància hi ha dues palmeres més del tipus canari i una tercera molt esvelta als jardins interiors de l'Illa Diagonal.

Els dos exemplars que els tècnics de Parcs i Jardins intenten salvar són a la part més alta del Viver Municipal de Tres Pins, a Montjuïc, quasi tocant al carrer del Doctor Font i Quer. Les van tractar i van embolicar les capçades tant per evitar que els escarabats femelles emigressin i infectessin altres arbres com per impedir que aquests dos exemplars malalts fossin atacats per altres insectes. Una de les palmeres sembla que ha començat a rebrotar i els experts pensen que podria ser un bon senyal. Però no hi ha gaire experiència en aquest tractament, perquè aquesta és una plaga que va venir de fora fa només dotze anys.


Les espècies

La quarta i fins ara última palmera que s'ha diagnosticat que té els paràsits s'acaba de plantar al parc de Primavera del Poble Sec, un espai que s'acaba d'urbanitzar en una antiga zona de bosc i cases d'autoconstrucció que està entre al final del carrer Nou de la Rambla, el Camí de la Font Trobada i els passeig de Miramar i Montjuïc. Primer li tallaran totes les fulles i si el tronc no està infectat el podrien deixar per veure si és capaç de rebrotar. Altrament també la talaran arran de terra.

De les quatre espècies de palmeres que hi ha a Barcelona -la canària, la datilera, la washingtònia i el margalló- la més bonica és la canària perquè té una copa més espessa i més verda i un tronc més gruixut. També la prefereix l'escarabat però quan no la troba és capaç de menjar-se la datilera, que malgrat el nom a la nostra latitud no dóna fruits.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.