Successos

SUCCESSOS

S'enfonsa un vaixell turístic ple de gasoil a Sant Feliu

L'embarcació, que feia creuers arran de costa, va topar amb unes roques, però els set tripulants en van sortir il·lesos

El risc principal són els 2.000 litres de combustible que duia als dipòsits

El vaixell recreatiu Stella Maris II es va enfonsar ahir, poc després de les sis de la tarda al port de Sant Feliu de Guíxols després que la topada amb unes roques a la bocana de la infraestructura hi obrís una via d'aigua. L'embarcació, de 17 metres d'eslora, només transportava tres tripulants i quatre passatgers en el moment de l'accident, que van ser evacuats sense gaires complicacions a una altra embarcació de l'empresa, que fa petits creuers per a turistes entre Platja d'Aro, Sant Feliu de Guíxols i Tossa de Mar. Durant la temporada alta, aquests vaixells, que permeten als passatgers observar el fons marí, acostumen anar ben carregats de gent, però ahir –11 de setembre– els viatgers que hi anaven eren ben pocs.

El risc principal del naufragi és el possible vessament dels 2.000 litres de gasoil que, segons va calcular el propietari de l'embarcació al cos de Protecció Civil, hi pot haver als dipòsits. El patró, abans d'abandonar la barca, va habilitar el dispositiu per evitar fugues de combustible, però la quantitat de combustible vessada en una hora feia témer que el mecanisme no havia funcionat prou bé.

Pla d'emergències

L'accident va fer activar el pla d'emergències per Contaminació Accidental de les Aigües Marines (CAMCAT). A més de Protecció Civil, Bombers, Mossos d'Esquadra, Policia Local i personal del guardamolls es van apostar al voltant de la dàrsena, que va quedar tancada i hi van desplegar tres barreres de contenció del fuel. També treballaven amb làmines absorbents i dissolvents, i ahir al vespre tot el gasoil es mantenia encara dins del perímetre de seguretat.

El port va continuar operatiu i aquest matí a primera hora hi ha d'arribar una grua de gran tonatge per mirar de reflotar l'embarcació. Aquest naufragi és el segon que es produeix a la població en un lapse de només cinc setmanes.

Embarrancats a Castelló

El cas de l'Stella Maris II no va ser l'única incidència marítima que es va produir ahir a les comarques gironines. Els bombers i una embarcació de Salvament Marítim van haver d'auxiliar al matí els ocupants d'una embarcació que va quedar embarrancada en un sorral a Castelló d'Empúries. Ningú no en va resultar ferit.

LA XIFRA

2.000
litres
de gasoil hi podia haver, aproximadament, als dipòsits del vaixell en el moment de l'accident.
Les claus

Dues embarcacions que han ensopegat amb la mateixa pedra

E.a

La investigació haurà de determinar les circumstàncies i els motius del nou accident, però els testimonis apunten que va topar amb unes roques, si fa no fa, en les mateixes circumstàncies que el vaixell de pesca Ancapema, ahir feia tot just cinc setmanes. En el cas d'aquesta embarcació, l'impacte es va produir a l'escullera exterior que protegeix el dic principal del port, però de matinada; mentre que ahir l'Stella Maris II es va accidentar a mitja tarda, en plena llum del dia. Cal veure si la topada es podria haver produït per una badada del patró o si hi va influir el fet que bufessin ratxes de vent amb capacitat per desestabilitzar una barca que navegava pràcticament buida. La capacitat de combustible de les dues embarcacions era semblant. En el cas de l'Ancapema, però, l'alerta pel possible vessament va quedar en no res, ja que tornava de pescar descarregada de fuel. L'Stella Maris II, per la seva banda, disposava d'un sistema de contenció del gasoil que va fallar, com a mínim parcialment.

Ara bé, la successió de sinistres al voltant de l'escullera potser hauria de fer replantejar el protocol d'aproximació al port o alguna mesura afegida que es pot incorporar al futur pla especial del port ganxó, que s'ha de redactar l'any vinent.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.