Successos

policial

La Guàrdia Civil investiga les coaccions per l'ús del català

L'activista cultural d'Espolla Josep M. Tegido-Mallart, a qui van amenaçar d'arrestar-lo si no treia el CAT de la matrícula, envia el cas al Síndic de Greuges

ERC durà l'incident al ple de la Jonquera

El comportament de tres agents de la Guàrdia Civil que dimarts haurien coaccionat presumptament l'activista cultural i viticultor d'Espolla Josep Maria Tegido-Mallart perquè es va dirigir a ells en català i duia l'adhesiu del CAT a la matrícula del vehicle ha generat sorpresa dins del cos de seguretat estatal. Després que El Punt Avui fes públic ahir l'incident viscut per Tegido-Mallart –més conegut popularment amb el sobrenom de Gustinet–, la Guàrdia Civil ha iniciat una investigació per saber quins efectius van aturar l'home en un control rutinari a l'Alt Empordà, durant el qual un dels policies fins i tot el va amenaçar de detenir-lo si es negava a treure l'adhesiu de l'automòbil. Es pretén, en aquest sentit, que els policies expliquin la seva versió per confrontar-la amb la del denunciant i intentar esclarir així si, tal com afirma l'afectat, és veritat que els agents van actuar de manera irrespectuosa i amb excés de zel. Com que els fets tot just van arribar ahir a oïdes dels responsables del cos a la demarcació, es va demanar cautela i no es va avançar, de moment, quines mesures es prendrien en el supòsit que es demostri el relat de Gustinet.

Tegido-Mallart va detallar a aquest diari que ha enviat un escrit al Síndic de Greuges on exposa la seva desagradable vivència i ha fet arribar el mateix document als regidors d'ERC del consistori de la Jonquera. El portaveu de la formació política a l'Ajuntament, Jaume Domènech, va informar que portarà l'incident en el ple municipal del mes vinent. “Això no és un cas aïllat. Fa un any i mig, la Guàrdia Civil em va retenir a la frontera un quart d'hora perquè també portava el CAT a la matrícula. Em van amenaçar d'emmanillar-me i conduir-me al calabós si no el treia. No ens hem de veure perseguits ni intimidats per dur-lo. En el ple sol·licitarem a l'alcaldessa que, com a membre de la junta de seguretat local, requereixi explicacions al cos.” Una petició, de fet, que l'alcaldessa, Sònia Martínez (CiU), va dir que efectuarà, i més tenint en compte la indignació que s'ha aixecat entre els veïns.

Tegido-Mallart no ha realitzat cap denúncia formal dels fets. Dijous va demanar assessorament a un advocat per saber si ha d'emprendre accions legals, però no li va donar esperances que la demanda pogués prosperar. “El meu objectiu era donar a conèixer l'abús d'autoritat a la gent. No compto que els agents es disculpin. Es veien policies novells. Si se m'haguessin endut emmanillat, no hauria dubtat a fer més soroll.”

LA FRASE

Si els guàrdies civils se m'haguessin endut emmanillat, hauria fet més soroll. No compto que es disculpin
Josep Maria Tegido-Mallart
Veí d'espolla

Testimonis del control

Tegido-Mallart es dirigia en cotxe a Agullana quan va ser aturat per tres agents de la Guàrdia Civil en un control rutinari. Els problemes van començar quan els efectius li van exigir que els parlés en castellà perquè deien que no entenien el català. Després d'insistir-li una estona, també el van advertir que si no treia el CAT de la matrícula hauria de pagar una multa de 3.500 euros. Finalment, un dels guàrdies, cansat de discutir, el va amenaçar de detenir-lo: “O treus l'adhesiu o et portem detingut. Et passaràs dos dies al calabós.” Just quan es disposaven a emmanillar-lo, “un dels agents va simular que els requerien en un altre lloc i van marxar en veure que se'ls n'havia anat de les mans”. “Tot i que no he presentat denúncia, tinc la matrícula de la patrulla i hi ha testimonis del control.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.