Successos

tribunals

Absolen el pare d'Olot acusat de violar dues filles menors d'edat

Es considera que les nenes es contradiuen i que descriuen els actes sexuals de manera genèrica i sense detalls

L'home s'enfrontava a 30 anys de presó

L'Audiència de Girona ha absolt Antonio de Diego Casado, el veí d'Olot que s'enfrontava a 30 anys de presó per haver violat i maltractat presumptament dues de les seves filles menors d'edat. En la sentència, es recull que “no ha quedat provat amb seguretat i certesa” que obligués a mantenir relacions sexuals amb penetració les nenes –segons el testimoni de la gran, havia patit aquests episodis de manera reiterada durant més de tres anys, mentre que la seva germana sostenia que el seu progenitor havia abusat d'ella el 25 de novembre del 2010, que és el dia de l'aniversari de l'home–. Al llarg de l'argumentació judicial, s'exposa que les víctimes han entrat en contradiccions i que les edats que tenien (11 i 12 anys) quan asseguren que van començar a viure aquesta situació pot suposar un altre handicap perquè “encara no eren persones formades i, per tant, no valoraven necessàriament la importància ni les conseqüències de les seves manifestacions”. “Els nens en ocasions són fàcilment influenciables, sobretot per les persones del seu entorn proper. Les dues menors han demostrat un sentiment d'odi cap al seu pare i han verbalitzat que volien veure'l a la presó. Com a conseqüència dels maltractaments que proferia a la seva mare, de l'estat d'embriaguesa que presentava sovint l'home, de l'agressivitat amb què actuava i l'ambient de penúria econòmica en què vivien, no és descartable que li atribuïssin les agressions sexuals per alliberar-se de tota la resta.”

En l'exploració que les psicòlogues van realitzar a la germana gran, els va sorprendre que els afirmés que les relacions sexuals duraven “entre quatre i cinc hores”. Respecte a aquest punt, la magistrada apunta que s'ha detectat que la declarant “tractava d'emfatitzar o exagerar comportaments de l'acusat”: “Fins i tot ha rectificat sobre la marxa quan se n'ha adonat que el que ha dit no aportava prou gravetat als fets.”

Relat “molt genèric”

També es qualifica d'estrany que tot i que les nenes sostenen que eren obligades a practicar sexe amb “freqüència", això no despertés cap sospita entre els seus familiars ni en els serveis socials, des d'on se'ls duia a terme un seguiment. I, finalment, es desgranen alguns detalls que no quadren. “La germana gran ha explicat en les seves dues declaracions que l'acusat l'obligava a mantenir relacions sexuals per via vaginal. Entre un relat i l'altre hi ha una sèrie de contradiccions que posen en dubte la seva credibilitat. És cert que en els elements nuclears això no succeeix, però el relat de l'acte sexual és molt genèric i mancat de detalls. Quan se li ha demanat una major concreció, respon que ‘sempre era igual'. I, finalment, la seva germana petita, que suposadament va ser violada el 25 de novembre del 2010, ha situat aquest episodi en diferents dates.”

En el judici, De Diego va admetre que a vegades dormia amb elles, però va negar haver-les violat o realitzat tocaments. Va atribuir la denúncia a una venjança de la filla gran perquè no li deixava fer el que volia. En la recta final de l'interrogatori, va al·legar que estava “al 100% segur” de la seva innocència. Arran de la seva separació, el 2009, va reconèixer que va tenir problemes amb la beguda i que hi havia dies en què s'emborratxava tant que després no recordava què havia passat; i va responsabilitzar la parella de la seva exdona d'haver mogut els fils perquè el cas anés a judici.

LA XIFRA

80.000
euros
demanava el fiscal que l'home pagués a les nenes (60.000 a la gran i 20.000 a l'altra) d'indemnització

LA DATA

2007
És quan la germana gran situava les primeres agressions.
Deia que havien durat fins al febrer del 2011.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.