Successos

policial

Els municipals plantegen l'ús d'armes paralitzants

Els caps de les policies locals gironines demanen obrir un debat sobre la utilització d'estris a mig camí entre les armes de foc i les defenses

Presenten la memòria de l'any 2011

Els caps d'una trentena de policies locals reunits ahir a Figueres van plantejar la necessitat d'obrir un “debat tècnic i social, sense components demagògics” sobre la regulació de l'ús per part dels agents d'estris a mig camí entre les defenses i les armes de foc, és a dir les pistoles elèctriques o Taser, esprais paralitzants, pistoles de pebre.... La petició perquè les administracions posin damunt la taula de manera conjunta aquest debat la van formalitzar en l'acte de presentació de la memòria de l'activitat policial de l'Associació de Caps i Comandaments de Policia Local de Catalunya (Accpolc) de les comarques gironines. I la van fer per boca d'Ignasi López Crevillé, cap de la policia local d'Olot, ciutat on precisament aquest any s'ha registrat un cas d'una persona morta pel tret de l'arma de foc d'un agent, membre dels Mossos d'Esquadra. El succés va passar el 10 de març, quan el caporal Xavier Perea va disparar contra Antonio Tirado Valderrama, un veí d'Olot que esgrimia un punyal. Ara per ara, al caporal, que des d'un primer moment ha al·legat legítima defensa, se li imputa homicidi en el sumari que instrueix el jutjat d'Olot. López va proposar la creació d'una comissió d'estudi sobre l'ús d'altres estris amb la finalitat que les armes de foc es reservin per repel·lir els atacs d'armes de foc i evitar que s'hagi de passar de la utilització de la defensa a la de l'arma de foc, de conseqüències letals. “Es tracta de disposar d'eines per garantir la seguretat i minimitzar els riscos i els danys”, va remarcar López.

Els caps de policia van insistir en la necessitat que la utilització d'aquests “estris” a mig camí entre les porres i les pistoles es reguli d'una manera conjunta i global amb l'objectiu d'evitar que les policies en facin ús “pel seu compte i risc”, tal com va indicar el cap de la policia local de Figueres, Josep Maria Riera. Els diversos caps policials reunits també van assegurar desconèixer quines són les policies que tenen aquestes armes paralitzants pel seu compte, però alguna n'hi ha.

Una de les policies locals que disposa de pistola Taser és la de Blanes, que de moment només l'ha fet servir en una ocasió: el juny del 2009 per intentar reduir un home totalment esvalotat i armat amb dues catanes que s'havia atrinxerat en un pis. Els Mossos també disposen de pistoles Taser, tot i que van reduir-ne l'ús als grups especials, després que Amnistia Internacional els comminés a paralitzar la compra d'aquests estris, que s'havia plantejat després que un mosso matés d'un tret un esquizofrènic de Malgrat que l'amenaçava amb un pic.

En el cas de Blanes, Amnistia Internacional també va anar a supervisar l'adquisició de les pistoles Taser, però l'Ajuntament havia establert un protocol d'ús i també se n'havia aprovat l'adquisició i utilització a través de la junta de seguretat. Per més garantia, els comandaments van provar els efectes de la pistola en la seva pròpia pell i els resultats van ser satisfactoris.

Adaptar-se als temps

En la sessió d'ahir, el president de l'Accpolc a les comarques gironines i cap de la policia de Platja d'Aro, David Puertas, va reclamar que s'adapti la llei 16/91 que regula les funcions dels policies locals a la realitat actual. Puertas va recordar que la llei encara regula la cohabitació de les policies locals amb la Policía Nacional i la Guàrdia Civil quan ara la realitat ha canviat i els cossos municipals tenen un pes específic en el mapa policial d'avui dia. La tan anunciada llei de policia de Catalunya, que hauria d'integrar els papers de Mossos d'Esquadra i municipals fa anys que està encallada.

Paradoxa

Els caps de policia local de les comarques gironines també van remarcar que la crisi econòmica fa més dificultosa la seva tasca i la seva relació amb els ciutadans, ja que incrementa el nombre de situacions de tensió. Ignasi López va ressaltar que cada cop més es troben amb la paradoxa que el ciutadà els reclama tolerància quan és infractor però, al mateix temps, exigeix la màxima contundència quan és víctima de la infracció.

LA FRASE

Calen eines per garantir la seguretat i minimitzar els riscos
Ignasi López
Cap de la policia local d'olot

LA XIFRA

31
policies locals
gironines han aportat les dades a la memòria que es va presentar ahir.
Les claus

Cacen molts més conductors amb excés de velocitat

G.P./O.P./T.S

En el còmput de la tasca de les policies locals de la demarcació de Girona es recull que, al llarg del 2011, es van incrementar en un 61,6% el nombre de denúncies a conductors que circulaven superant el límit de la velocitat permesa a l'interior de les poblacions. En la memòria, que agrupa les dades que han aportat 31 cossos de seguretat, es constata que es va passar de 8.235 sancions el 2010 per aquesta infracció a 13.309 l'any passat. Segons el cap de la policia local d'Olot i secretari de l'associació de caps de policia local de municipis de les comarques gironines, Ignasi López, aquesta pujada notable no es deu al fet s'hagin multiplicat les persones que no respecten la senyalització viària, sinó sobretot al fet que ha augmentat la presència de radars a dins de les localitats: “Els ajuntaments entenen cada cop més que és important controlar la velocitat per reduir l'accidentalitat.” Un propòsit, precisament, que s'ha traduït en una disminució dels ferits greus, ja que mentre que l'any passat se'n van comptabilitzar 162, el 2010 es van elevar a 260. També en l'últim exercici, les 31 policies locals van redactar 13.180 atestats i denúncies d'àmbit penal; i van arrestar 1.707 persones, cosa que representa un 22% de les detencions practicades al territori per la Policia de Catalunya (Mossos més policies locals). La xifra de 1.707 arrestats és similar a la del 2010, quan en van ser 1.787. Van detectar 1.464 casos de consum de droga al carrer i van comissar 237 armes prohibides.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.