Successos

SOCIETAT

Santi Vila oficia 12 bodes homosexuals simbòliques

Els casaments es van celebrar a Lloret en el marc de la trobada de famílies de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals de diferents països

Van reivindicar el dret al matrimoni homosexual

Dotze parelles del mateix sexe es van casar en una cerimònia simbòlica a Lloret de Mar per reclamar l'equiparació dels seus drets als de les parelles heterosexuals. Les parelles que van dir el “Sí, vull” viuen no només a Catalunya o a l'Estat espanyol –on se les reconeix legalment– sinó a països com Grècia o Suïssa, on el matrimoni entre parelles del mateix sexe no està regulat ni acceptat socialment. L'acte, que va oficiar l'alcalde de Figueres, Santi Vila, va servir per posar punt final a la II Trobada Europea de Famílies LGTB, que es va celebrar en aquesta població de la Selva des de dissabte passat. La propera cita de la trobada serà l'any 2014 a Berlín.

De 22 països diferents

La II Trobada Europea de Famílies LGTB (Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals) va aplegar més de 800 persones de fins a 23 països diferents. Lloret de Mar va ser el punt de trobada de 230 famílies que van voler fer un pas endavant en el reconeixement dels seus drets als respectius països d'origen.

Les famílies participants a la trobada van voler posar sobre la taula la situació de desigualtat que tenen respecte de les parelles d'heterosexuals. De fet, països com ara Itàlia, Grècia, Suïssa o França són exemples de llocs on el matrimoni de gais i lesbianes no està reconegut.

Des de divendres passat i fins ahir, es van organitzar tallers, taules rodones i ponències per potenciar el debat i l'intercanvi de vivències entre les diferents famílies. Entre d'altres, es va poder veure el documental Right2Love, on es fa un retrat intimista i personal de set famílies de lesbianes, gais i transsexuals europees, que expliquen el seu dia a dia i la seva lluita perquè se'ls reconeguin els drets als respectius països.

Simbòlic i multitudinari

Ahir dimarts, la trobada es va tancar amb un casament simbòlic i multitudinari. Dotze parelles de gais i lesbianes de Grècia, Suïssa, Anglaterra, Catalunya i l'Estat espanyol van dir “Sí, vull” per reclamar l'equiparació dels seus drets als de les parelles heterosexuals.

El casament, que va oficiar l'alcalde de Figueres, Santi Vila, va voler ser un crit a favor “de contraure matrimoni amb la persona estimada, amb independència de la seva condició sexual”, van destacar des de la trobada. Amb aquest matrimoni multitudinari, a més, es va voler reclamar que el casament entre persones del mateix sexe “sigui un dret fonamental equiparable al de contraure matrimoni amb independència de la raça, religió, nacionalitat o ideologia de la parella”.

Segons va destacar la presidenta de l'Associació de Famílies LGTB, Elisabet Vendrell, això garantiria també “la protecció legal dels fills d'aquestes parelles, que avui dia només són reconeguts com a fills d'una de les mares o dels pares”.

Ara toca Berlín

El casament simbòlic va posar punt final a la II Trobada Europea de Famílies LGTB celebrada a Lloret de Mar. Ara, Catalunya cedeix el testimoni a Alemanya, que acollirà a Berlín la tercera edició de la cita l'any 2014. La primera trobada es va fer el 2010 a París i hi van participar més de 400 persones.

LA XIFRA

800
persones
van participar en la trobada de famílies gais, lesbianes, transsexuals i bisexuals de Lloret

LA XIFRA

23
països diferents
eren els llocs de procedència dels participants a la trobada

LA DATA

2014
serà l'anys
de la propera trobada, que s'ha de celebrar a Berlín
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.