Successos

Els bombers voluntaris deixen plantat Interior

La majoria no van acudir al foc de Rasquera

La intenció del govern de tancar els 80 parcs de voluntaris aquest estiu escalfa els ànims del col·lectiu

Una dotzena de bombers voluntaris van participar ahir en l'extinció de l'incendi de Rasquera. Per la magnitud del foc, n'hi haurien d'haver participat un centenar. A contracor, la majoria de voluntaris de la regió de l'Ebre van respondre negativament a la petició d'incorporar-se. Tot i que la disponibilitat d'un voluntari és això, voluntària i depèn dels condicionants personals, existeix un conflicte obert amb la conselleria d'Interior que ha portat la majoria a plantar-se.

Dels prop de 5.000 bombers catalans, 2.400 són voluntaris. En situacions d'emergència, fan una tasca altruista totalment vocacional: “Qui estaria disposat a aixecar-se a les dues de la matinada per anar a apagar uns contenidors?”, indica un membre del col·lectiu. Han de passar una formació, proves físiques i exàmens durant diversos anys. Sovint, per proximitat, són els primers a arribar on se'ls reclama. De fet, dels 150 parcs catalans, 80 són de voluntaris. A la Cerdanya i l'Alta Ribagorça són els únics bombers al territori. No reben cap sou, tot i que se'ls compensa amb 7,53 euros per les hores de feina personal perduda, que ara cobren amb sis mesos de retard. La majoria destinen els diners als mateixos parcs. Després d'anys de reivindicacions no ateses, el plantejament de la campanya d'incendis forestals d'Interior “ha estat la gota ha fet vessar el got”, segons el president de l'Associació de Bombers Voluntaris de Catalunya, Joan Roma. Entre l'11 de juny i l'11 de setembre, els parcs voluntaris feien guàrdies permanents, juntament amb auxiliars forestals contractats per la campanya. Interior sosté que el personal contractat no pot ser comandat per un voluntari, només per un bomber funcionari. I arran de la falta d'efectius, els ha comunicat el tancament dels 80 parcs. Tan sols els avisaran en cas de necessitat. “El risc a l'estiu és diari, no quan els vagi bé...No tenim problemes amb els funcionaris, però portar-los de parcs allunyats fa perdre temps i diners”, assenyala un voluntari. Interior també els ha comunicat que no faran serveis preventius i de conducció per falta de pressupost. La conselleria no vol comentar la qüestió fins a tenir apagat l'incendi. El de Rasquera.

LES XIFRES

2.400
bombers catalans
són voluntaris, prop de la meitat del total. Dels 150 parcs, 80 estan formats per voluntaris.
7,53
euros l'hora
és la remuneració que reben per compensar les hores de feina personal perdudes.

“Sembla que els avergonyim”

A l'Estat francès, dels 200.000 bombers només 20.000 són funcionaris. “Donem el nostre temps i, a vegades, fins i tot la vida, però sembla que aquí els avergonyim”, diu Joan Roma. El col·lectiu reclama un nou reglament, formació i assistència sanitària. “No tenim mútua com els funcionaris i s'ha donat el cas d'anar accidentat al CAP després d'un incendi i que t'hagis de treure l'uniforme perquè t'atenguin com a ciutadà particular”, explica un voluntari. “Aquestes hores tampoc compten per a la jubilació i les prestacions de l'assegurança per accident són més baixes que en els funcionaris.” Els couen les crítiques d'alguns sindicats que els “acusen de prendre feina als bombers funcionaris”. I hi afegeixen: “Estem cansats que no se'ns reconegui. Els sortim molt barats i saben que la gent els respondrà. Se n'ha fet un abús!”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.