Successos

policial

Seguiment policial de 2.000 maltractats a la demarcació

Els Mossos posen en marxa un sistema informàtic que avalua la situació de risc de les víctimes

Quan interposen la denúncia, se'ls fa un test per saber el grau de vigilància que requereixen

El Departament d'Interior ha reformulat el model d'actuació policial per combatre els maltractaments amb l'objectiu de millorar-ne la prevenció, conèixer a fons l'entorn de la víctima i determinar quin és el seu cercle de protecció més proper. Una de les noves eines és un programa informàtic en què es recull l'expedient de la persona afectada, la seva situació familiar i el grau de reincidència de l'agressor. A la demarcació de Girona, hi ha 19 agents dels Mossos d'Esquadra que s'encarreguen de manera exclusiva de fer el seguiment de 2.064 víctimes de violència masclista i domèstica. Els efectius van atendre, durant el 2011, 1.480 dones que havien estat maltractades per la seva parella sentimental, van recollir 1.512 denúncies i van efectuar 651 detencions. A banda, van intervenir en 271 casos d'infants i de persones de la tercera edat que també van ser objecte d'abusos o maltractament psicològic, van registrar 226 denúncies i van portar a terme 94 arrestaments.

Els ciutadans que presentin una denúncia dins d'aquests àmbits es trobaran amb una altra novetat, ja que els agents els formularan un qüestionari per valorar el risc que corren i les mesures de vigilància que necessiten. El test engloba des de preguntes sobre la seva feina o el domicili fins al grau d'angoixa que sofreixen o les actituds de l'agressor. A partir d'aquí, es defineixen tres nivells de protecció: alt, mitjà o baix. En l'alt, la persona afectada té vigilància les 24 hores. En el mitjà, els investigadors s'entrevisten periòdicament amb les víctimes i van amb elles en situacions concretes, com per exemple a recollir els nens a l'escola. I, en el baix, sobretot truquen a les afectades per saber com estan. En el programa informàtic, cadascun dels nivells es correspon als colors d'un semàfor i, en el supòsit que tot plegat es normalitzi, existeix un quart graó, que és l'absència de risc. De manera automàtica, a més, l'aplicació informa de si l'agressor ha sortit en llibertat o si la víctima posa una denúncia a qualsevol comissaria del país.

Unificació del mètode

La sotsinspectora Rosa Negre va especificar ahir que el disseny del dispositiu depenia fins ara de cadascun dels agents, que sovint tenien el dubte de si exageraven o quedaven curts en els seguiments. El director general d'Administració de Seguretat, Andreu Joan Martínez, també va concretar que s'ha d'arribar “al risc zero”: “El replantejament dels mètodes va ser un dels primers encàrrecs del conseller Felip Puig. Volem un país lliure de maltractaments i, per aconseguir-ho, els cossos policials necessiten ulls públics.”

LA FRASE

Amb el nou procediment, l'agent sap a l'instant la situació de perill que viu la víctima
Joaquim Belenguer
cap de la regió policial de Girona dels Mossos d'Esquadra

LA XIFRA

651
detencions
va efectuar la Policia de la Generalitat en l'àmbit de la violència masclista durant l'any passat.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.