Successos

JUDICIAL

El jutjat arxiva el cas del detingut que es va penjar a la cel·la a Girona

La jutgessa es basa en les imatges de la càmera de seguretat per ordenar-ne el sobreseïment

La família, però, ha demanat que es facin més analítiques

El jutjat d'instrucció número 4 de Girona ha arxivat la causa que va obrir l'11 de juliol passat per l'intent de suïcidi a la cel·la de la Policia Municipal de Girona de l'argentí Juan Pablo Torroija, que va morir tres dies després al Trueta a causa de l'anòxia cerebral que va tenir amb l'autolesió, tot i que la policia local el va reanimar i va aconseguir mantenir-lo amb vida. El jutjat ha optat per arxivar el cas basant-se en les imatges de les càmeres de seguretat de la policia, que van captar l'estada del detingut a la cel·la i les maniobres de reanimació que li van fer els agents fins que va arribar el SEM. El jutjat ha arxivat el cas sense ni tan sols prendre declaració als policies que eren a les dependències quan Torroija es va penjar i tot i que dos advocats havien comparegut en nom de diferents familiars de Torroija, que sol·licitaran al jutjat que reobri la causa i practiqui les diligències bàsiques. L'arxivament també s'ha produït després que familiars de Torroija, a través de la premsa argentina, asseguressin que havia estat torturat i assassinat a mans de la policia. L'informe de l'autòpsia, però, deixa ben clar que la mort de Torroija és de tipus suïcida per culpa del penjament, i remarca que el cos no presentava cap hematoma ni hemorràgia que poguessin fer sospitar que havia estat colpejat. Dimecres, un germà de Torroija que viu a Màlaga i la seva excompanya i mare del fill del difunt van comprovar que el cos no presentava cap hematoma, després que es presentessin al jutjat i exigissin veure'l, ja que també posaven en dubte la identificació del mort. Tot i això, els familiars van aconseguir que el jutjat número 1, que va obrir diligències a part per la defunció de Torroija i on va anar a parar inicialment l'autòpsia, ordenés que es fes una extracció de sang per comprovar si l'home havia consumit alcohol o fàrmacs. Una prova que els forenses consideren poc útil ja que va morir tres dies després i durant l'estada al Trueta se li van subministrar molts fàrmacs. La CUP de Girona ha demanat revisar els protocols de seguretat a les cel·les de la policia.

LA DATA

11.07.12
És el dia
que Torroija va ser detingut i que es va penjar amb la camisa a la cel·la.

L'agent valent que li va fer el boca a boca

El policia municipal que va practicar el boca a boca a Torroija després que el trobessin penjat es va arriscar personalment per intentar salvar-lo, ja que la víctima era portadora d'hepatitis C. Tot i que el virus d'aquesta malaltia es transmet bàsicament per la sang i el semen, és possible també la transmissió a través de la saliva si la persona portadora té salivació sagnosa. Per això el policia haurà de sotmetre's als controls corresponents.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.