Successos

tribunals

Llibertat per al militar acusat d'intentar asfixiar una turista en un hotel de Lloret

L'Audiència estableix que pugui sortir de la presó provisionalment pagant una fiança de 3.000 euros

Com a mesura cautelar, se li retirarà el passaport

Marcus Burton, el turista nord-americà que el 3 de setembre va ingressar a la presó per haver intentat asfixiar i violar una noia russa que s'allotjava en una habitació contigua a la seva a l'hotel Acapulco de Lloret de Mar, podrà sortir en llibertat provisional pagant una fiança de 3.000 euros. Així s'estableix en una interlocutòria emesa per l'Audiència de Girona, que ha estimat parcialment el recurs presentat per l'advocat del detingut, David Carrasco. En l'escrit, el lletrat sol·licitava precisament una fiança per al seu client perquè tingués la possibilitat d'eludir la presó, basant-se sobretot en el fet que la gravetat dels delictes que se li van atribuir en un primer moment s'ha anat rebaixant de manera considerable. Quan va ser detingut, el dia 2, els Mossos d'Esquadra van veure indicis per acusar-lo d'intent d'homicidi. Quan va declarar l'endemà a Blanes, la jutgessa va considerar, en canvi, que no havia quedat prou acreditat, i va ordenar-ne l'empresonament per agressió sexual en grau de temptativa, lesions i violació de domicili.

En el recurs formulat per Carrasco, també defensa que no hi ha proves que Burton intentés agredir sexualment la denunciant, i subratlla que les lesions que suposadament li va ocasionar són constitutives d'una falta, i no pas d'un delicte. Unes consideracions que són compartides per l'Audiència en la interlocutòria, en què s'indica que de la declaració d'ella no se'n pot concloure que el detingut hagués entrat a la seva habitació amb la intenció d'agredir-la sexualment.

En la resolució s'explicita que la noia es va “limitar” a dir que quan es va despertar va veure la silueta d'un home, que no entenia res, que no sabia per què era a la seva habitació i que es va espantar molt. Va afegir que es va col·locar al damunt d'ella, la va començar a asfixiar amb les mans, que després li va posar el coixí a la boca i que a partir d'aquí no recorda res més perquè va perdre la consciència. Quan la va recuperar, ja no era al llit, sinó estirada al terra del lavabo, i amb ferides a la cara. En l'exploració que se li va fer a l'hospital, no es va apreciar que tingués ferides compatibles amb haver patit un intent de violació. En un informe forense posterior, però, hi consta que presentava contusions, que per l'Audiència serien “constitutives d'una falta de lesions”.

Va entrar pel balcó

La secció quarta de l'Audiència de Girona també creu que Burton hauria comès un delicte de violació de domicili, en haver irromput a l'estança de la víctima per la porta del balcó. Les càmeres de seguretat de l'hotel van captar com feia moviments estranys des de l'habitació carregat amb una motxilla; i arran de la inspecció de l'establiment es va descobrir que va llençar els llençols tacats de sang en un contenidor i que va abandonar els coixins de la cambra d'ella en un passadís del tercer pis. Per la seva banda, el noi, que estudia en una acadèmia militar d'Alemanya, diu que no coneix la turista russa i que no recorda res de l'agressió. Assegura que efectivament s'allotjava a l'habitació contigua a la de la noia i que aquella nit va beure molt. Ara està reunint els diners per pagar la fiança per sortir en llibertat. Com a mesura cautelar, però, l'Audiència l'obliga a comparèixer setmanalment als jutjats i se li retirarà el passaport, ja que tindrà prohibit abandonar l'Estat espanyol.

LA FRASE

Les lesions que suposadament va causar a la noia serien constitutives d'una falta, no d'un delicte
David Carrasco
advocat de la defensa

LA DATA

02.09.12
Els fets
van tenir lloc a la una de la matinada. La denunciant va ser assaltada a la seva habitació.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.