Successos

Uns 200 veïns reclamen presó per al monitor de Lloret de Mar

En la protesta contra Josep Castiella, denunciat per una quinzena de pares per abusos als seus fills, es va recriminar al consistori que no hagués trencat abans el contracte amb l'acusat

“Hem quedat de pedra. El vèiem
un noi molt entregat”

“El que ha passat és imperdonable. No callarem. Sentim pena, ràbia i impotència.” És el crispat ànim que van transmetre ahir a la tarda uns 200 veïns de Lloret de Mar que es van manifestar per demanar l'ingrés a la presó del monitor de lleure Josep Castiella. L'escàndol es va destapar al març, quan va ser detingut per abusos a menors i, actualment, acumula una quinzena de denúncies de famílies del municipi. La protesta va arrencar al davant del col·legi Àngels Alemany, on estan escolaritzats la majoria dels afectats. Els manifestants es van dirigir a l'ajuntament exhibint pancartes en què es llegia “Exigim justícia”, “I si fos el teu fill?”, “Els nens no es toquen” o “Senyora jutgessa, necessita més proves?”, amb referència al fet que les dues vegades que ha respost de les acusacions als jutjats de Blanes ha quedat en llibertat provisional. Demà hi torna a comparèixer i les famílies confien que aquest cop se n'ordeni l'empresonament, basant-se sobretot en l'explícit vídeo que va sortir a la llum fa 15 dies. Va ser gravat al gener amb el mòbil de l'imputat, que s'observa masturbant i fent una fel·lació a un menor en una aula.

“Actitud benèvola”

La pressió popular va arribar a les portes del consistori, on els manifestants van expressar el seu malestar amb l'equip de govern per haver tingut “una actitud massa benèvola”. Creuen que l'Ajuntament no hauria d'haver trigat mig any a rescindir del tot el contracte amb l'empresa del monitor, Lleuresport, i van denunciar que “l'última factura que se li ha pagat és del 3 d'agost”.

La Joana, una veïna que té un fill de 8 anys que estudia a l'escola Àngels Alemany, recordava que el primer cas es va destapar arran dels suposats abusos patits per un nen de 4 anys “que va explicar la situació als pares com si fos un joc”. “Hem quedat de pedra. El vèiem molt entregat a la població i a les criatures. Muntava casals, feia educació física a diversos cursos, classes de guitarra, de tennis, de rem... i s'oferia per fer de cangur. Quan vaig preguntar al meu fill per l'actitud de Castiella, però, em va dir que tocava el cul als nens. I, tot i l'ordre d'allunyament que té dels menors, un dia el vam descobrir a prop del col·legi. Mirava les criatures i, quan es va adonar que vam trucar a la policia, va marxar.”

Un altre ciutadà relatava que el seu fill, de 9 anys, aprenia a tocar la guitarra amb Castiella, però no hi va voler tornar més perquè “va patir tocaments en les tres úniques classes que va fer”. L'home lamentava, a més, que el que ha passat ha destrossat diverses famílies: “Estan rebent assistència psicològica tant els nens com els pares, alguns dels quals es culpen per no haver-se adonat del que succeïa.”

Alarma social creixent

L'Ajuntament va trencar definitivament la setmana passada el contracte que tenia amb l'empresa de Castiella. El 2 de gener, s'havia acordat atorgar-li la concessió, per un preu de 37.200 euros, del monitoratge i la dinamització de la secció de joventut. Malgrat les crítiques que les famílies han llançat a l'equip de govern, el regidor d'Ensenyament, Ignasi Riera, rebat que ja es va moure fitxa al març: “Vam rescindir tots els contractes dels serveis que donava a les escoles. Només se'n va mantenir un, que era de l'àrea de Joventut. Tres monitors de la seva companyia s'encarregaven de la dinamització de dos punts d'informació juvenil per a majors de 14 anys, on Castiella no posava els peus.” L'edil reconeix, però, que la intenció era apartar-lo de les seves funcions des d'un principi, però va guanyar un concurs públic “que no es podia trencar així com així”. “L'únic mecanisme legal per posar fi al contracte unilateralment era que es generés alarma social”, que, precisament, es va intensificar quan va aparèixer el vídeo en què agredeix sexualment un menor. Unes proves que els serveis jurídics de l'Ajuntament consideren, ara sí, més que suficients per tallar-hi qualsevol lligam.

Ja al març, però, vam rescindir tots els contractes de les activitats que donava a les escoles
Ignasi Riera
regidor d'ensenyament

LES FRASES

Castiella va guanyar un concurs públic que els serveis jurídics de l'Ajuntament veien que no es podia trencar així com així
Ens hem sentit bastant sols pel que fa a les autoritats. En un principi, no van tenir una posició clara en el tema
Demà anirem als jutjats de Blanes, on l'acusat està citat, per conèixer la decisió de la jutgessa
Enzo Poblete
portaveu dels afectats

L'Ajuntament podria exigir responsabilitats

Mentre a fora hi havia la protesta, el ple de Lloret va aprovar una moció per solidaritzar-se amb les famílies “i el seu cercle afectiu” i continua posant a la disposició dels afectats un servei d'assistència psicològica. A més, proposa que els serveis jurídics estudiïn reclamar responsabilitats en el cas que Castiella sigui condemnat i, si es cobren indemnitzacions, que siguin per als perjudicats; i s'avalen els acords en què es va rescindir el contracte de monitoratge i dinamització. El quart punt de la moció també estableix que l'alcalde convoqui en un màxim d'un mes una reunió per fer un seguiment del tema. L'esmena va ser presentada per CiU, ERC, el PSC i ICV-EUiA, en resposta a una moció que havia formulat el MILLOR, que reclamava que Ignasi Riera, regidor d'Ensenyament, demanés disculpes (cosa que va fer) i que l'alcalde considerés persona non grata Castiella. La majoria de les intervencions van qualificar la moció del MILLOR d'oportunista. L'alcalde, Romà Codina, es va comprometre a convocar urgentment un nou consell de la ràdio municipal per emetre una entrevista que es va gravar amb els pares dels nens afectats i que no es va fer pública perquè CiU es va abstenir i el MILLOR i ERC hi van votar en contra (el PSC, el PP i ICV hi van votar a favor). Precisament, la posició del MILLOR va ser criticada, ja que va reclamar, per una part, que s'escolti els pares i, per l'altra, haver vetat l'entrevista.

nuri forns

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.