Successos

successos

Afirmen que la baixa forma és la causa de la mort de submarinistes a l'estiu

La Guàrdia Civil recomana un examen mèdic exhaustiu fet per professionals

Nou bussejadors han mort en els darrers mesos a la costa gironina

El Grup Especial d'Activitats Subaquàtiques (GEAS) de la Guàrdia Civil assenyala que la baixa forma de la majoria de les nou persones que aquest estiu van morir fent submarinisme a les costes de les Comarques Gironines és la causa de la tragèdia. Segons un informe que van presentar ahir, no hi ha cap altra connexió entre els casos. No són casos de manca de respecte a les normes de seguretat ni de poca experiència dels finats. L'únic factor de risc detectat per aquests experts del cos policial és que gairebé tots els bussejadors tenien costums sedentàries, consumien alcohol i tabac i es trobaven lluny de l'estat físic que requereix l'activitat. Cinc dels nou submarinistes morts eren persones majors de 60 anys i la majoria no presentava l'estat de forma adequat per fer aquesta activitat. En suma, reunien una sèrie de factors de risc que els fan concloure que les seves morts estan més relacionades amb l'esforç físic que ha requerit la immersió que amb els canvis de pressió. De fet, només un dels nou accidents ha estat provocat pels canvis de pressió –accident disbàric–, subratlla el sergent Roble. El caporal Fernando Aguirre, cap de la unitat de l'Estartit, recomana un examen mèdic més exhaustiu per als aficionats.

Mesures de seguretat

El sergent Anselmo Roble recorda que el fet que tots els submarinistes hagin tingut l'accident a les costes de les comarques gironines es deu sobretot a la gran quantitat d'immersions que anualment es fan en aquesta zona. Concretament, són 300.000, moltes més de les que es fan a Barcelona i Tarragona. L'informe de la Guàrdia Civil diu que tant els bussejadors que feien les immersions a través dels seus propis mitjans, com els que les feien a través de centres especialitzats, “no havien incomplert les mesures de seguretat”.

En aquest sentit, el president de l'Associació Catalana de Centres de Busseig, Genís Dalmau, insisteix que “cap accidentat no ho ha estat per causes imputables als centres d'immersió”, que demanen a tots els seus clients la titulació corresponent, el certificat mèdic i l'assegurança de responsabilitat civil.

El director del màster en medicina subaquàtica i hiperbàrica de la Universitat de Barcelona, Jordi Desola, que també va intervenir ahir a la roda de premsa, va explicar que, malgrat la baixa xifra d'accidents, el percentatge és més gran que en altres països, com Austràlia o estats del Carib. “La majoria d'accidents no mortals es produeixen per errors humans”, va assegurar el metge.

La Guàrdia Civil recomana que es faci una correcta planificació de la immersió, adequada a les condicions físiques, i que es compleixin “estrictament” les normes de seguretat. Entre aquestes, es destaquen les obligacions de no superar mai els 40 metres de profunditat, d'haver realitzat un examen mèdic especialitzat i de rebre una formació adequada. També en cas de pèrdua del company, es recomana “no fer de rescatadors” i ascendir a la superfície.

9
submarinistes
han mort al llarg de l'any 2012 davant la costa gironina.
300.000
immersions
es duen a terme anualment a les comarques gironines.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.