Successos

El president de l'Hoquei Lloret detingut pel cas de la màfia

La Guàrdia Civil el va arrestar quan estava a punt de pujar a l'autocar per anar a un partit després de tenir la declaració de la secretària de Petrov

El van dur a Madrid

Hi havia una molt bona relació entre Petrov i l'esport local a Lloret

Joan Perarnau Berruezo, el president del Club Hoquei Lloret, es el sisè detingut en relació amb la trama de la màfia russa que operava a la ciutat i que està essent desmantellada per la Guàrdia Civil. L'arrest de Perarnau no va ser gens discret. A quarts de quatre, quan es disposava a pujar a l'autocar juntament amb directius i jugadors per anar cap al Vendrell per un partit transcendent, es van presentar un grup de guàrdies civils, amb la cara emmascarada com solen dur quan efectuen aquestes operacions. Els agents li van comunicar que quedava detingut en el marc de l'operació Clotilde contra la màfia russa, que dirigeix el titular del jutjat número 6 de l'Audiència Nacional, Eloy Velasco. Joan Perarnau va ser traslladat ahir mateix a Madrid i està previst que demà sigui interrogat per Velasco, igual que el suposat cap de la trama a Lloret, Andrei Petrov, el seu pare, Boris Petrov, el seu home de confiança Konstantin Mijhanin i l'arquitecta Pilar Gimeno, tots ells arrestats divendres passat.

La detenció del president de l'Hoquei Lloret va coincidir amb la posada en llibertat per part de l'Audiència Nacional de Jessica Olguin, la secretària personal de Petrov a Lloret. Olguin va declarar ahir davant del jutge Velasco, que va decidir deixar-la en llibertat tenint en compte que és mare d'un nadó molt petit que ha d'alletar, però també per haver-se mostrat col·laboradora amb la justícia. Donada la successió correlativa de la declaració d'Olguin i l'arrest de Perarnau, no es descarta que la secretària de Petrov hagi aportat dades que impliquin directament el president del club amb els negocis il·legals del capitost de la trama. El que és conegut i evident és que hi havia una molt bona relació de camaraderia entre Petrov i l'esport local de Lloret. Durant diverses temporades, tant els jugadors de l'equip d'hoquei com els de futbol van lluir a les samarretes l'anagrama del l'empresa que els patrocinava, Development Diagnostic Company (DDC), el negoci que Petrov tenia legalment registrat i a través del qual havia desenvolupat nombrosos projectes urbanístics a Lloret, alguns formant societat amb l'Ajuntament, com ara la conversió de l'antiga plaça de braus en un complex comercial.

La foto que il·lustra aquesta informació remarca aquest vincle, ja que es veu Joan Perarnau, president del Club Hoquei Lloret des de l'abril del 2007, abraçat amb un jugador que llueix la samarreta amb l'anagrama de DDC i que és precisament Ivan Tibau, actual director general de l'Esport de la Generalitat. La vicepresidenta del club és Guadalupe Oliva, esposa de Xavier Crespo, l'exalcalde de Lloret que va negociar la majoria dels projectes de Petrov i que va ser objecte d'una querella per part de la fiscalia anticorrupció presentada al TSJC, per la condició d'aforat de Crespo, que actualment és diputat. La querella no va prosperar. El TSJC va derivar el cas al jutjat de Blanes i aquest a l'Audiència Nacional, que ara ha ordenat les detencions.

Segons les investigacions, els diners que Petrov invertia a Lloret procedien d'organitzacions mafioses russes, com ara la Solntsevskay i la Solomonskay, que estan descapitalitzant el país a base d'emportar-se diners defraudats o estafats i que reenvien a paradisos fiscals o a indrets, com ara Lloret, amb possibilitats de fer negocis per blanquejar el capital. La Guàrdia Civil ja va fer un informe el 2010 sobre la possibilitat que Petrov tingués vincles mafiosos, ja que el seu tren de vida, per més que hagués prosperat, no s'ajustava al d'un noi que tot just 7 o 8 anys abans treballava venent xurros a la parada que va muntar la seva família quan es va establir a Lloret.

Actualment, Petrov té en propietat un centenar d'immobles a Lloret i la policia ha descobert que tenia comptes a Andorra per valor de desenes de milions de dòlars. Uns comptes que l'Audiència Nacional ha demanat que siguin bloquejats.

Comptes a Andorra de l'arquitecta

Andrei Petrov no és l'únic implicat en la trama que disposa de capital a Andorra. La investigació de la Guàrdia Civil també ha detectat comptes al principat a nom de Pilar Gimeno, l'arquitecta de Lloret de Mar que divendres va ser detinguda i que també ha estat traslladada a l'Audiència Nacional. Gimeno era l'arquitecta de confiança de Petrov i qui realitzava tots els projectes urbanístics que les seves empreses executaven a Lloret, com ara la promoció de pisos que s'estan construint als terrenys on hi havia hagut l'hotel Blanca Aurora. Però la investigació considera que Gimeno va traspassar la línia de ser una simple professional que executava els projectes encarregats i es va implicar fins a nivells delictius en la trama de Petrov. Divendres, la Guàrdia Civil va escorcollar el despatx professional de Gimeno i també la immobiliària Gimeno, que és al darrere i que regenta juntament amb una germana seva. Es van endur molta documentació per analitzar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.