Successos

judicial

Un tribunal popular jutjarà l'exalcalde d'Aiguaviva

Ramon Martínez s'asseurà al banc dels acusats el 4 de març a l'Audiència de Girona

El fiscal demana quatre anys de presó i vuit d'inhabilitació per haver malversat 47.455 euros de fons públics

Un tribunal popular jutjarà a partir del 4 de març l'exalcalde d'Aiguaviva Ramon Martínez a l'Audiència de Girona. Com que es tracta d'un càrrec públic i una acusació de malversació de fons públics, en aquest cas 11 ciutadans –9 titulars i 2 suplents– escollits entre el cens hauran d'emetre un veredicte de culpabilitat o de no culpabilitat, després d'escoltar les proves aportades per la defensa i l'acusació. Es preveu que el judici duri una setmana i que se celebri a la secció quarta del nou edifici de l'Audiència de Girona. Martínez s'enfronta a una pena de quatre anys de presó i vuit d'inhabilitació.

El cas es remunta entre els anys 1999 i 2002. Segons recull el fiscal al seu escrit, l'exalcalde va actuar “amb abús de les seves funcions públiques” i amb “ànim de lucre” i es va embutxacar fons municipals. Per fer-ho, Martínez sempre se servia del mateix estratagema. Com concreta el fiscal, l'exalcalde “emetia, sense justificació ni autorització, ordres de pagament a càrrec del compte de l'Ajuntament”. En total, durant aquells quatre anys –com recull l'acusació– va embutxacar-se 47.455 euros.

El forat comptable a l'Ajuntament d'Aiguaviva no es va descobrir fins anys després. Va ser el 2006, quan l'equip de govern (encapçalat per Secundí López-Pousa) va encarregar una auditoria en què es va detectar el desfasament de pagaments. De fet, abans d'arribar a l'Audiència de Girona, el cas ja va passar per la Sindicatura de Comptes de la Generalitat i el Tribunal de Comptes de Madrid. L'informe que es va emetre aleshores va comptabilitzar fins a 30 moviments fets per encàrrec de Martínez, tots sota el concepte “serveis de recaptació”. Tot i considerar provat que va desviar totes aquestes quantitats als seus comptes, però, el tribunal només va condemnar Ramon Martínez a retornar 5.029,01 euros al consistori. Aquesta quantitat corresponia a part d'alguns pagaments del 2001 i el 2002 més els interessos, ja que la resta d'irregularitats ja havien prescrit.

Paral·lelament a aquest procés, la fiscalia va presentar una querella contra l'exalcalde, que és el que ha desembocat ara en el procés penal. Tant el fiscal com l'acusació particular, que representa l'Ajuntament, acusen Martínez d'un delicte continuat d'apropiació de fons públics, i demanen una condemna de quatre anys i tres mesos de presó i vuit d'inhabilitació. En matèria de responsabilitat civil, l'acusació també sol·licita que l'exalcalde indemnitzi l'Ajuntament d'Aiguaviva amb 57.542,60 euros. Aquesta quantitat correspon a tots els pagaments que es va embutxacar més els interessos legals.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.