Successos

Els hotelers porten l'ordenança cívica de Lloret al contenciós

El Gremi d'Hostaleria presenta recurs contra el reglament municipal perquè no se sancionin els locals pel mal comportament dels clients

Qüestionen les mesures contra el ‘balconing' i la prohibició de les rutes per discoteques

Es demana la nul·litat de setze articles de les ordenances

El Gremi d'Hostaleria de Lloret de Mar no vol assumir responsabilitats per les conductes incíviques que practiquin els seus clients a l'interior dels establiments. Així es desprèn del contenciós administratiu que han presentat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya contra les noves ordenances de civisme i convivència.

En la demanda, a la qual ha tingut accés El Punt Avui, el gremi demana la nul·litat de setze articles de l'ordenança. Són punts diversos que afecten temàtiques diferents, però majoritàriament amb el nexe comú d'intentar espolsar-se les culpes de les conductes dels turistes. En l'escrit presentat s'assegura que “la nova normativa s'ha excedit en el seu contingut, ha vulnerat preceptes constitucionals i ha imposat obligacions i càrregues als titulars d'establiments d'activitats econòmiques de Lloret de Mar que van molt més enllà del que marca la llei”. Per exemple, es demana que es declari la nul·litat de ple dret dels articles 39.3, 40.5 i 63.3. Aquests articles són els que obliguen –amb previsió de sancions inclosa– els titulars d'establiments i habitatges turístics a prendre mesures per evitar el balconing i altres actituds que posin en perill la seguretat; llançar projectils o objectes des de finestres o balcons, i atemptar, increpar o molestar des d'aquests equipaments. Els hotelers argumenten “indefensió” per oposar-se a aquests articles, perquè es “redacten d'una manera àmplia i ambigua: en cap cas se sap quines són les mesures i els mitjans necessaris que cal adoptar”. I fins i tot s'emparen en l'article 25.1 de la Constitució, que segons ells quedaria vulnerat. És el mateix argument que fan servir per oposar-se als articles 53.2 i 54.7 de la normativa lloretenca, segons la qual han d'adoptar mesures per evitar que es portin a terme actes incívics i molestos per part dels clients. A més, consideren que no poden evitar aquestes pràctiques, perquè implicaria accedir a l'interior de l'habitació i això “atemptaria contra el dret fonamental a la inviolabilitat del domicili, reconegut a l'article 18.2 de la Constitució”.

El gremi també apel·la a la Constitució per demanar la nul·litat de l'article 35.6 que prohibeix les rutes per pubs i discoteques, i altres rutes programades similars. Segons es recull en la demanda, s'infringiria el principi de llibertat d'empresa, recollit en l'article 38 de la Carta Magna.

Ni avisar la policia

També s'oposen a l'obligació d'haver d'avisar la policia si detecten pràctiques racistes, xenòfobes, homòfobes i d'altres que atemptin contra les persones en els actes que organitzin (article 11.4 de l'ordenança), perquè se'ls sancionaria per una infracció que comet un altre.

Però això no és tot. El Gremi d'Hostaleria també demana que es declarin nuls altres articles, com ara el que parla de l'obligació de demanar permís per fer festes i balls en espais oberts de l'interior dels hotels (articles 52 i 53.6); l'obligació de posar un conserge als apartaments turístics (article 53.7), entre d'altres. Enric Dotras, president del gremi, va explicar ahir: “Les al·legacions que en el seu dia ens va tombar l'Ajuntament són les que s'han portat al Tribunal Superior”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.