Successos

JUDICIAL

Endesa, a judici per les pèrdues de la nevada de l'any 2010

Nou petits empresaris de la Selva i del Baix Empordà porten Endesa als tribunals

Estan en desacord amb les indemnitzacions que els va oferir la companyia elèctrica

Nou empresaris gironins, principalment de la comarca de la Selva i, també, del Baix Empordà, han portat la companyia elèctrica Endesa al jutjat per les pèrdues que els va provocar el tall de llum que hi va haver com a conseqüència de la nevada del 8 de març del 2010, que va deixar milers d'abonats sense subministrament durant dies. Els demandants xifren en conjunt les pèrdues en uns 41.441,48 euros.

Els establiments demandants són una pastisseria, un fabricant de fibres, dos bars restaurant, una carnisseria, una lampisteria, un hotel, una fusteria i una botiga d'informàtica. Tots ells estan emplaçats entre s'Agaró, Caldes de Malavella i Santa Coloma de Farners. Ahir, la demanda va arribar finalment a judici tres anys després i la jutgessa va escoltar el testimoni de les parts.

Petites empreses

Els establiments afectats, petites empreses, principalment bars, restaurants, una pastisseria, una tenda d'informàtica, entre d'altres, es mostren en desacord amb les compensacions que els va oferir Endesa. No totes les pèrdues estan relacionades amb material que es va fer malbé per haver estat, segons els casos, gairebé una setmana sense electricitat, sinó també per les pèrdues que els va provocar no haver pogut treballar. Els demandants consideren que han de percebre més com a indemnització.

En aquell moment, fa tres anys, Endesa va oferir indemnitzar els afectats amb uns compensacions que anaven dels 60 i els 80 euros per dia sense subministrament. Això sí, les primeres vint-i-quatre hores no comptaven. Un punt clau en el judici, i segons les parts, són les hores a partir de les quals es considera que s'hauria d'indemnitzar els afectats (24 o 48), segons el responsable del bufet Frade Gobeo, Iñaki Frade, que representa el petit grup de demandants.

LA XIFRA

41.441
euros.
És el que reclamen les nou empreses en concepte d'indemnització per les pèrdues per la nevada.

LA FRASE

No discutim si es tracta d'un cas de força major o no, sinó les hores per les quals s'ha de pagar i l'import
Iñaki Frade
Lletrat dels demandants

L'exemple del flequer de Caldes

Un dels exemples dels demandants contra Endesa és el de Joan Carles Bohigas, que té una pastisseria a Caldes de Malavella. Segons Bohigas, el seu establiment es va quedar una setmana sense subministrament elèctric i es va veure obligat a llançar la major part del gènere, principalment pastissos que tenia a punt. Segons Bohigas, l'empresa elèctrica els va oferir uns 130 euros com a compensació. ”Vam pensar que amb aquesta oferta es reien de nosaltres”, va destacar ahir a les portes del jutjat. El pastisser creu que tant ell com la resta de demandants tenen raó en la seva reclamació, i per això es mereixen el mateix tracte que la resta. Aquest argument, i segons Bohigas, fa que reclamin unes indemnitzacions a partir de les primeres vint-i-quatre hores i no de les quaranta vuit, com vol Endesa. El seu lletrat, Iñaki Frade, destaca que la companyia vol evitar que es fixi un precedent pel que fa al període i les indemnitzacions pel qual se'ls ha de compensar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.