Successos

Elx reivindica el valencià davant la policia espanyola

Desenes de persones han protestat davant la comissària per les agressions lingüístiques als valencianoparlants

El president de El Tempir, Josep-Enric Escribano ha estat l'encarregat de llegir el manifest en favor dels drets del valencià

Mig centenar de persones es van concentrar ahir dimarts davant la comissària de la policia espanyola a Elx convocats per l'Associació Cívica per la Llengua, El Tempir, per tal de “dir prou a les agressions lingüístiques” que s'han produït en els darrers mesos arreu del País Valencià i en particular els dos casos ocorreguts a la capital il·licitana.

La protesta, autoritzada per la subdelegació del Govern, va començar a les 17.30 hores després que els agents tractessin que els manifestants es traslladessin fora dels límits de la comissària, cosa que no han fet, ja que l'autorització establia de manera precisa el lloc on podien dur a terme l'acte.

Durant la concentració, el president de El Tempir, Josep-Enric Escribano ha llegit un manifest en defensa dels drets lingüístics dels valencianoparlants en el que denuncien la “manca de consideració i respecte dels funcionaris dels diferents cossos de seguretat de l'estat vers la llengua pròpia del poble valencià” i demanen que “posen fi a aquestes conductes vergonyoses i apliquen el marc legislatiu vigent que equipara en drets l'estatus jurídic del valencià amb el castellà”.

Al manifest es demana que “l'Estat assumisca la pluralitat lingüística i cultural com un fet enriquidor” i que “adopte les mesures necessàries per a què aquesta pluralitat siga vista com a un valor a respectar”.

A més reclamen que l'Estat aplique “el règim disciplinari” en els cassos de discriminació lingüística i que la Generalitat Valenciana actue com a “garant dels drets lingüístics dels valencianoparlants davant l'Estat i els funcionaris públics per a què no torne a produir-se cap vexació per motius lingüístics”.

Discriminació lingüística

Els cas de discriminació que ha dut a El Tempir a realitzar aquesta protesta va succeir fa poques setmanes quan l'advocat Francisco Cortell, que volia presentar una denúncia davant la policia nacional per un cas de pedofília, es va trobar que l'agent que l'atenia li va exigir que parlés en espanyol i li va etzibar, en un “to fatxenda”, segons el mateix va explicar, “sabe que es esto?” —assenyalant l'escut de la policia que duia al pit—, “esto es España”.

Davant d'aquesta situació, Francisco Cortell va decidir presentar una queixa mitjançant el correu electrònic i també una denúncia al web de la policia nacional.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.