Successos

societat

El bisbe deixa tornar a oficiar missa al rector de Riells

S'acaba l'expedient informatiu que es va obrir a mossèn Reixach per esclarir les acusacions que l'autor del crim del fillol del capellà va fer contra ell

Continuarà exercint fins que es jubili, el mes de juliol

El Bisbat de Girona ha tancat l'expedient informatiu que el 10 de desembre va obrir al rector de Riells del Montseny, Jaume Reixach, després que l'acusat de matar el fillol del capellà assegurés davant del jutge que en els darrers 18 anys havia mantingut relacions sexuals amb el mossèn a canvi de diners i droga. En el moment en què va transcendir la controvertida declaració del detingut, el bisbe, Francesc Pardo, va parlar personalment amb Reixach per saber de primera mà la seva versió i li va recomanar que deixés d'oficiar missa mentre durés la investigació interna.

Transcorregut més d'un mes i mig des d'aleshores, el Bisbat va penjar ahir un breu comunicat en el seu lloc web en què s'informava que el rector podrà tornar a exercir les seves funcions. En l'escrit s'afirmava que, després que des de l'òrgan eclesiàstic gironí s'hagin realitzat “les consultes oportunes” sobre el cas, s'ha determinat que Reixach continuï fent els seus serveis com a rector de Riells fins al moment de la seva jubilació canònica. Segons va explicar el mossèn, està previst que es retiri el juliol vinent, quan complirà 75 anys.

Mentre ha durat l'expedient informatiu, el Bisbat de Girona va demanar a un altre capellà que digués la missa a Riells en substitució de Reixach. Aquesta decisió va crear molt malestar i indignació entre els feligresos de la parròquia, que al llarg de tot aquest procés han expressat el seu suport incondicional a mossèn Jaume i van reclamar en diverses ocasions el seu retorn. Aquesta petició es va fer realitat diumenge passat, quan Reixach va tornar a oficiar la missa de les onze del matí a Riells del Montseny. En l'inici de la cerimònia, va donar les gràcies a totes les persones que l'han ajudat “tant directament com indirecta” i que han cregut en ell. Va tenir, a més, unes paraules de record per al seu fillol, Oducleidson Kekeo Moraes do Nascimiento, i també envers la mare de la víctima, i hi va afegir que espera que arribi el dia que l'acusat del crim, Eulogio Eloy Sol Lumalang, “es guareixi i es pugui reinserir a la societat”.

Reixach va recordar que no ha estat imputat pel cas ni suspès o retirat del seu càrrec per part del Bisbat. “Tan sols vaig obeir un consell del bisbe, que em va requerir un temps de no-activitat i que m'abstingués fins un altre avís. Vaig fer-ho, tot i creure que apartar-me de la parròquia i guardar silenci es podia girar en contra meu. Em vaig trobar en un estat d'indefensió. Diumenge, va ser un dia espiritualment molt ple”. En el comunicat del Bisbat, precisament, Pardo agraeix a Reixach “la seva actitud d'atenció” a les recomanacions que li va fer; i conclou demanant a tots els fidels que continuïn pregant per les persones que sofreixen per la tràgica mort de Moraes.

LA FRASE

Vaig seguir el consell de deixar d'exercir, tot i que guardar silenci em podia perjudicar
Jaume Reixach
RECTOR DE LA PARRÒQUIA DE RIELLS DEL MONTSENY

LA DATA

05.12.13
Un veí de Blanes,
Eulogio Sol Lumalang, va matar a ganivetades Kekeo Moraes, fillol del rector Jaume Reixach.

LA XIFRA

22
anys
tenia Oducleidson ‘Kekeo' Moraes do Nascimiento, d'origen brasiler. Vivia a casa de Reixach des del 2010.

“Vaig obeir per prudència”

“Tinc la consciència tranquil·la. Vaig obeir la recomanació de deixar de fer missa fins que es resolgués l'expedient per prudència. Les acusacions de l'autor de la mort del meu fillol en contra de mi, però, són una calúmnia”, afirma el rector. La investigació del Bisbat es va iniciar cinc dies després que un veí de Blanes d'origen filipí, Eulogio Sol Lumalang, matés el fillol de Reixach, Kekeo Moraes, un jove brasiler de 22 anys. El crim va tenir lloc a casa del capellà, a Blanes. El mossèn va conèixer el noi en un viatge al Brasil el 2010. Kekeo volia venir a Catalunya, Reixach el va ajudar i feia uns quatre anys que vivien junts. També a Eulogio, el rector el va conèixer fa una vintena d'anys a Filipines i va ser clau perquè vingués aquí. Lumalang diu que va atacar Moraes perquè “se'n reia d'ell”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia