Successos

La defensa recusa el jutge del cas del crim a casa del mossèn

L'advocat de l'acusat de la mort del fillol del rector de Riells vol que s'aparti l'actual magistrat de la causa

Es requereix l'entrega del vehicle del detingut a la seva dona

“És insultant que Reixach pogués dormir al pis el dia dels fets”

Jaume Pararols, el lletrat que porta la defensa de l'acusat de matar a ganivetades el fillol del rector de Riells del Montseny el 5 de desembre de l'any passat, ha interposat un escrit de recusació del jutge de Blanes que instrueix el cas, Carlos Fernández Escobedo. L'advocat considera que s'ha produït “una violació flagrant” dels drets del seu client i hi afegeix que “ha perdut la total confiança” en el magistrat. És per aquest motiu que, en la part final del mateix escrit, apunta que “es veu en la necessitat de sol·licitar que l'actual titular del jutjat d'instrucció número 4 s'aparti de la causa de manera immediata”. Reclama la seva substitució en l'assumpte i avança que “no dubtaran” a posar els fets en coneixement del Consell General del Poder Judicial. El lletrat va presentar ahir l'escrit de recusació al jutjat de Blanes, si bé no descarta fer-lo arribar més endavant a l'Audiència de Girona.

Pararols, en primer lloc, mostra la seva queixa pel fet que no es van realitzar anàlisis de sang de l'imputat, Eulogio Eloy Sol Lumalang, d'origen filipí i que residia a Blanes. “L'anterior advocat que s'encarregava de la seva defensa va formular dos escrits, els dies 9 i 11 de desembre de l'any passat, en què es demanava que es dugués a terme aquesta pràctica. Es requeria que es realitzessin proves a Lumalang per acreditar el seu grau de drogoaddicció, així com per evidenciar les restes del consum de substàncies tòxiques que hi havia al seu organisme”. Unes proves que, precisament, es van efectuar ahir.”

Indicis “contaminats”

Un dels aspectes que l'advocat de la defensa també qüestiona en l'escrit de recusació és que el jutge instructor no va acordar que es precintés el domicili on va tenir lloc l'agressió mortal de la víctima, Oducleidson Kekeo Moraes do Nascimiento, de 22 anys i originari de la ciutat brasilera de Salvador de Bahia. El crim va passar al pis del rector de Riells del Montseny, mossèn Jaume Reixach, situat al número 47 de l'avinguda Pau Casals de Blanes.

Com que no es va precintar l'habitatge, Pararols posa de manifest que no es va garantir la línia de custòdia de les proves ni es va evitar la possible contaminació dels indicis. “Les diligències d'investigació que es van acordar ens semblen insuficients. A més, resulta insultant que es permetés a mossèn Reixach dormir a casa seva el mateix dia dels fets. S'hauria d'haver precintat l'immoble per ordre judicial per tal d'intentar localitzar i analitzar una multitud d'indicis transcendents per a la causa, com per exemple la droga que l'acusat declara que va consumir el dia abans. Lumalang afirma que Reixach era qui li va proporcionar les substàncies estupefaents i hi afegeix que no tan sols li va subministrar aquell dia, sinó durant uns 15 anys.”

En la inspecció ocular que es va fer la mateixa nit del tràgic succés, els Mossos no van localitzar l'arma del crim. L'endemà, Reixach va trucar als agents per dir-los que darrere del cubell de les escombraries havia trobat un ganivet gros, que no era de la casa i que podia ser l'arma homicida. Un dia més tard, els Mossos el van anar a recollir com a arma del crim i es va enviar a analitzar per buscar restes de sang, ja que aparentment l'havien rentat.

Venda del cotxe

En l'últim punt, Pararols fa constar que no s'ha entregat el vehicle Alfa Romeo 166 de Lumalang a la seva esposa, malgrat que en la causa hi ha aportat un permís del detingut. Es tracta “d'una autorització expressa firmada per l'Eulogio amb la finalitat que la seva dona pugui vendre el cotxe”. L'automòbil, actualment, està immobilitzat judicialment a l'exterior de la comissaria dels Mossos de Blanes. “Volem remarcar la precària situació econòmica de la família de l'imputat i la necessitat imperiosa que tenen de vendre el vehicle per procurar-se aliments de primera necessitat. És incongruent que Reixach pogués disposar del seu domicili el mateix dia i la pobra dona del meu representat no tingui accés al cotxe per subsistir.”

El jutjat de Blanes ha fixat per al 6 de març una nova declaració de Lumalang. El seu lletrat va demanar que se'l tornés a interrogar perquè volia aportar més detalls sobre els fets que el van abocar a apunyalar Kekeo Moraes, que Reixach tenia afillat. El mossèn està citat a declarar com a testimoni el 13 de maig. I avui és previst que declari, també com a testimoni, una noia de Camprodon que va ser xicota de Kekeo.

LA XIFRA

També posarem els fets en coneixement del Consell General del Poder Judicial
Jaume Pararols
ADVOCAT DEL DETINGUT, EULOGIO SOL LUMALANG

LES FRASES

Hem presentat l'escrit de recusació als jutjats, i no descartem fer-lo arribar a l'Audiència de Girona

LA DATA

22
Anys
tenia Kekeo Moraes, el fillol del rector de Riells. Era nascut al Brasil i feia 4 anys que vivia amb el mossèn.
05.12.13
Un veí de Blanes,
Eulogio Lumalang, va matar Moraes. El detingut va declarar que la víctima es burlava d'ell.

Les fotos que l'homicida té de roc a la faixa

T.S. / G. P. / Ò. P

Eulogio Sol Lumalang,que actualment és a la presó de Girona, té un roc a la faixa: un reguitzell de fotografies de nois despullats i en postures provocadores, entre les quals surt ell mateix. Pel seu lletrat, Jaume Pararols, les imatges avalen la versió que el detingut va donar en la primera declaració, quan va dir que Jaume Reixach l'obligava a tenir relacions sexuals amb ell a canvi de diners o de droga. En algunes de les fotos, segons Lumalang, hi ha el pis de Reixach com a escenari. També afirma que el mossèn les guardava a casa seva en tres CD i ell les va arreplegar unes setmanes abans del crim, amb la intenció d'esgrimir-les si calia com a mesura de pressió perquè el capellà li tornés a donar diners perquè li estava tancant l'aixeta. Quan l'arrestat va ser empresonat, la seva dona va trobar les fotos, que ara són a mans de la seva defensa. Pararols manté que no les aportarà al jutjat fins que no es rellevi el jutge perquè no confia en l'actual instructor, que ha recusat.

El rector de Riells, Jaume Reixach, va assegurar ahir que la versió de Lumalang és completament falsa i que l'únic que vol és embrutir el seu nom. “No sé d'on ha tret aquests CD. No eren a casa meva ni mai he tingut aquestes fotos. No entenc on vol anar a parar. Això és un muntatge, que em deixa linxat i em sento indefens.” El mossèn, a més, creu que amb les declaracions de Lumalang es demostra que va actuar premeditament, amb traïdoria i per fer-li xantatge.

Excarceren l'acusat per fer proves

El jutjat d'instrucció número 4 de Blanes va ordenar ahir l'excarceració d'Eulogio Eloy Sol Lumalang perquè se li practiquessin diverses proves forenses. El requeriment del jutjat instava a recollir-li pèls de les aixelles i del pubis –ja que no té cabells al cap–per comprovar si ha consumit o consumeix habitualment substàncies tòxiques, com ara drogues. El seu lletrat, Jaume Pararols, entén que era urgent que s'acordessin aquestes diligències, i més tenint en compte que Lumalang es pot enfrontar a una pena de 20 anys de presó. L'advocat, en aquest sentit, evidencia que els resultats d'aquestes anàlisis tenen una transcendència important, perquè “poden suposar una modificació a l'hora de qualificar els fets i de determinar, per tant, la responsabilitat criminal” del seu representat. Així mateix, l'acusat també va ser sotmès ahir una avaluació del seu estat mental amb l'objectiu de determinar si pateix alguna patologia o trastorn.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia