Successos

Els lladres trien els comerços

Els botiguers van denunciar 1.585 robatoris i furts el 2013

El petit comerç és l'únic sector empresarial en què el nombre de delictes creix

Es cometen 130 infraccions de mitjana al mes

Entre un 4% i un 50% menys de delictes, segons els Mossos

Els lladres centren l'activitat delictiva en el petit comerç de les comarques gironines. És el resum que es pot extreure de les dades que van presentar ahir els Mossos d'Esquadra i els representants del sector empresarial de la demarcació. Durant el 2013 la policia va rebre 1.585 denúncies per part dels botiguers, una xifra lleugerament superior a la de l'any 2012, en què en van rebre 1.582. Segons aquestes dades, el petit comerç de les comarques gironines va ser objecte d'una mitjana de més de 130 robatoris i furts al mes durant l'any passat. En tot cas, en general, aquí, en aquest sector empresarial, solen cometre's furts. Habitualment, els delinqüents burlen les alarmes o bé aprofiten algun descuit dels dependents per arrabassar els productes.

Reducció del 4% al 50%

Aquest és l'únic sector del teixit empresarial de la demarcació en què la delinqüència no s'ha aconseguit reduir, ja que en altres tipus d'establiments la reducció se situa entre el 4% i el 50%. Als mercats els casos denunciats han baixat un 4,31% (de 1.091 casos a 1.044); a les gasolineres, un 16% (de 517 a 434); als bars i restaurants, un 7,61% (de 1.944 a 1.796); als grans centres comercials, un 8,37% (de 812 a 744); a les farmàcies, un 15,38% (de 52 a 44), i a les joieries i rellotgeries, un 50% (de 26 a 13). En el sector del transport, durant el 2013 el nombre de robatoris en camions i tràilers es va reduir gairebé un 19% (de 32 a 26 casos).

Des del 2005, els Mossos d'Esquadra i els representants del sector empresarial gironí van formar un grup de treball conjunt per combatre la delinqüència. Periòdicament els actors implicats es reuneixen per fer balanç, que és el que precisament van fer ahir en una trobada a l'edifici de la Generalitat, a l'antic hospital Santa Caterina de Girona. Durant la valoració de la trobada, el delegat territorial del Departament d'Interior a Girona, Albert Ballesta, va assegurar que aquestes dades “són molt positives”, i va mostrar la seva satisfacció “pel descens de la delinqüència i un increment de la resolució dels casos”.

Per la seva banda, els presidents de les dues patronals (Pimec i FOEG) i els de les tres cambres de comerç gironines van coincidir a destacar que aquests resultats són fruit del treball braç a braç entre policies i empresaris. Per la seva banda, el president de la Cambra de Girona, Domènec Espadalé, va destacar la feina feta fins ara, i va dir que “es va pel bon camí”. Així mateix, destaca la importància que l'empresari estigui preparat i previngut davant dels fets delictius. Una reflexió compartida pel president de la Pimec de Girona, Pere Cornellà, que sosté que “com més col·laboració i vigilància hi hagi, sobretot començant pels mateixos propietaris, més aconseguirem reduir la delinqüència”.

Dissuasió i prevenció

Per la seva banda, el president de la Cambra de Comerç de Sant Feliu de Guíxols, Joan Puig, va explicar que “potser no podrem evitar el robatori, però sí intentar dissuadir els lladres, prevenir-nos i perseguir els delinqüents”. En aquest sentit, el president de la Cambra de Comerç de Palamós, Xavier Ribera, va insistir en el seu torn que en el combat contra la delinqüència en el sector empresarial hi ha tres nivells d'actuació: la policial, l'intercanvi d'informació entre empreses i Mossos, i la tasca preventiva. “Tot plegat ha facilitat el descens en el nombre de robatoris i delictes durant el 2013”, va concloure Ribera durant la seva intervenció.

Helicòpters contra lladres

Òscar Pinilla

Durant la roda de premsa a l'edifici de la Generalitat, el president de la Cambra de Comerç de Sant Feliu de Guíxols, Joan Puig, va donar com a exemple de la importància de col·laboració entre la ciutadania i els Mossos d'Esquadra un robatori que es va produir fa pocs dies a Platja d'Aro. Puig va esmentar la persecució que els Mossos d'Esquadra van fer bosc a través el 13 de febrer per intentar atrapar uns lladres que havien entrat a robar en un habitatge de la urbanització Cim d'Aro. En l'operació els Mossos d'Esquadra van fer servir l'helicòpter policial, un dispositiu que fins aquell moment només s'havia utilitzat en moments molt excepcionals. En aquest sentit, el comissari Joaquim Belenguer també va destacar ahir que un dels grans objectius del 2013 i d'aquest 2014 és reduir el nombre de robatoris violents en cases habitades. El responsable policial va insistir que l'objectiu en aquesta matèria és “retornar als números dels anys anteriors”. El 2010 n'hi va haver 38; el 2011, 29, i el 2013 se'n van perpetrar 45, nou menys que el 2012. Un altre dels fets delictius que ha preocupat i ha fet anar de bòlit la policia són els assalts en gasolineres. Durant el 2013 el nombre de robatoris i furts a les gasolineres es va reduir un 16%, i es va passar dels 517 casos el 2012 als 434 l'any passat. Unes dades positives que podrien fer un tomb aquest 2014 amb l'onada d'assalts que hi ha hagut els darrers dies, fins al punt que els Mossos d'Esquadra han hagut de posar en marxa un dispositiu especial. Sobretot s'ha produït un repunt d'aquests casos durant les dues últimes setmanes de gener. Hi ha constància de cinc robatoris en gasolineres i un intent frustrat. El dia 3 de febrer, a la Repsol de Platja d'Aro van intentar robar la màquina de tabac. L'endemà, a Saus, van arrencar-la i se la van emportar tota sencera. El 30 de gener a la matinada, també van sostreure la màquina de la Repsol de la Pera. I uns dies abans, van robar les d'unes gasolineres de Riudarenes i Vilobí i una a Palol.

Xifres negres per culpa de la crisi

El cap de la regió policial de Girona, el comissari Joaquim Belenguer, també es va mostrar satisfet per la disminució de la delinqüència en general a les comarques gironines i també en el sector empresarial. Després de l'increment del nombre de delictes que es va produir durant els primers anys de la crisi, a partir del 2010 aquestes xifres negres han fet un tomb. Ara la tendència és anar a la baixa. I el teixit econòmic gironí no és cap excepció. Durant l'any passat es van registrar 7.712 fets delictius en els diferents sectors econòmics (camp, indústria i serveis). Comparat amb el 2012, això suposa un descens del 7,8% (aleshores, els Mossos van rebre 8.370 denúncies per furts, robatoris o atracaments). Pel que fa a la delinqüència en general, el 2013 es van detectar 47.716 fets penals. Aquestes xifres indiquen un descens destacat de la delinqüència, ja que el 2012 el nombre de fets penals coneguts va pujar a 50.665; el 2011, a 50.163, i el 2010, a 52.982.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia