Successos

judicial

L'Audiència permet que un xofer compleixi la retirada de carnet fraccionada

La resolució, innovadora, admet que la privació del permís no té el mateix valor per a un professional que viu de l'ús del vehicle que un altre conductor

Una resolució de l'Audiència de Girona, de la qual el magistrat Francisco Orti ha estat ponent, autoritza un transportista a complir la condemna d'un any de retirada del permís de conduir fraccionada en quatre períodes, de manera que resulti menys perjudicial professionalment per al xofer condemnat. La resolució, que és el final del camí de recursos que ha presentat el lletrat Joan Bonfill, és pionera ja que fins ara els tribunals no admetien que les condemnes de retirada de carnet es fessin en períodes fragmentats. A part, l'anàlisi que el ponent fa de l'aplicació del codi penal deixa la porta oberta a la possibilitat d'accedir al compliment de la pena fraccionada a tothom, “siguin o no professionals de l'automòbil”.

El conductor condemnat és un veí de Ripoll que treballava de repartidor de paqueteria com a autònom. La nit del 18 de març del 2013 es va aturar davant d'un semàfor que estava verd i va arrencar quan es va posar vermell. La policia local de Ripoll va observar que actuava al revés de les normes i el va parar. Li van practicar la prova de l'alcoholèmia i va donar un índex de 0,76 mil·ligrams per litre d'aire expirat el primer cop i 0,83 en la segona prova. Com que va superar el 0,60, se li van obrir diligències penals i va anar a judici. El jutjat penal número 1 de Girona el va condemnar a un any i un dia de retirada de carnet. Tot i que el seu advocat va presentar recurs contra la sentència al·legant la possible alteració de l'alcoholímetre perquè el noi havia inhalat Ventolin abans que li fessin la prova, van desestimar el recurs segons els arguments dels forenses que el medicament només podia alterar el resultat de la prova si feia molt pocs minuts que s'havia consumit.

Amb la sentència ferma i amb vista a l'execució, Joan Bonfill va començar una batalla per aconseguir que el seu client pogués complir la retirada de carnet de la manera que li fos com menys perjudicial millor per a la feina. El xofer va exposar que hi havia 3 mesos a l'any, agost, setembre i octubre, que eren els menys rendibles a nivell professional. Sobre aquesta base, Bonfill va sol·licitar al jutjat que havia d'executar la sentència que se li permetés complir la retirada aquests tres mesos en 4 anys, del 2014 al 2017. Se li va desestimar. Va presentar recurs de reforma, que també van desestimar i, finalment, recurs d'apel·lació a l'Audiència, en què se li va atendre la petició i es permetrà que el condemnat gaudeixi del compliment de la pena de manera fraccionada. És una resolució pionera a Catalunya, ja que fins ara per la retirada del carnet els tribunals eren intransigents i s'exigia que el conductor entregués immediatament el permís tant bon punt es dictava sentència.

LA XIFRA

4
períodes
de tres mesos cadascun són els que el noi estarà condemnat sense carnet per complir la pena total.

Perdre el carnet, perdre la feina

En la resolució, el magistrat Francisco Orti admet que hi ha “una desigualtat en l'aplicació de la pena quan es condemna els professionals de la conducció. La privació del dret a conduir significa la pèrdua del treball”. Orti diu que tot i que els professionals han demanat “infinitat de vegades” el fraccionament per poder complir la pena en dies festius, fins ara l'actitud més ferma dels jutjats i audiències era considerar que no era possible. Hi afegeix que tot i que la llei no ho preveu expressament, tampoc no hi ha cap precepte al Codi Penal que ho prohibeixi específicament. L'article 47 es limita a manifestar que la pena de privació del permís tindrà la duració que s'estableixi, cosa que permet interpretar que mantenint el comput global, es pot fraccionar. I conclou que possibilitar el fraccionament no és contrari a la lletra ni a l'esperit del Codi Penal, sinó més conforme al principi constitucional d'igualtat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia