Successos

Policial

Prevenció a peu d'andana

Els Mossos fan controls a l'estació de Blanes, on escorcollen els joves que van a la zona d'oci nocturn per evitar que duguin droga i objectes perillosos

Dissabte van identificar 150 persones i en van denunciar onze

Els passatgers provinents de l'àrea metropolitana de Barcelona que dissabte a la nit van arribar en tren a Blanes es van trobar just en trepitjar les andanes un escenari infreqüent. En col·laboració amb el personal de l'estació, els Mossos d'Esquadra van desplegar un ampli control orientat a garantir la seguretat ciutadana i l'ordre públic. L'actuació s'emmarca dins del Dispositiu Via, anomenat així pel context on es realitza. Segons va explicar el sotscap de la comissaria de la Selva Litoral, Josep Marco, l'objectiu és evitar que els joves que van de festa al municipi portin substàncies estupefaents o algun instrument perillós. Es pretén, tal com va definir col·loquialment, “que entrin nets” a la zona d'oci nocturn per minimitzar les conseqüències que hi podria haver, per exemple, en una baralla. L'operació d'abans-d'ahir va ser la quarta de les mateixes característiques que els Mossos han dut a terme a l'estació des del maig. En aquesta última, van identificar i escorcollar 150 persones que anaven en els últims quatre combois que van fer parada a la població. El primer d'ells va arribar poc abans de tres quarts d'onze i, el quart, quan passaven tres minuts de la mitjanit. Una gran part dels joves que van arribar eren menors. Un cop superat el control, la majoria es van adreçar a peu fins a la zona d'oci dels Pins, i tan sols alguns van agafar un taxi o un dels autocars que estaven estacionats a la porta i que tenien com a destí Lloret de Mar.

En el primer filtratge, els agents indicaven als joves que es col·loquessin en dues files: en una, les noies, i just al cantó, els nois. Les fileres es van conformar en els torns de sortida, on tots ells s'esperaven perquè els fessin passar a darrere d'una mampara. Davant les taquilles de venda de bitllets, quatre efectius de l'àrea regional de recursos operatius (ARRO) es van encarregar d'escorcollar els nois. I, pel que fa a les noies, se'n van ocupar dues mosses, que van practicar els registres en una sala. Els policies van demanar-los la documentació, els van requerir on anaven, els van inspeccionar les butxaques, les carteres, a alguns les sabates, així com els paquets de tabac i el contingut de les begudes que més d'un portava. De les 150 persones que van passar pel control, els Mossos van formular 11 denúncies administratives. Deu d'aquestes van ser per tinença d'estupefaents (totes les quantitats eren per a l'autoconsum) i una pel comís d'una arma blanca. A banda, pel que fa al còmput global de les quatre edicions efectuades en els últims tres mesos, s'han controlat uns 600 ciutadans i s'han formulat 82 denúncies: 66 per drogues (especialment, cocaïna i marihuana) i 16 per la possessió d'armes (sobretot, navalles).

En el dispositiu hi participa el personal de seguretat de Renfe i, per part dels Mossos, l'ARRO, la Brimo i la unitat de seguretat ciutadana de Blanes i de Lloret. Malgrat que Marco va assegurar que la zona d'oci nocturn de Blanes “no és especialment conflictiva”, últimament hi ha hagut “un petit repunt”. “Aquests incidents s'han volgut aturar des del principi, amb accions preventives. Garantir la seguretat a les àrees d'oci és essencial i és una necessitat perfectament extensible a altres localitats.” Des del cos, per tant, es fa un balanç molt positiu dels controls, que es repetiran aleatòriament durant l'estiu.

Efectius de la brigada mòbil
(Brimo) dels Mossos es van encarregar de vigilar les andanes per evitar que alguns dels usuaris dels trens intentessin sortir de la terminal per una altra zona i eludir així el control. En l'actuació també hi va col·laborar personal de seguretat de Renfe.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.