Successos

Manuela Gómez. Usuària del servei de teleassistència

“Esgarrapava la porta”

La destresa o l'acte reflex de pressionar el penjoll de teleassistència està permetent evitar agressions i robatoris a la gent gran. Arreu de la demarcació hi ha 7.200 usuaris d'aquest servei, que ofereix la Diputació de Girona. La Manuela Gómez, una veïna de Salt de 81 anys, explica que des que porta el medalló “està més segura i dorm tota la nit, sense temor”. Al març, precisament, va polsar l'aparell en sentir que un desconegut li esgarrapava la porta de casa. Uns dies abans ja se li havia posat la por al cos en notar que la seguien dos homes de qui es va malfiar perquè anaven tapats amb “una jaqueta fina amb caputxa, tot i la calor que feia”. Posteriorment, el dia 24 d'aquell mes, va preguntar “què volia” a un noi que la seguia molt de prop. “Li vaig dir que marxés, que li pegaria. Vaig tornar a casa, vaig fer les meves coses i, a les vuit del vespre, vaig sentir com si algú volgués entrar. Llavors sí que em vaig posar molt nerviosa i vaig tenir un atac d'ansietat. Vaig parlar amb l'operadora del servei de teleassistència i li vaig demanar que alertés els Mossos. Un agent va pujar per l'escala del bloc i l'altre per l'ascensor, però no van trobar ningú sospitós”.

Durant aquest any, sis usuaris més han premut el medalló per reclamar presència policial. El 4 de gener, una veïna de Bescanó, de 73 anys, Concepció Macias, va requerir ajuda perquè “la volien matar”. En sentir la trucada, els lladres van escapar. A les proximitats del domicili, els agents van trobar un mòbil que va permetre el mes següent la detenció dels tres assaltants. A banda d'això, només quatre dies després del cas de Bescanó, l'esposa d'un beneficiari del servei –un veí de Calonge de 71 anys– va comunicar que el seu marit no havia tornat a casa a l'hora de costum. La unitat canina dels Mossos va interceptar l'home l'endemà a prop de l'habitatge, on havia caigut en un barranc i no tenia forces per cridar. Paral·lelament, el 16 de maig, una veïna de Llers de 91 anys va manifestar que a la nit havien entrat a robar a casa seva, que “li faltaven moltes coses i que tot estava regirat”. També la Maria, de 91 anys i de Sarrià de Ter, va avisar el 16 de juny que un fals operari de la companyia de la llum havia intentat robar al seu immoble. Quan ella el va advertir que premeria la medalla, però, va fugir.

Ja a l'estiu, el fill d'un usuari, de 79 anys i resident a Anglès, va informar d'una estafa. Un home anava pels domicilis venent números i demanant que li donessin tots els bitllets de 50 que tinguessin a casa, ja que ell els hi canviaria per bitllets de 20. Quan els hi lliuraven, l'acusat només en tenia un de 20, comentava que aniria a buscar canvi i marxava amb els diners. Mentre intentava cometre l'engany, li va caure un paper d'un judici de faltes per la mateixa estafa. En aquest cas, l'ancià no va picar, però el fill va voler avisar els Mossos perquè n'estiguessin al corrent.

I, finalment, una veïna de Llagostera, de 82 anys i de nom Catalina, va comunicar dijous que un empleat del gas li va fer pagar una quantitat de diners alta per una revisió. Des de l'empresa li van indicar que es tractava d'un fals treballador i es van comprometre a retornar-li els diners que va abonar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia