Successos

Calculen que hi ha 20 milions més de litres d'aigua al túnel

Adif assegura que hi van entrar 30.000 m³; ara, en canvi, els bombers eleven aquesta quantitat a uns 50.000 m³

Les filtracions de les capes freàtiques retarden l'extracció de l'aigua acumulada

Els Bombers de la Generalitat calculen que dins del túnel del TAV hi podria haver uns 50 milions de litres d'aigua, 20 milions més respecte als litres que Adif deia que hi havien entrat. Així ho va afirmar ahir el cap d'Emergències de Girona, Enric Cano, que va dir: “Fent comptes, pensem que hi ha entre 40.000 i 50.000 metres cúbics, tot i que la quantitat no és matemàtica.” En aquest sentit, Cano assegura que les filtracions de les capes freàtiques estan fent la guitza a les tasques d'extracció d'aigua perquè retarden el procés. “Hi ha molta més aportació d'aigua que a l'estiu, ja que hem tingut un règim de pluja important”, afirma.

Ahir al vespre, les sis bombes que estan treballant a la sortida d'emergència número 8 del parc de la Devesa, en la qual treballen l'empresa privada contractada per Adif i els Bombers de la Generalitat, extreien un total de 1.600 metres cúbics d'aigua per hora –uns 1,6 milions de litres–. A aquests treballs, cal afegir-hi els que estan fent la Unitat Militar d'Emergències (UME) a la zona de Sarrià, però que no s'acosten ni de lluny a aquestes xifres, ja que amb la seva maquinària extreuen 60 metres cúbics per hora. Segons la valoració que va fer el cap d'Emergències de Girona, a aquest ritme ja es nota que el nivell de l'aigua està baixant. De fet, l'aigua que hi ha encara acumulada a l'interior del túnel –i que supera els 3 metres– està baixant a raó d'entre 6 i 7 centímetres per hora. Estan estudiant la possibilitat de dur-hi una nova bomba del parc químic de Tarragona o una altra de les mateixes característiques que hi ha a Anglaterra, que permetria l'extracció de 1.000 metres cúbics més. La maquinària se situaria a la sortida d'emergències número 11, on està treballant l'UME.

Ningú s'atreveix a preveure fins quan s'haurà de bombar aigua, tot i que Cano confia que acabin aquesta setmana. Malgrat això, segons explica, no s'hauran acabat els treballs quan els efectius arribin a nivell de via. Un cop netejada de sediments la infraestructura –que es farà amb aigua i, per tant, s'acumularà més líquid al túnel–, s'hi haurà d'accedir i substituir les bombes d'extracció automàtiques que hi havia instal·lades i que es van fer malbé, així com tots els aparells elèctrics que hi ha al túnel.

LA FRASE

Estem parlant que l'aigua ha arribat a inundar un quilòmetre de túnel
Enric Cano
cap d'Emergències de Girona

LA XIFRA

7
centímetres
per hora està baixant el nivell de l'aigua a l'interior del túnel, a la part més baixa, a la Devesa.

Noves bombes que triplicaran l'extracció

Amb l'arribada d'una sisena bomba ahir a la Devesa i una possible setena bomba, que s'instal·larà a la zona de Sarrià, es triplicarà la capacitat d'extracció d'aigua dels túnels del TAV a Girona.

Un quilòmetre d'aigua acumulada

Al llarg del túnel del TAV, entre l'estació de Girona i passada la zona del Ter, hi ha un quilòmetre d'aigua acumulada a les vies. L'aigua està situada sobretot a la zona de la Devesa.

Incertesa sobre l'afectació a les parets

Un cop baixi el nivell de l'aigua, els tècnics hauran d'avaluar si la pressió de l'aigua ha afectat les parets del túnel, que estan preparades per aguantar la forta pressió des de l'exterior, no de l'interior.

Aparells elèctrics espatllats de dins dels túnels

A conseqüència del gran aiguat que es va produir dilluns passat, donen per perduts molts dels aparells elèctrics que hi havia instal·lats. També s'hauran de substituir les bombes automàtiques.

Set vehicles i una vintena d'efectius dels bombers

En les tasques de bombeig a la Devesa i a Sarrià, els Bombers de la Generalitat estan treballant amb cinc autobombes, dos vehicles de comandaments i una vintena d'efectius.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia