Successos

Jutgen tres acusats pels assalts violents a la Selva

Els processats, que s'enfronten a penes d'entre 15 i 20 anys de presó, neguen els càrrecs

Haurien comès robatoris a Vilobí d'Onyar, Sant Feliu de Buixalleu i Sils durant el 2012

El jutjat penal 1 de Girona va asseure ahir a la banqueta tres acusats de cometre assalts violents a la comarca de la Selva el 2012. Les acusacions els demanen penes d'entre 15 i 20 anys per un jove veneçolà de 30 anys, Hernán Felipe Hernández; un hondureny de 23, César Augusto Osorio, i un colombià de 55, Epifanio Manuel Díaz. El fiscal i l'acusació particular els assenyalen com a autors de tres robatoris violents a cases de Vilobí d'Onyar, Sant Feliu de Buixalleu i Sils. A l'hora d'actuar, els lladres entraven a les cases armats amb ganivets i pistoles, i no dubtaven a amenaçar i colpejar les víctimes.

Quan els Mossos d'Esquadra els van detenir, tots tres acusats vivien junts en un habitatge de Sarrià de Ter. Ahir, l'un darrere l'altre van negar davant del tribunal haver comès cap dels tres assalts amb què se'ls vincula. De fet, van dir que els dies en què van tenir lloc els robatoris, cap d'ells va trepitjar els pobles on hi havia les cases assaltades. Tot i això, sobretot per a Hernán Felipe Hernández i César Augusto Osorio, les proves els juguen en contra. I és que tant el veneçolà com l'hondureny van anar a vendre part del botí –en concret, les monedes de plata– a dues joieries (una de Girona i l'altra de Barcelona). A més, durant l'escorcoll que van fer els Mossos d'Esquadra a l'habitatge, a les seves habitacions els van trobar una pistola i objectes procedents dels assalts (com ara un televisor o una càmera de fotos).

Els tres assalts

El primer assalt que se'ls imputa va tenir lloc el 18 d'abril. Aquell dia, segons recullen els escrits d'acusació, els processats van abordar una anciana que viu en un mas de Vilobí d'Onyar, aprofitant que havia sortit a escombrar l'exterior. El segon va tenir lloc el 31 de maig. Poc després de les vuit del matí, segons fiscal i acusació, els tres processats van anar fins a un mas aïllat de Sant Feliu de Buixalleu. Armats amb pistoles i un ganivet, van anar a trobar el propietari amb l'excusa de voler comprar xais i van agredir i amenaçar tota la família. El tercer dels assalts va tenir lloc el 29 de desembre en plena matinada. Els processats van anar a un xalet de la urbanització Vallcanera Park de Sils, on vivia una parella i el seu fill petit.

El judici contra els tres acusats d'assalts violents continuarà avui a la sala de vistes del Jutjat Penal 1 de Girona. Entre d'altres, hi ha citats a declarar Mossos d'Esquadra i diversos perits. S'espera que les parts també enunciïn les seves conclusions definitives i emetin els informes d'acusació i defensa finals. Per aquests assalts, Hernández i Osorio s'enfronten a una pena global de 20 anys de presó i Díaz a una de 15. Entre d'altres, fiscal i acusació els hi imputen delictes de robatori amb violència i intimidació (amb agreujants de disfressa i abús de superioritat), lesions i danys. El ministeri públic, a més, també vol que se'ls condemni per pertinença a grup criminal.

Víctima que pot passar a acusat

El cas dels assalts violents a la Selva, però, no és tan senzill com sembla. S'embolica encara més, perquè durant el judici han entrat en joc un testimoni que no és del tot clar. És l'home que vivia a la casa de Sils, i que durant l'assalt es va amagar al lavabo. El segon és l'exparella d'Hernán Felipe Hernández, que va donar informació clau a la policia i que els Mossos van protegir. Pel que fa a l'home que vivia a la casa de Sils, al final del judici podria passar de ser víctima a acusat. I és que tant Hernández com Osorio asseguren que va ser ell qui, en el cas del primer assalt al mas de Vilobí, els va fer de capitost i els va donar tota la informació sobre la víctima. L'home, que va declarar ahir al judici, va negar, però, haver tingut qualsevol mena de relació amb els assalts. El fiscal, no obstant, no se'l creu i no descarta demanar que se l'investigui.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia