Successos

Mor una dona de Girona que va menjar farinera borda

La víctima i el seu home van menjar truita feta amb un revoltim de bolets que havien collit el mateix dia

Tots dos van passar dilluns per urgències, ella dimecres va empitjorar i va morir

Una veïna de Girona de 56 anys, Lidia Mas, va morir dimecres a la tarda a l'hospital Josep Trueta de Girona, a causa, segons han determinat les analítiques, de la ingesta de farinera borda, un bolet tòxic mortal. L'home de la víctima, Joaquim Ballesteros, que també va menjar de la mateixa truita de bolets que la seva dona, està ingressat, tot i que evoluciona
bé i no es tem per la seva vida.

Tot ve de diumenge. Ballesteros i uns amics van anar a caçar bolets i al vespre el matrimoni es va fer una truita amb un combinat dels bolets que havien collit. En van menjar tots dos.

Dilluns, el matrimoni va anar a urgències de l'hospital Santa Caterina de Salt perquè es trobaven malament, sobretot la dona, que va passar deu hores al servei d'urgències en observació i a qui es van fer analítiques més d'un cop, sempre amb el supòsit que es tractava d'una intoxicació per bolets. En l'última analítica que li van fer, els resultats eren millors i la van enviar a casa amb recomanacions de la dieta que havia de seguir i la instrucció de tornar a urgències si es notava una recaiguda.

Dimecres, a les 4 de la tarda, la dona va ser ingressada, ja d'extrema gravetat, a l'hospital Josep Trueta. Va patir una fallada multiorgànica i va morir al cap de quatre hores. El seu home també va ser ingressat, però en cap moment el seu estat va ser greu. Les analítiques que es van fer a Lidia Mas al Trueta van determinar que la dona tenia restes de la toxina de la farinera borda, Amanita phalloides. En canvi, les analítiques fetes al marit van donar negatiu a la toxina de l'Amanita phalloides. Els experts expliquen aquesta circumstància amb la possibilitat que, tot i que tots dos van menjar la mateixa truita, la dona ensopegués la part que contenia trossos de farinera borda i l'home no consumís cap tros de farinera, però si d'algun altre bolet no comestible que també hi hagués a la truita. De totes maneres, per acabar de certificar la causa de la mort, s'està pendent de l'autòpsia a la víctima, que era una persona delicada de salut. Lidia Mas havia treballat com a administrativa a la seu de la UGT i va deixar la feina fa uns vuit anys. El seu home, Joaquim Ballesteros, ferroviari, és conductor del TAV i delegat sindical de la UGT dels ferroviaris gironins.

El cas dels mataparents

Aquest any s'ha registrat com a mínim una altra intoxicació per consum de bolets verinosos, però en aquell cas no va tenir un resultat letal. Va ser el 15 d'agost, a Olot. En aquella ocasió, les víctimes van anar pel seu propi peu a l'hospital d'Olot cap a les quatre de la tarda amb símptomes d'intoxicació: vòmits, diarrees i dolors abdominals. I van relatar que aproximadament tres hores abans havien consumit uns bolets collits per ells mateixos. Com que van portar una mostra dels bolets que s'havien menjat, el personal de l'hospital no va tenir gaires dificultats a l'hora d'identificar el bolet. Es tractava de mataparents. I, per tant, es van poder
establir també com la causa de la intoxicació que presentaven i se'ls va fer el tractament adient per a la intoxicació per bolets.

La farinera borda, mortal, és molt similar a l'apagallums, un bolet molt bo. Per la seva part, els mataparents, que són tòxics però no mortals, es poden confondre, si no s'hi entén, amb els ceps i siurenys.

LA DATA

15.08.14
cinc persones
es van intoxicar a la Garrotxa per haver menjar mataparents, però es van recuperar.

LA XIFRA

6
a 12 són les hores
que tarden a aparèixer el símptomes d'intoxicació de la farinera borda, cosa que la fa més perillosa.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia