Successos

Volen reconstruir el crim de cal mossèn d'ara fa un any

La petició l'ha fet Jaume Pararols, advocat de l'homicida, que pretén aclarir contradiccions entre la versió del capellà, testimoni del crim, i el seu client

Reixach confia que Roma el deixi tornar a Riells

En la vigília del Dia de la Constitució del 2013, Odycleidson Kekeo Moraes do Nascimiento, el jove de 22 anys i nascut al Brasil que havia estat apadrinat per l'exrector de Riells del Montseny, Jaume Reixach, va ser mort a ganivetades dins del domicili on el noi convivia amb el mossèn. Des de llavors, l'autor confés de l'agressió, Eulogio Sol Lumalang, es troba en presó provisional. El detingut residia a Blanes, és d'origen filipí i es va instal·lar a Catalunya fa unes dues dècades amb l'ajuda del capellà. Ara, transcorregut un any de la tràgica mort de Moraes, ja s'han efectuat al jutjat totes les preses de declaració pel cas i s'està en espera que arribin les proves pericials psiquiàtriques practicades a Lumalang. Des que està al centre penitenciari, els metges que l'han tractat veuen molt millorat l'homicida, que quan va ser arrestat sentia “les veus dels germans de les Filipines”. Per la seva banda, l'advocat del detingut, Jaume Pararols, ha presentat aquesta setmana un escrit al jutjat d'instrucció número 4 de Blanes, que porta la causa. El lletrat sol·licita que es dugui a terme una nova reconstrucció dels fets a l'escenari on va tenir lloc l'atac mortal. El crim es va produir al pis de Reixach, situat al passeig Pau Casals de Blanes. L'advocat de la defensa considera necessària aquesta diligència per esclarir diverses contradiccions entre la versió del seu client i la del rector. El testimoni del capellà és clau, ja que, a excepció del seu fillol i de Lumalang, era l'única persona que era al domicili.

Pararols, entre altres punts, exposa que mossèn Reixach va manifestar que Lumalang va forçar la porta del menjador, fet que va obligar el rector a quedar-s'hi al darrere aguantant-la per evitar que entrés i l'ataqués. L'advocat diu que el seu client nega que s'originés aquest forcejament i que Kekeo és qui tenia agafat el ganivet amb anterioritat, i que, en conseqüència, Lumalang va actuar per defensar-se.

Per mossèn Reixach, en canvi, “no hi ha cap dubte sobre els fets”. “Des del primer dia, Lumalang va confessar. Ara, s'està volent distorsionar el que va passar com a estratègia de defensa. L'Eulogio té l'empara del dret a mentir i estan buscant atenuants. Es va presentar a casa meva per perpetrar un doble homicidi. No em va atacar a mi amb la rapidesa que pretenia perquè es va trobar la porta del menjador als morros. Quan va treure el ganivet, vaig tancar la porta amb el peu, em vaig aixecar i vaig fer força per impedir que passés. Van quedar malmesos dos llistons, que no he arreglat per corroborar-ho. L'instint de supervivència em va fer anar a l'entrada i vaig sortir a buscar ajuda. Lumalang es va abraonar llavors a sobre d'en Kekeo, que era a la seva taula i no era conscient del que estava passant. Eulogio va consumar un crim i va protagonitzar un intent frustrat. Per mi, és com si hagués perdut un fill. El va agafar distret. No hi va haver cap lluita. Kekeo no es va poder defensar.”

Reixach subratlla que “el que està fent la defensa” és mirar d'empastifar-lo a ell. “Res del que han plantejat ha prosperat. Tot i això, m'han complicat tremendament la vida. Dedicar-se a sembrar dubtes és una injustícia. Fomenten tot el que crea morbositat atacant-me, i això et deixa marcat. Crec que no seria necessària una altra reconstrucció, però casa meva està oberta per verificar el que sigui.”

Lumalang va sostenir davant del jutge que durant més de 15 anys va mantenir relacions sexuals amb Reixach a canvi de diners. Al febrer, va denunciar el capellà per presumptes abusos sexuals. Pel mossèn, aquestes afirmacions són aberrants. La defensa de l'arrestat va instar la fiscal a acusar el mossèn per aquesta causa: una petició que no ha prosperat. Aquesta situació, però, ha acabat perjudicant el capellà. Malgrat que els feligresos de Riells del Montseny li donen un suport incondicional, el bisbe de Girona li va imposar com a mesura cautelar que deixés d'oficiar missa en aquesta parròquia. Va ser destinat a les monges franceses de Lloret, on continua exercint. “Estic esperant que des de Roma arribi el sobreseïment. Encara que estigui jubilat, tornaria a Riells. Voldria aquesta normalitat per a mi. Ja he patit prou.”

LA FRASE

Estic esperant que de Roma arribi el sobreseïment. Estic jubilat, però tornaria a oficiar missa a Riells
Jaume Reixach
EXRECTOR DE LA PARRÒQUIA DE RIELLS DEL MONTSENY

LA XIFRA

22
anys
tenia la víctima. Mossèn Reixach el va conèixer al Brasil. El va ajudar a venir aquí i feia uns 4 anys que convivien.

LA DATA

05.12.13
El fillol de Reixach va morir apunyalat per un home filipí. El crim va tenir lloc a casa del rector, a Blanes.

Ajuda dels taxistes per trobar testimonis de l'homicidi de Mallon

Els pares de Craig Mallon, el jove de 26 anys i d'origen escocès que va resultar mort en una baralla a Lloret de Mar el 19 de maig del 2012, han sol·licitat la col·laboració del col·lectiu de taxistes per intentar localitzar dues joves de Blanes que haurien presenciat els fets. Segons tenen constància els familiars, quan es va produir la fatídica baralla entre la colla de la víctima i els membres d'un altre grup que no han pogut ser identificats, aquestes noies van mirar d'ajudar Mallon. Van deixar, a més, un dels seus mòbils a uns altres joves de nacionalitat espanyola per demanar una ambulància, i, finalment, van agafar un taxi entre un quart i dos quarts de sis per tornar a Blanes. Per intentar obtenir més informació, els pares de Craig van estar a l'octubre a Lloret. Aquells dies, van efectuar diversos desplaçaments en taxi i van comentar als conductors per quin motiu eren allí. “Els taxistes de Lloret i Blanes ens van suggerir molt amablement una idea que ens va semblar generosa per la seva part, que era col·locar cartells per trobar les dues noies de Blanes, que podrien ser testimonis importants.” Després de l'estada a Lloret, van retornar al seu país, on han fet els cartells. Aquests han estat enviats per una empresa anglesa de detectius. El president de l'Associació de Taxistes de Lloret, Joan Terradas, va explicar que ahir els van rebre, en dos sobres. Hi va afegir que els penjaran a la marquesina de la parada de la Riera, a l'avinguda Just Marlès. “En cas que les noies contactessin amb nosaltres, faríem d'enllaç i ho posaríem immediatament en coneixement de la família.” En els mateixos cartells, a més, es requereix que, si alguna persona té informació, ho faci saber al correu [email protected].

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia