Successos

Pena de 41 anys de presó per al monitor que abusava de nens

L'acusat, de Lloret, ha d'indemnitzar amb 6.000 euros cadascun dels 17 menors als quals ha admès que va fer tocaments

En la sentència s'estableix que passi un màxim de 16 anys i mig a la presó

L'Audiència de Girona ha imposat una pena de 41 anys de presó i una multa de 540 euros a Josep Castiella Escribano, un monitor de Lloret de Mar que va reconèixer que havia fet tocaments a 17 menors i que s'havia gravat amb el telèfon mòbil mentre practicava una fel·lació a un dels nens. Ha estat condemnat per un total de 17 delictes d'abús sexual –set dels quals els hauria comès de manera continuada–, per un delicte d'elaboració de pornografia infantil i un altre per tinença d'aquest tipus de material. El tribunal, a més, ha ordenat que indemnitzi cadascuna de les víctimes amb 6.000 euros –ha de fer front, per tant, a una compensació que en conjunt puja a 102.000 euros–. Així mateix, en la sentència s'estableix que, un cop hagi complert la condemna, estigui deu anys en llibertat vigilada, en el transcurs dels quals no es podrà acostar a menys de 500 metres dels afectats. I, alhora, se li prohibeix exercir professions relacionades amb l'atenció o la cura de menors durant sis anys. Sumat a totes aquestes mesures, però, en la resolució judicial hi ha un apartat de rellevància especial, ja que es dictamina que, com a màxim, Castiella pot passar 16 anys i mig a la presó (un temps que correspon al triple de la pena més alta).

Els abusos van tenir lloc entre l'estiu del 2011 i principis del 2012. Aleshores, el processat (a qui coneixien com el Pepe) feia dos anys que havia estat contractat per l'associació de mares i pares (AMPA) del col·legi Àngels Alemany de Lloret per dur-hi a terme classes extraescolars de guitarra, tennis i psicomotricitat. I, a través de l'Ajuntament, també s'encarregava de muntar i dirigir els casals de Setmana Santa, d'estiu i de Nadal (que es realitzaven tant al CEIP Àngels Alemany com al Pere Torrent). Les víctimes van ser 17 nens, d'entre quatre i nou anys, que van participar en aquestes activitats.

Afrontava 105 anys

La fiscal va demanar per a l'acusat 105 anys de presó. Per a cadascun dels delictes pels quals ha estat condemnat, el tribunal li ha apreciat finalment dos atenuants que li han rebaixat substancialment la pena i que van ser plantejats per l'advocat de Castiella, Juan Córdoba Roda. Un és el de confessió, ja que durant el judici va reconèixer tots els fets; i l'altre el d'anomalia o alteració psíquica. Respecte a aquesta darrera circumstància, el tribunal posa de manifest que en la causa només consta un informe que valora l'estat mental de Castiella, elaborat per un metge i una psicòloga. Aquests dos facultatius, que van ser proposats per la defensa, van sostenir que té parafília de tipus pedòfil, que es va veure agreujada per dos incidents. Quan tenia 13 anys, va caure en bici i va tenir un greu traumatisme cranial, que li va afectar el lòbul frontal. I als 21 anys, a aquesta lesió s'hi va sumar una intoxicació de diòxid de carboni que va provocar que disminuís la seva voluntat per controlar els seus impulsos sexuals. Un controvertit diagnòstic, sobre el qual els membres del tribunal diuen que no tenen prou coneixements de medicina i psiquiatria que els permetin rebatre científicament aquesta opinió.

Les famílies dels menors van exercir l'acusació particular a través dels lletrats Joan Comas, Carles Monguilod i Benet Salellas. Comas, que va actuar en representació de 13 de les víctimes, va remarcar ahir que, “tot i que és impossible reparar el dany causat, és una sentència que, com a mínim, deixa amb la sensació que s'ha fet justícia”. Alhora, tant Comas com l'advocat de l'AMPA de l'escola Àngels Alemany, Benet Salellas, van destacar el fet que el tribunal hagi adoptat mesures que donen “certa tranquil·litat” a les víctimes, com ara els deu anys de llibertat vigilada. “Continuarà supervisat per la mateixa administració penitenciària, cosa que ens sembla coherent amb el trastorn psíquic que se li reconeix en la sentència”, va assenyalar Salellas.

LA FRASE

Tot i el dany causat, és una sentència que, com a mínim, deixa la sensació que s'ha fet justícia
Joan Comas
advocat de l'acusació particular
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia