Successos

Operació contra el gihadisme

La Guàrdia Civil deté un jove de 21 anys a Sant Feliu de Guíxols i un altre home marroquí al Baix Llobregat

Els imputen la difusió de propaganda favorable als integristes d'Estat Islàmic a través d'internet

Vinculen els detinguts catalans a una xarxa de captació a Melilla

Una operació de la Guàrdia Civil per desarticular una presumpta xarxa d'adoctrinament i reclutament de nous partidaris del DAESH, l'acrònim que en àrab es fa servir per denominar Estat Islàmic, es va saldar ahir al matí amb dos detinguts a Catalunya, a Sant Feliu de Guíxols i Sant Vicenç dels Horts. El jutjat central d''instrucció número 1 i la fiscalia de l'Audiencia Nacional van ordenar en paral·lel dues detencions més a la ciutat autònoma espanyola de Melilla. I l'operació, que no està tancada, podria tenir continuïtat en les pròximes setmanes.

El jove detingut a Sant Feliu és un català de 21 anys i de pares marroquins. Diverses dotacions del cos policial van irrompre cap a les 6 de la matinada, rebentant el pany del domicili de la seva família al carrer de la Corunya, i després d'escorcollar tot l'habitatge es van endur el noi cap a Madrid, perquè declari davant l'Audiencia Nacional. Després que els agents donessin per acabat l'escorcoll, cap a les 10 del matí, el pare del noi, Hammad, que resideix a la zona des del 1983 i té cinc fills –quatre dels quals nascuts a Catalunya– admetia que estaven “molt espantats”, però que no donava credibilitat als motius de la detenció. Definia el seu fill, que estudia un grau de formació professional a l'institut de Sant Feliu, com un noi normal, tot i que passava força temps davant l'ordinador. Els pares pensen que l'entreteniment tenia a veure amb videojocs. Respecte a les presumptes imputacions, Hammad era lapidari: “Som gent treballadora i no en sabem res, de totes aquestes coses.”

La Guàrdia Civil, però, es va endur l'equip informàtic, el telèfon mòbil del detingut, una càmera fotogràfica i la impressora a la recerca de proves d'activitats de propaganda i proselitisme per a la captació d'eventuals nous adeptes gihadistes. Segons fonts de la investigació, els dos detinguts catalans desenvolupaven una intensa activitat vinculada als detinguts a Melilla a través de les xarxes socials, tot i que de manera autònoma.

Un portaveu de la comunitat islàmica que regenta la mesquita de Sant Feliu, Morad Jami, lamentava la notícia i desmarcava el col·lectiu de cap discurs violent. Jami també demanava que no es caigui en generalitzacions: “Crec que cada vegada més gent entén que els partidaris de la violència són casos aïllats, i que de males persones n'hi pot haver de musulmanes o d'altres religions.”

També al Baix Llobregat

A Sant Vicenç dels Horts la detenció del presumpte gihadista també va resultar una sorpresa per a la comunitat islàmica. Així ho explicava ahir Miloud Ocattaleb, president de l'Associació Cultural Islàmica de Sant Vicenç. Al municipi la comunitat musulmana s'aplega entorn d'aquesta entitat i de l'Associació Cultural Marroquina, cadascuna de les quals amb una mesquita. “Aquest noi anava de tant en tant, no pas tos els divendres, a l'altra mesquita”, deia Ocattaleb. “La seva família és coneguda a Sant Vicenç perquè fa 40 anys que hi viuen. És una família integrada, com ho és en general tota la comunitat musulmana. Estem molt sorpresos per la detenció”, afirmava. Al municipi del Baix Llobregat, de poc més de 28.000 habitants, viuen entre 1.600 i 1.700 musulmans.

Al carrer Llacuna, on viu el detingut, es va aplegar un grup d'amics que li van donar suport amb el crit de “no és terrorista” quan va sortir emmanillat de casa seva, després que la Guàrdia Civil acabés l'escorcoll de l'immoble. “Us esteu equivocant” i “l'únic que va fer és mirar una pàgina”, cridava el grup quan els agents de la Guàrdia Civil el van treure de l'immoble, cap a les 10.15 hores, després d'escorcollar el domicili. El detingut va correspondre amb un somriure que no va abandonar fins que els agents el van fer pujar a un vehicle de la Guàrdia Civil. Després de l'escorcoll, els agents es van emportat del domicili abundant documentació.

El rastre mediàtic deixat pel jove guixolenc

A banda de la possible activitat a través de les xarxes socials o la consulta de planes de difusió de continguts gihadistes, Televisió de Catalunya va atribuir ahir al jove detingut a Sant Feliu de Guíxols l'autoria d'un dels cartells de suport a l'Estat Islàmic (EI) difosos en una informació de la cadena de notícies CNN com a mostres de suport al grup integrista des de diferents indrets del món occidental. En la fotografia, difosa a través de les xarxes socials, un simpatitzant exhibia una impressió de la bandera del grup terrorista amb la llegenda en anglès: “Suport des d'Espanya (Catalunya).”

Però, a més, en un reportatge emès a TV3, el noi explicava que havia arribat a crear fins a tres perfils a la xarxa Facebook: a més del personal, amb què es relacionava amb amics i familiars, en va crear un de gihadista i un altre de salafista –el corrent que defensa el retorn als orígens de l'islam–, on va començar a enllaçar continguts de la pàgina oficial d'Estat Islàmic mentre es multiplicava el seu nombre de contactes d'uns 200 fins a més de 1.500 de països com ara “Bèlgica, Alemanya, Holanda, Noruega o Anglaterra”.

El jove deia que actuava atret pels continguts d'EI i pel fet que creia que “el que explicaven i els seus objectius tenien la raó”, tot i aclarir que això no implicava que fos ni “un terrorista, ni un radical, ni que es plantegés atemptar contra el govern espanyol”. Dies després, a Facebook van donar de baixa el seu perfil i admetia tenir “por” que tot plegat desencadenés una operació policial.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.