Successos

Els municipals s'ofereixen com a conciliadors

Els policies locals aposten per la mediació per resoldre conflictes veïnals i evitar anar al jutjat

Cinc policies tenen una unitat específica

Les policies locals dels 35 municipis gironins que disposen de cos policial o de vigilants van intervenir l'any passat en 7.355 casos de mediació en conflictes ciutadans de diferents tipus i en uns 70% aproximadament van poder arribar a un punt de conciliació. Les dades les va aportar ahir a Palafrugell en la reunió anual de l'associació de caps de policies locals, el seu president, l'intendent cap de la Policia Local de Girona, que va aprofitar per presentar els cossos municipals com una eina idònia per a la mediació. Cinc policies locals gironines (Girona, Salt, Platja d'Aro, Lloret i Caldes de Malavella) ja disposen d'una unitat específica de mediació.

Palouzié va defensar el paper dels municipals en matèria de mediació com a eina eficaç tant en casos civils com en determinats caos penals. Palouzié va escenificar la mediació a partir d'un cas concret que van patir a la ciutat de Girona per les queixes de veïns de la plaça de les Tres Alzines per l'estridència de l'equip musical d'un jove que posava la música molt alta. S'havien presentat múltiples denúncies i el cas va arribar al jutjat i tot però el conflicte no es solucionava i es va optar per la mediació d'agents especialitzats i es va aconseguir que el jove, a qui evidenment no se li podia eradicar la seva afició per la música, acceptés posar l'aparell a un volum que no molestés els veïns. Un percentatge gran de l'accions de mediació es situen en el camp de la convivència entre el descans dels veïns i l'exercici de les activitats d'oci. La mediació implica que cadascú es posi al lloc de l'altre i entengui el problema, la clau per a l'entesa entre persones normals. “Perquè en la majoria dels casos, ho notem els policies, tractem amb gent que són bones persones“. Es fa mediació en casos de petits litigis entre menors, per molèsties d'animals domèstics i també per temes de petits furts que s'intenta arribar a un acord entre víctima i lladre.

Palouzié va argumentar que la mediació és molt més eficaç que la via penal perquè aquesta sempre comporta que un guanyi i l'altre perdi, el que pot degenerar en més frustració i “encabronament” per part del que ha perdut.

En la trobada d'ahir a Palafrugell (on van assistir setze comandaments de cossos judicial) els policies municipals van fer el repàs de la feina policial de l'any passat en els àmbits penal, administratiu, assistencial i de trànsit.

Càmeres investigadores

L'any passat, en la trobada anual dels caps de policia a la Bisbal, van fer incís en la idoneïtat de les càmeres al carrer com a eines per garantir la seguretat ciutadana. Al 2013 es comptabilitzaven 85 dispositius de videovigilància i durant l'any passat es van fer tantes peticions que el departament d'Interior de la Generalitat els ha informat que la comissió encarregada de l'autorització de les càmeres està desbordada de tantes peticions que han rebut. Palouzié va remarcar que de l'anàlisis dels resultats de les càmeres que ja hi ha instal·lades, s'acaben convertint en un element més del mobiliari urbà i s'ha comprovat que com a element dissauasori tenen un resultat més aviat relatiu però, en canvi, han esdevingut eines rellevants de cares a la investigació, ja sigui per casos criminals d'entitat com per investigacions relacionades amb el trànsit.

El perill gihadista

Els atemptats gihadistes han suposat un risc afegit per a les policies locals que s'han preocupat de rebre cursos de formació (com el que va impartir el CNI a Girona o la jornada específica que va organitzar Interior) i ara estan pendent que Interior els enviï el protocol específic d'actuació que estan redactant. Mentrestant, va apuntar Palouzié, han procurar adoptar mesures d'autoprotecció (com no patrullar en solitari, dotar els agents d'armilles antibales, assessorar col·lectius d'especials risc...) i ara estan pendent que Interior els enviï el protocol d'actuació que està elaborant però tenen clar que no es poden portar pels missatges alarmistes i, en la majoria de vegades sense fonaments, que circulen per les xarxes socials. El president de l'associació de caps de policia remarca que tot i que els risc és real s'ha de ser conscients que actualment, per la globalització, tenim la sensació que “un atemptat a Dinamarca sembla que sigui a Castellbisbal”.

LES FRASES

Les càmeres són relativament dissuasives però molt per investigar
Josep Palouzié
president de l'associació de caps de policies locals gironines
Fent mediació les policies veiem que la majoria de la gent són bones persones
Josep Palouzié
president de l'associació de caps de policies locals gironines
El risc és real, però hem viscut temps pitjors, quan mataven regidors
Josep Palouzié
president de l'associació de caps de policies locals gironines
Apostem per potenciar la mediació tant en l'àmbit civil com en el penal
Josep Palouzié
president de l'associació de caps de policies locals gironines

Un total de 1.405 detencions

La memòria del 2014 de l'Associació de Caps de les Policies Locals de les comarques gironines, reflexa que el milers d'agents dels cossos municipals gironins, van practicar un total de 1.405 detencions, que representa una disminució respecte l'any anterior, quan van detenir 1.815 persones, que suposaven el 31% del global efectuades pels Mossos i les Policies Locals El nombre de detencions per robatori amb violència i intimidació de l'any passat van ser 104, mentre que al 2013 havien estat 128. Les detencions per robatori amb força han passat de les 200 del 2013 a les 327, el 2014, és a dir que en aquest cas han augmentat considerablement. També ha pujat el nombre d'atestats penals instruïts pels municipals que han passat dels 14.919 del 2013 als 17.831 que es van instruir al llarg del 2014. per robatoris amb força, que passen de les 200 del 2013 a les 327 del 2014.

Encara dins de l'ambit penal, però en matèria de trànsit, els municipals van enviar al jutjat durant 2014 92 conductor per casos d'excés de velocitat, 696 per conduir sota els efectes de les drogues o l'alcohol i 29 per conducció temerària.

Pel que fa als controls de seguretat estàtics, els municipals gironins en van fer 5.38 al llarg de l'any passat i van fer 184 atestats per tinença d'armes o estris prohibits i 2049 per tinença de drogues. De controls específics de trànsit en van fer 1.807 i van controlar un total de 12.917 vehicles.

En l'àmbit de les ordenances municipals, es van fer 5.406 denuncies relacionades amb actituds poc cíviques i es van denunciar 1.049 persones per temes de tinença d'animals i 436 denúncies més van ser a l'entorn dels locals d'oci per actitud contra el civisme.

Tres accidents mortals, a Girona i a Sarrià de Ter

Durant el 2014, els municipals gironins van intervenir en 3.913 accidents de trànsit sense ferits, 1.515 amb ferits lleus, 108 amb ferits greus i tres accidents mortals. Els sinistres mortals es van concentrar a Girona (2) i a Sarrià de Ter (1). El president de l'associació de cap de policia local va remarcar que la sinistralitat augmenta, mentre que s'ha detectat una disminució de les infraccions, tot i que les policies realitzin més controls. Una possible interpretació de les dades és que circulin més vehicles i això propicia que hi hagi més accidents i que, per altra banda, els conductors hagin esdevingut més responsables.

Assistència a 250 persones de la tercera edat

Dins de les feines de policia assistencial, els agents de les policies locals també van atendre 250 persones de la tercera edat que estaven connectades pel servei de teleassistència i que van demanar auxili. Els municipals també procuren donar prioritat a l'atenció a les víctimes i la seva protecció.

Educació viària als alumnes i auxili a la justícia

Els agents locals gironins van impartir cursos d'educació viària a 15.690 alumnes de 264 centres d'ensenyament, cosa que suposa que pràcticament han anat a fer classes a tots els centres gironins. I van fer més de 10.000 serveis d'assistència judicial (citació, recerca domicilis...), una feina sovint poc coneguda.

Crida per captar dones per a les policies locals

El president de l'associació de caps de policia, Josep Palouzié, va aprofitar la presentació de la memòria per fer una crida perquè les dones es presentin a les places de policia local. “Perquè és una professió de futur.” Només la policia de la Jonquera és comandada per una dona, la caporal Lluïsa Santos.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia