Successos

Detingut el veí de Lloret tirotejat el 2012, sospitós de manar la màfia calabresa

La Guàrdia Civil ha arrestat Gabriele Biondo en el marc d'una operació contra narcotraficants de la 'Ndrangheta que a Itàlia s'ha saldat amb 34 detinguts

La unitat central operativa (UCO) de la Guàrdia Civil va arrestar dimarts al vespre Gabriele Biondo, l'italià veí de Lloret de Mar que el setembre del 2012 va ser objecte d'un tiroteig dut a terme per dos motoristes encaputxats, en el qual ell va rebre tres impactes de bala però també va resultar malferit el seu fill de tres anys, que va rebre un impacte al cap.

La Guàrdia Civil considera que, des de l'aposentament de la Costa Brava, Biondo dirigia el tràfic de grans quantitats de cocaïna que la 'Ndrangheta, la màfia calabresa, adquiria als càrtels colombians per transportar-la en vaixell cap a la seva destinació, a Itàlia, on han estat arrestades 34 persones més.

Segons el comunicat oficial de la Guàrdia Civil, l'operació, batejada com Pèricles II, es va iniciar el desembre del 2014, quan la Guàrdia Civil va abordar en ple Atlàntic, a unes 40 milles al sud de Tenerife, el veler Adamas , que transportava 725 quilos de cocaïna. La droga, procedent de l'Amèrica del Sud, anava amagada en un doble fons del veler.

El veler el patronejaven dos homes de nacionalitat espanyola, que van ser arrestats per tràfic de droga. La Guàrdia Civil va estirar el fil a través d'aquestes dues detencions i va descobrir que Gabriele Biondo, que continua vivint a Lloret de Mar, mantenia contactes continus amb italians, gent que precisament estava encartada per una investigació que estava portant la Guardia di Finanza d'aquell país, sota el nom d'operació Santa Fe. Un cop es van haver posat en comú les dades dels sospitosos, els investigadors dels dos països van acordar fer una operació simultània per arrestar-los tots: 34 persones a Itàlia i Biondo a la Costa Brava. El veí de Lloret de Mar va ser arrestat dimarts al vespre en el moment que estava, juntament amb la seva dona, a la terrassa d'un bar, negociant la compra d'un veler amb un empresari del sector nàutic. Diversos cotxes camuflats amb agents de paisà de la Guàrdia Civil, que actuaven sota la direcció del jutjat central d'instrucció número 3 de l'Audiencia Nacional, van irrompre davant del bar i es van emportar Biondo i també la seva dona, a qui van alliberar posteriorment.

Tirotejats al cotxe

La dona de Biondo també anava dins del cotxe el dia que els van tirotejar quan sortien de casa seva, al carrer Cardona de la urbanització Els Pinars. La dona va ser l'única que va resultar il·lesa i va ser la que va explicar que li semblava que un dels dos motoristes que els havien tirotejat era un noi que es deia Xavier, referint-se a Xavier Jaume, un home que ja tenia un passat obscur (va patir un sospitós naufragi i va haver de ser rescatat a la deriva) i que després va ser un dels arrestats pels atemptats amb bombes al Club Paradise de la Jonquera. Tot i que Biondo i especialment el seu fill van ser les víctimes en el tiroteig, totes les proves feien pensar que els motoristes, que van aconseguir fugir, no eren els únics que havien disparat, sinó que alguns dels trets provenien de l'interior del vehicle i, per tant, els hauria disparat Biondo.

Tot i que fa temps que està establert a Catalunya, Biondo no s'havia inscrit mai al registre del consolat d'Itàlia tal com exigeix la llei italiana als ciutadans que s'instal·len en altres països. Tot i que a Lloret oficialment treballava al ram immobiliari, la relació de Biondo amb el tràfic de droga ja se sabia. El juny del 2000 va ser detingut a Benalmádena (Màlaga), juntament amb Vincenzo Mussurici, arran d'una reclamació de la fiscalia de Torí, amb la finalitat de jutjar-los per pertinença a banda criminal dedicada al tràfic de droga. La Guàrdia Civil considera que Biondo i els arrestats a Itàlia són peces clau de 'Ndrangheta i els atribueix l'autoria del tràfic de quatre tones de cocaïna que han estat interceptades en diferents fases els últims mesos. En la investigació també hi ha participat la DEA nord-americana i agents de la Guàrdia Civil han viatjat a Itàlia.

LA DATA

16.06.15
es va detenir
Gabriele Biondo i, a Itàlia, 34 persones més membres de la Ndrangheta.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia