El 9 Esportiu de Catalunya: l'aposta per l'esport escrit i pensat en català

Una de les iniciatives més atrevides d'El Punt ha estat cobrir el buit d'informació esportiva en català

A més de normalitzar la premsa esportiva escrita en català, El 9 volia fer, està fent i farà en el futur premsa esportiva d'una manera nova. Perquè no es tractava de traduir al català el que altres mitjans especialitzats estaven fent, sinó de fer periodisme pensat i escrit en català, una idea que va pregonar i implantar el primer director del diari, Jordi Grau. El 9 és un diari català tant per la llengua que utilitza com per la visió que dóna de l'esport. Les nostres seleccions són les catalanes i els nostres esportistes, els que formen l'esport català. I des del primer dia ens hem mantingut fidels a aquests principis i hem donat suport a la lluita pel reconeixement internacional de les federacions catalanes.

El dia que El 9 va arribar per primera vegada als quioscos dèiem que volíem convidar el lector a aturar-se a llegir, que no passés de puntetes pels titulars i que preteníem fer-ho amb una visió analítica i crítica de la realitat, raonada i argumentada, sense desqualificacions sense solta ni volta. Volíem demostrar que es pot fer periodisme esportiu rigorós i amè alhora, seriós però també irònic, un model de diari que busca la complicitat del lector i que no li ho dóna tot mastegat, sinó la informació i les claus per interpretar la realitat.

En aquests set anys, El 9 ha estat un projecte en evolució. Va néixer com un diari d'esport d'elit per complementar la informació sobre esport català que s'oferia a les diverses capçaleres que van participar en el llançament del nou diari esportiu. El novembre del 2003, es va fer un important pas endavant. Es va incloure la informació de l'esport català que no havia tingut cabuda fins llavors a l'edició única del diari, i es van començar a fer tres edicions territorials diferenciades. El 9 busca cada dia l'equilibri entre la informació general, la dels grans esdeveniments, i la local. I ha estat sempre un diari obert als canvis, i els que es faran en un futur proper –inclosa la versió per a internet– respondran a les noves exigències tant del canviant món de l'esport com dels lectors de premsa esportiva.

Premis a la qualitat i a la catalanitat

EL 9

El 9 Esportiu de Catalunya ha estat reconegut, des de la seva sortida, tant per entitats esportives com socials i polítiques per la seva trajectòria. D'entre aquests reconeixements destaca el premi nacional de Cultura al foment de l'ús de la llengua catalana, que el primer director d'El 9, Jordi Grau, va rebre de les mans del llavors president de la Generalitat, Jordi Pujol, el 21 de setembre del 2003. També en relació amb la llengua, El 9 va rebre l'abril del 2002 el premi Joan Coromines en l'apartat d'actuació empresarial a favor de la llengua catalana que atorga la Coordinadora d'Associacions per la Llengua (CAL). En l'àmbit social, El 9 també ha rebut, el desembre del 2008, la insígnia d'or de la Plataforma Pro Seleccions Catalanes. I en el camp específicament esportiu, El 9 ha estat premiat per la Federació Catalana de Natació, la Federació Catalana d'Handbol, la Federació Catalana d'Atletisme i la Federació Catalana de Vela per la difusió dels esports respectius. També ha rebut el premi Josep Lluís Aznar pel suport a les 24 hores del Circuit de Catalunya i la medalla d'honor de la Unió Esportiva de Sants pel suport a la Volta Ciclista a Catalunya, i el premi a la difusió de l'esport de la Fundació Esport Català. I els periodistes d'El 9 han rebut guardons en diverses categories en les cinc edicions dels Premis de Periodisme Esportiu de la Secretaria General de l'Esport, en què destaca el del millor treball periodístic del 2007 i el de la promoció de l'esport amateur.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.