Els opositors denuncien un estat de setge en el funeral de Zapata

La mort de l'opositor genera un clima de repressió a cuba

«Banes era com un poble pres per l'exèrcit japonès a les Filipines amb totes les entrades i els llocs públics presos per agents de la seguretat de l'Estat», va explicar el portaveu de la comissió de Drets Humans i Reconciliació Nacional, Elizardo Sánchez, confirmant així el que havien denunciat des de dimecres altres dissidents de l'oposició, que també van denunciar que molts havien estat detinguts quan anaven a firmar a la seu de les Dames de Blanc –familiars de 75 opositors empresonats el 2003– en el llibre de condolences per la mort de Zapata. Desenes de militars i agents de la seguretat vestits de civil van prendre el control dels accessos de Banes per impedir l'arribada d'opositors que volien estar presents en l'enterrament.

La premsa oficial cubana continuava ahir sense informar sobre la mort de l'opositor, i va obviar fins i tot la declaració que va fer el president quan estava dimecres passat amb el seu homòleg brasiler, Luiz Inácio Lula da Silva. Castro va afirmar que lamentava la mort de Zapata, però la va atribuir a la confrontació de mig segle amb els Estats Units. A més, va assegurar que a Cuba «no es tortura», excepte a la presó nord-americana de Guantánamo, en resposta a les denúncies fetes per la mare de l'opositor mort.

«No admeto a Raúl Castro missatges, perquè ells van assassinar premeditadament el meu fill, que porta impregnats al seu cos els cops, les tortures i els seus efectes», va dir la mare de l'opositor mort.

Una posició més ferma

Després que dimecres el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, va evitar condemnar obertament la mort d'Orlando Zapata, ahir va adoptar una posició molt més ferma i va exigir al règim castrista l'alliberament de tots els presos polítics i el respecte als drets humans. Rodríguez Zapatero va fer aquesta declaració com a president de torn de la UE en inaugurar al Congrés la reunió de presidents de comissions d'Afers Estrangers comunitaris i va assegurar que aquesta posició és la voluntat de tota la Unió Europea. El govern cubà va aconsellar als corresponsals estrangers que no anessin a Banes a cobrir l'enterrament. El silenci també va ser dominant entre els països d'Amèrica Llatina, fet que s'ha interpretat com el respecte a la promesa d'unitat feta dimarts en la cimera de Mèxic.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.